LEI-kod

En LEI-kod är ett nummer som du behöver för att kunna handla värdepapper som till exempel aktier via ditt bolags aktie-och fondkonto. I den här artikeln ger vi tips på hur du beställer och registrerar en LEI-kod till ditt företag.

Vad är LEI-kod?

LEI-kod

LEI betyder ”Legal Entity Identifier” och är en identifieringskod som används för att kunna identifiera bolag som handlar med värdepapper som aktier, valuta, räntor och råvaror. Sedan 2018 behöver alla företag inom EU som handlar med värdepapper ett LEI-nummer. Undantaget är enskilda firmor och de företag som handlar aktier i en företagsägd kapitalförsäkring enligt Finansinspektionen.

Netlei är ett svenskt företag som mejlar dig en LEI-kod snabbt

Netlei är ett svenskt företag där du kan beställa en LEI-kod på några minuter. Deras teknologi gör att du kan få ditt LEI-nummer inom 4 timmar, vilket enligt Netlei är snabbast på marknaden. Andra aktörer på marknaden har lägre pris än Netlei, men då tar det istället 5-7 dagar att få sitt LEI-nummer. Netlei har blivit en av de större aktörerna på svenska marknaden både genom rekommendationer från bankerna och nöjda kunder som rekommenderat deras tjänst.

Ditt LEI-nummer skickas till din e-postadress

Du beställer enkelt genom att fylla i organisationsnummer och företagsnamn samt ditt förnamn och efternamn. Sen väljer du giltighetstid 1 år, 3 år eller 5 år för ditt LEI-nummer. Du kan sedan betala med kort eller faktura. När ditt LEI-nummer är registrerat så skickar Netlei ditt nummer till din e-postadress.

Så registrerar du LEI-koden hos Avanza och Nordnet

När du fått din LEI-kod så måste du registrera den hos din nätmäklare eller bank där du handlar värdepapper. Netlei har gjort två bra guider med steg-för-steg punkter som berättar hur man gör här:

LEI-nummer för handel med värdepapper

Alla företag som handlar med värdepapper behöver ett LEI-nummer för att Finansinspektionen ska kunna identifiera dina transaktioner. Om du handlar aktier eller obligationer i ett aktie- och fondkonto så behöver du registrera ett LEI-nummer hos din nätmäklare eller bank.

Kostnad för LEI-kod

LEI-nummer kostnad

Priset för en LEI-kod skiljer sig åt mellan olika aktörer på marknaden. Därför är det bra om du jämför priser, avgifter, betalningsmetod och hur lång tid det tar att få din LEI-kod.

Pris för LEI-nummer: Mellan 995-1200 SEK per år.

Billigast LEI-nummer

Företag1 år3 år5 årLand
LeiPass995 kr800 kr750 krSverige
1.LEIRegister700 kr1800 kr2750 krEstland
3.Netlei1190 kr3190 kr4990 krSverige

Sök LEI-kod

Om du är osäker på om du har en LEI-kod registrerad på ditt företag så kan du söka här search.gleif.org. Du skriver in ditt företagsnamn i rutan och väljer ”Sweden” under ”Country” som filter. Sedan kan du kontrollera om du har en LEI-kod och ifall den är aktiv.

PlaceraPengar.nu utfärdar inte LEI-koder utan förmedlar bara information om olika aktörer som erbjuder beställning av LEI-koder.