Bästa aktier för nybörjare 2021

Av PlaceraPengar.nu | maj 27, 2019
0 Kommentarer
Aktier för nybörjare

När det kommer till bra aktier för nybörjare så brukar investmentbolag vara det som de flesta tipsar om. Fördelen med aktier i investmentbolag är att du får riskspridning genom ägande i flera aktier och du brukar få en hög direktavkastning.

Bra aktier för nybörjare

För den som är nybörjare på aktier så brukar investmentbolag vara det perfekta aktievalet. Investmentbolag har som affärsidé att äga aktier i andra bolag och sedan ge utdelning till sina ägare varje år.

Svenska investmentbolag som går att köpa aktier i på börsen:

På Avanza.se hittar du en lista med investmentbolag som du kan köpa. Du kan också hitta aktierna i listan ovan via deras sökruta på sajten.

För dig som gillar direktavkastning så är investmentbolag bra att äga då de brukar dela ut större delen av sin vinst. När du ska köpa aktier i investmentbolag så är det bra att hålla koll på substansvärdet. Helst ska du ha lite substansrabatt när du köper så att det finns en säkerhetsmarginal.

Investmentbolag är en bra investering för nybörjare eftersom de äger en korg av olika aktier. Det gör att du får riskspridning och inte behöver följa investmentbolagsaktier lika noggrant som enskilda aktier. Om vi tar Investor som exempel så äger de aktier i AtlasCopco, ABB, SEB, AstraZeneca, Sobi, Ericsson, Epiroc, Wärtsilä, Electrolux, Saab och Husqvarna. Du får alltså 11 st aktier med olika fördelning när du köper en aktie i Investor. Dessutom får du en korg av onoterade bolag som inte finns på börsen. Det här gör att Investors utdelning brukar vara stabil och ökande varje år.

För en investerare som har 5-7 års erfarenhet och kunskap så är bästa aktierna att investera i sådana bolag som växer sin försäljning och vinst snabbt. I sådana bolag kan dina pengar jobbare snabbare då kursuppgången hela tiden “compoundar” på senaste marknadsvärdet.

Böcker om aktier för nybörjare

Om du letar efter bra böcker om aktier för nybörjare på svenska så uppfattar vi dessa böcker som läsvärda:

Även om titlarna på böckerna är lite sensationella så finns många bra tips för nybörjare i böckerna. Innehållet handlar mycket om hur du som nybörjare ska tänka kring aktier och hur man ska förhålla sig till börsen. Sen finns också många aktietips på vilka aktier man ska köpa beroende på livssituation och mål med sparandet.

Tips för dig som vill bli en bra aktieplacerare: Bästa boken om aktier

Fonder för nybörjare

Om aktier inte intresserarar dig så finns alltid vanliga fonder att köpa. Fonder äger många aktier och förvaltas av en fondförvaltare som tar en avgift. Det finns idag massor av fonder att välja mellan så har du svårt veta vilken du ska köpa så kan du hitta fondinspiration här.

För dig som inte tror att en fondförvaltare kan slå index så är passiva indexfonder som Avanza Zero och Avanza Global att föredra. Dessa fonder är gratis eller har låga avgifter och brukar få samma avkastning som börsindex. Passiva indexfonder har blivit populära för att de är billiga och för att många insett att det är svårt att slå börsindex varje år. Många vill heller inte lägga ner den tid som krävs för att läsa på om aktier.

Om du gillar aktivt förvaltade fonder så är några bra fonder för nybörjare Didner & Gerge Aktiefond eller Carnegie Sverigefond. Ett tips innan du väljer en fond är att läsa på om fondförvaltaren. Vad har historisk avkastning varit och hur förvaltar personen fonden idag?

Vill du läsa mer om fonder så kan vi tipsa om våra artiklar Fonder med låg avgift 2021 och Bästa fonderna 2021. Den första artikeln tipsar om de billigaste fonderna i alla fondkategorier. Den andra artikeln har listat de bästa fonderna enligt olika sparmål och spartyper.