Bästa handelsplattform för daytrading 2022

Om du vill ta din trading till en högre nivå så krävs en handelsplattform. Du har antagligen en bra idé om vad du söker som låga kostnader, aktuell information och bra verktyg. Nedan har vi valt ut nätmäklare som erbjuder den bästa handelsplattformen för trading.

Ny på daytrading? Läs om vad en daytrader gör här.

Trading plattform, bäst i Sverige

Infront via Avanza

Mer om Infront handelssystem

Infront är ledande på tradingplattformar i Sverige och deras system är både enkelt att använda och snyggt. Du kan själv välja färger och design på rutor, verktyg, grafer och verktyg så att handelsapplikationen passar dig.

I Infront kan du få realtidsnyheter och ”Clicktrading”-funktion som gör att du kan köpa och sälja direkt i grafen för t.ex. en aktie. På det sättet sparar du tid och kan snabbt ta tillvara på möjligheter på marknaden. Nyhetstrading underlättare betydligt med Infront och clicktrading.

Tradingprogrammet kopplas till din nätmäklare och du sitter i programmet på din dator eller bärbara enhet. Infront uppdateras regelbundet och du har allt du behöver för att handla framgångsrikt. Du kan läsa mer om Infront under vår sida tradingprogram.

Daytrading – vanliga frågor

Hur kan jag lära mig daytrading?

Vi rekommenderar att du lär dig grunderna om marknaden, flöden och teknisk analys innan du börjar handla. Boken Teknisk analys med Johnny Torssell är enkel att förstå och perfekt för nybörjare. Ett annat boktips är Tradingguiden där du får en bredare kunskap om finansmarknaden.

Nästa steg är praktisk övning genom att sitta i marknaden och göra trades. Du kan antingen skapa ett demokonto på nätet där du gör ”låtsas trades” utan riktiga pengar eller så skapar du ett ISK-konto hos Avanza och väljer deras minimi-courtage på 1 kr per affär. Då kan du handla med så lite som en hundralapp varje trade utan att det blir dyrt. Att ha ett konto hos Avanza är gratis. Erfarna daytraders som lever på yrket tycker att man ska börja handla med riktiga pengar direkt då man lär sig fortare. En bra början är då att handla för små pengar med Avanzas mini-courtage på 1 kr.

Genom att använda ett demokonto eller handla för små pengar så kan du vänja dig vid marknadens rörelser och skapa dina egna trading-strategier utan att förlora stora pengar.

Vad är riskerna med daytrading?

Handelsplattform via nätmäklare

Riskerna med daytrading är att du kan förlora mycket pengar om du inte är försiktig. Att handla aktier eller andra instrument kortsiktigt är mycket psykologi. Risken är att du försöker ”vinna tillbaka” pengarna du har förlorat. Därför är det viktigt att du utvecklar ett tänk kring riskhantering och inte gör för stora trades. Många professionella traders begränsar varje affär till 1% av deras totala kapital. På det sättet så förlorar de inte kapitalbasen som de jobbar med.

När du sysslar med daytrading så vill du få rätt 6 gånger av 10 så att du gör en vinst i slutet av dagen. Att handla kortsiktigt handlar om att att göra egna prognoser och försöka tajma marknaden. Statistik visar dock att endast 1% av alla daytraders tjänar pengar kontinuerligt. Resten förlorar sina pengar eller ger upp inom ett år.

Att dagshandla aktier, terminer, certifikat eller annat är ett heltidsjobb och kräver mycket tid framför skärmarna. En bra regel är att du inte blir riktigt duktig fören du har 10 000 timmar framför datorskärmen. Så ett bra tips är att behålla jobbet tills du blir duktig och försöka trejda amerikanska börsen på kvällstid. Alternativt kan du swingtrada så behöver du inte bevaka positionen hela tiden. Använd inte alla dina pengar till daytrading, utan börja med 5-10% så att du inte förlorar allt för mycket om det går dåligt. Resten av dina pengar bör du ha i ett långsiktigt sparande i indexfonder eller investmentbolag.

Hur mycket pengar behövs för daytrading?

När man läser på forum och lyssnar på podcasts så är det här en väldigt laddad fråga. Vi skulle vilja säga att det beror på om du ska syssla med trading vid sidan av jobb eller syssla med det heltid.

Om du börja med daytrading på heltid så behövs ett startkapital på 200 000 – 300 000 kronor. Det är exklusive levnadskostnader under ett år, så det behöver du en buffert för också. Det finns bra hävstångsinstrument som gör att du kan arbeta med 200 000 kronor effektivt. Men risken blir också högre så du måste vara erfaren av produkterna innan du börjar. Om du ska testa daytrading vid sidan av jobb så kan du börja med vilken summa som helst. Detta eftersom courtaget hos nätmäklarna är så lågt nuförtiden.

Vad ska man letar efter i handelsplattformar?

  • Billigt courtage. Se till att du använder en handelsplattform som t.ex. Infront via en billig nätmäklare. Exempel på två nätmäklare i Sverige som har låga courtage är Avanza och Nordnet.
  • Nyheter i realtid och bra verktyg. Du behöver den senaste informationen för att göra bra beslut på marknaden. Du behöver också kunna göra teknisk analys på grafer och avläsa flöden i olika instrument.
  • Hastighet. Du behöver ett snabbt handelssystem som fungerar bra med din nätmäklare. Tradingprogrammet får inte lagga eller stängas ner under handelsdagen.

Vilka aktier är bäst att daytrada i?

Alla daytraders gillar olika typer av strategier och i slutändan måste du testa dig fram för att veta vad du gillar att handla i. Men generellt ska du leta efter:

  • Likvida instrument och värdepapper där det finns en stor omsättning så att du enkelt kan ta dig in och ur pappret.
  • Volatila instrument gör det enklare att tjäna pengar snabbt. Ju mer ett värdepapper rör sig upp och ner desto större möjligheter för traders.
  • Där du har erfarenhet. Det är lättare att tjäna pengar i värdepapper eller instrument där du handlat historiskt. Då känner du till tidigare nyheter, prisrörelser, trender, värdering och så vidare.
  • Aktuella värdepapper. Aktier som media skriver om brukar röra sig mer så se till att följa nyheterna i DI.se och i pressreleaser.

Om du inte vill ha ett tradingprogram

Om du inte vill ha Infront-handelsplattform direkt i början så kan du handla över Avanzas egen plattform via ISK-konto. Då betalar du ingen månadsavgift utan betalar endast för de affärer du gör. Väljer du minicourtage så kostar det 1 kr att köpa eller sälja en aktie över marknaden. Du betalar sedan ca 1% om året i skatt på din ISK-depå.

Mer om trading