Så blir du rik och förblir förmögen

Så blir du rik

Nyckeln till att bli rik är tvådelad: Du behöver tjäna mer pengar samtidigt som du spenderar mindre än vad du tjänar.

Det finns ingen bestämd väg till rikedom. Det finns nämligen flera vägar du kan ta.

Vissa människor blir rika på det gamla sättet: Jobba hårt, välj rätt bransch med tillväxt och klättra i karriärstegen. Medan andra vinner på lotteri, uppfinner nästa Facebook eller förvandlar sin blogg till miljoninkomster.

Sen finns det folk som har tur och har föräldrar eller farföräldrar som redan gjort resan till rikedom. Att få hjälp av dem ger ett finansiellt försprång mot andra.

» Lär dig mer: Så blir du rik i Sverige

Tricket för att bli rik är att tjäna mer pengar varje år samtidigt som du spenderar mindre än vad du tjänar. Sen gäller det att behålla förmögenheten genom att investera pengarna.

Så blir du rik

Definiera ”rik” eller ”förmögen”

När folk pratar om att bli rik så behöver det inte innebära extrem rikedom. De flesta behöver inte äga en privatjet eller vara miljardär. Kanske menar man ”finansiell trygg och komfortabel”. Med det menas att ha så mycket pengar att man inte behöver jobba. Eller att man inte behöver fundera på vad saker kostar. Var går den gränsen? För vissa går den vid 5 eller 10 miljoner kronor. För andra går den vid 100 miljoner kronor.

“Med det menas att ha så mycket pengar att man inte behöver jobba. ”

Du behöver själv fundera ut din egen definition av rikedom. Till exempel: Många gillar tanken på att vara så rika att även nästa generation inte behöver oroa sig för pengar.

Oftast kopplas rikedom till kapital i aktier och företag samt egendom i form av hus och mark. I media framställs rika människor som att de lever i lyx och överflöd med kända människor. Men faktum är att de rikaste personerna i Sverige finns inom näringslivet och de vill helst inte synas i tidningar och TV. Chansen är stor att de här personerna utövar stealth wealth för att smälta in i samhället.

Maximera din inkomst

Det behöver inte sägas: Om du vill bli rik så måste du tjäna mer pengar.

Det finns flera olika sätt att tjäna mer pengar och du bör förvänta dig att det kan ta lite tid. Det finns inga snabba vägar till rikedom, utan det kräver motprestation.

Några förslag: Be om en löneförhöjning vid ditt årliga lönesamtal eller byt jobb för att få en högre lön. Du kan också specialisera dig så att din kompetens blir mer värd på arbetsmarknaden.

Du kan också starta ett företag vid sidan av ditt jobb om din arbetsgivare tillåter det. När företaget har tillräckliga intäkter för att bära din lön kan du säga upp dig från ditt jobb. Att ta utdelningar från ditt egna aktiebolag gör att du blir rikare snabbare då utdelningar har lägre skatt än lön.

Med de pengar som du inte spenderar ska du investera. Ett tips är att placera pengar i indexfonder tills du har skaffat kunskap om aktier och börsen. Ett alternativ till indexfonder är investmentbolag som över tid ger en bra avkastning.

Hur du förblir rik

Konsumera mindre än vad du tjänar

Folk blir rika på att tjäna pengar, men de förblir rika genom att spendera mindre än vad de tjänar.

Om du kan leva på 70-80% av din inkomst så har du tillräckligt för att kunna spara pengar. Du har dessutom en möjlighet att bygga upp en buffert för oförutsedda kostnader. Fokusera på att radera ut onödiga kostnader som är höga och omförhandla räntan på dyra lån.

Försök att göra planerade inköp och handla bara sådant som du verkligen behöver. Minska på spontana inköp för att bryta en dålig vana som oftast blir dyr. Och se till att använda bra kreditkort som inte har alltför hög kreditränta. Ett tips är att alltid betala fakturorna från kreditkortet innan månadens slut så blir det ett gratislån. Har du ett kreditkort med cashback så får du dessutom tillbaka en del pengar, oftast 1-2% på dina köp.

Börja investera tidigt och ofta

Det absolut bästa sättet att bli rik är att börja investera när du är ung och aldrig sluta investera. Att äga små andelar av företag (det vill säga aktier) är det bästa du kan göra. Om du vill lära dig handla aktier så kan vi tipsa om guiden hur du köper aktier här.

Om du tycker att aktier är för riskfyllt så kan placera pengar i fonder. Vi rekommenderar att du kollar in vår topplista över bästa fonder här. Uppskattningsvis kommer fonder att ge omkring 6% årlig avkastning. Så om du investerar 5000 kr i månaden under 40 års tid så har i slutändan 9 600 000 kr. Även justerat för inflation så är det en bra summa.

» Bästa boken om hur du blir rik: Rich Dad, Poor Dad (nu på svenska)