Stealth wealth – Hur du förblir osynligt rik

Osynligt rik

Stealth wealth är ett trendande begrepp bland dagens unga rika och betyder att du är osynligt rik eller smygrik. Att vara osynligt rik gör att du smälter in i samhället utan att någon har en aning om du har flertalet miljoner på banken. Varför vill man vara smygrik?

Media har lärt oss att mångmiljonärer lever ett flashigt liv i lyx och överflöd. Är du rik så har du stora herrgårdar, sportbilar, lyxresor, juveler och fest dygnet runt. Men faktum är att det finns många fler rika svenskar som är smygrika där ute i hemlighet.

Lästips: Hur blir man rik i Sverige?

Det finns olika grader av att vara smygrik. Vissa går så långt som att hålla det hemligt för sin partner eller familjemedlemmar. Andra håller sina rikedomar hemliga för vänner och kollegor. På ytan ser de ut att leva vanliga medelklassliv så de är svåra att upptäcka.

Att vara smygrik är att:

 • Klä sig i chinos och enkla tröjor framför kostym och dyra skjortor. Smygrika undviker märkeskläder som inte är diskreta.
 • Köra en 5-10 år gammal Toyota eller Skoda framför en BMW, Mercedes eller Lexus.
 • Dricka en Heineken med sina vänner istället för att beställa in champagne till det bokade VIP-bordet.
 • Bära enkla klockor framför Rolex, Omega eller Patek Philippe.
 • Prata om bolån och oron för räntan fast du är skuldfri.
 • Undvika att visa vad du äger, din livsstil och hur du reser på sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter etc.
 • Vara uppmuntrande och berömma osäkra människor som har behov att synas överallt i tidningar/på nätet, skryta och namndroppa.
 • Säga att din framgång beror på tur och att du aldrig var speciellt bra i skolan. Säga att du aldrig hade klarat det utan Erik och Anna.
 • Skänka pengar till välgörenhet utan att berätta om det.
 • Inte äga mark, hyresfastigheter eller företag på den ort du bor på.
 • Tona ner dina kunskaper och erfarenheter och vara allmänt ödmjuk.
 • Inte prata om dyra resor du gjort under året.
 • Säga att man äger ett hus fast än du egentligen äger tre.

Ingen kan se ditt bankkonto, om du inte visar dem genom att flasha med dina pengar.

Om det ser ut som att du är rik så kommer folk att börja dyka upp som tänker att de kan få en del av din förmögenhet. Kanske du kan hjälpa dem på något sätt? Låna ut pengar eller låna ut dina prylar? Om du inte hjälper folk så tänker folk att du är snål, girig och elak.

Lästips: Vad är ekonomiskt oberoende?

Sociala fördelar med att vara smygrik

Att vara smygrik har sina fördelar. Du kan ha relationer med människor utan att det finns en massa fördomar riktade mot dig. Fördomar mot rika:

 • ”Han eller hon måste vara snobbar”
 • ”Den familjen måste ha klivit över lik för att bli rika”
 • ”Vem lurade du eller rånade du för att komma dit du är?”
 • ”De tänker bara på pengar”
 • ”Hon eller hon är så snål, bjuder aldrig på något, delar inte med sig och lånar aldrig ut något”
 • ”Han eller hon är bortskämda och födda med en silversked i mun”
 • ”Vad vet de om motgångar, de har det ju så lätt i livet”
 • ”De måste vara osäkra som söker så mycket uppmärksamhet genom dyra prylar”

Sanningen är att samhället föredrar att ta din framgång ifrån dig. Om du har byggt upp något själv som gjort dig framgångsrik så kommer människor att hitta förklaringar till det: Du hade tur, Du fick hjälp av din pappa/mamma, Du har haft fördelar som växt upp i ett familjeföretag, Du fick ju ett arv som startkapital etc.

Lästips: Jag har ärvt 3 miljoner, vad ska jag göra?

Människans hjärna ser andras framgång som en bekräftelse till att någon annan har lyckas med det du har misslyckats med. För att skydda sitt eget ego mot misslyckande så säger din hjärna till dig att andras framgång inte är på riktigt.

Fördelar med att vara osynligt rik

Om du är osynligt rik så slipper du oroa dig för att du själv, din partner eller dina barn ska bli kidnappade. Historiken visar att kriminella spårar upp rika och försöker utpressa nära och kära på pengar.

I USA finns det en hel bransch där mindre lyckosamma individer försöker stämma rika på pengar eftersom de har mer att vinna i en domstol.

Om alla vet att du är rik så är det svårt att veta vilka som är dina riktiga vänner. Det kan också göra det svårt för dig att veta om en man eller kvinna uppvaktar dig på grund av din personlighet eller dina pengar. Genom att vara smygrik så får du mer äkta relationer.

Du slipper höra att du är snål som inte sprider mer pengar kring dig. Du förväntas bjuda på dig och dela med dig din rikedom.

Det finns en förväntan i samhället att du ska spendera dina pengar upp till din inkomstnivå. Så kör du en tio år gammal Toyota när du tjänar 120 tusen i månaden så tittar folk snett på dig, ”vad gick fel?” tänker de. Om du har högst inkomst i ditt kompisgäng så finns alltid en förväntan om att du ska betala notan på restaurangen.

”Pengar handlar inte om vad du kan köpa utan vad de kan göra möjligt – nämligen total frihet.”

Genuint rika behöver inte agera rika

De som vill visa upp sina pengar är ofta de som har någonting att bevisa för världen. Medan de genuint rika inte behöver agera rika, de är ju redan det och är nöjda så.

Boktips om Stealth Wealth: The Millionaire Next Door

Äkta tecken på rikedom är när du har kontroll över din tid och dina känslor och använder det på saker som du vill, istället för saker som du borde göra. Det kan handla om att göra utflykter med dina barn på en måndag eller gå ut på restaurang utan att titta på vad saker kostar.

Lästips: 14 rutiner som gör rika människor framgångsrika

Om du vill verka rik på ytan så är det bara att göra tvärt emot den här guiden.

1 svar på ”Stealth wealth – Hur du förblir osynligt rik”

 1. Det är en sak att inte köpa en flashig bil och inte ha märkeskläder med loggor,
  Jag fick ärva över 10000 då köpte jag nya kläder som kostar mer än de jag handlar vanligtvis.
  Men de har inga loggor.
  Man behöver inte berätta för grannar och bekanta att man har fått det bättre ekonomiskt.
  Men däremot ska man tala om det för sin partner/make/maka.

Kommentarer är stängda.