Barnsparande där pengar växer

Barnsparande

Går du i tankar på att börja med ett barnsparande? Det första du bör göra är att fundera på vilken tidshorisont du ska ha på sparandet. Just hur många år du ska spara avgör vilken risk du kan ta med pengarna.

Öppna barnsparande när barnen är små

Om du har småbarn hemma och de inte ska få tillgång till pengarna förens 18-års åldern så innebär det att din sparhorsisont är lång. Om du inte ska röra pengarna på 5-10 år så lämpar sig ett sparande i aktier väl.

Du kan öppna en ISK i dina barns namn eller öppna en kapitalförsäkring på ditt namn med barnen som förmånstagare. Sedan kan du investera i fonder med låga avgifter eller passiva indexfonder som följer börsindex varje år. Några tips på bra fonder för barnsparande är Spiltan Investmentbolag, Avanza Zero och Avanza Global. Vill du direktinvestera i aktier så är investmentbolag en bra grund. Här kan du välja mellan svenska investmentaktier som Investor, Industrivärden, Latour, Lundbergsföretagen och Kinnevik. På Avanza kan du koppla ett månadssparande med autogiro som automatiskt fördelar månadssparande på olika fonder som du valt.

Barnsparande när det snart ska användas

Om dina barn är äldre och runt 15-18 år så behöver de snart ditt barnspar. Det kan handla om att de behöver ett tillskott till kontantinsatsen till sin första lägenhet eller pengar till utlandsresan. När du bara har 1-3 år på dig att spara så är inte aktier eller fonder någon bra idé. Börsen kan nämligen röra sig ner under den korta tiden och du vill du inte behöva sälja till förlust på grund av att dina barn behöver pengarna. Istället för aktier ska du då välja ett sparkonto med bäst sparränta så att du alltid kan ta ut pengarna på ett par dagar utan att oroa dig för en värdeminskning. Alternativt kan du välja en kort räntefond även om det idag finns många sparkonton som ger bättre sparränta än dessa fonder. Väljer du ett fasträntekonto så kan du binda pengarna under en längre tid och få en högre sparränta.

Säkert barnsparande

När det gäller barnsparande så vill de flesta att pengarna ska vara så säkra som möjligt. Tyvärr är det svårt att hitta en placering som är 100% säker och samtidigt ger en bra avkastning. Det säkraste du kan hitta är antagligen ett sparkonto med insättningsgaranti, men där är istället nackdelen att sparräntan är 0,1% vilket gör att barnsparandet blir negativt efter inflation. En normalt inflation ligger på 2% per år, vilket betyder att det är siffran du måste slå om du vill att dina barns pengar ska behålla värdet tills den dag då de ska få pengarna i gåva.

Fonder är säkra på det sättet att du har en bra riskspridning. Om du väljer en fond med god historik och låga avgifter så är förutsättningarna goda för att du ska få en bra avkastning. Nackdelen är att på kort sikt (3 år och under) så kan fonder gå ner på grund av allmän börsnedgång med anledning av sämre konjunktur i ekonomin eller allmän rädsla bland investerare i världen.

Lästips: Spara pengar till barn eller barnbarn

Lämna en kommentar