Spara pengar till barn eller barnbarn

Spara till barn tips

Att spara pengar till barnen eller barnbarnen är en utmärkt idé då ett månadssparande med lång tidshorisont kan ge stor avkastning. Pengarna brukar komma väl till hands när barnen ska ut i livet och skaffa körkort eller köpa sitt första boende.

Ett barnsparande kan bli stort om du börjar spara pengar tidigt. En lång sparhorisont kombinerat med ett månadssparande gör att effekten på slutsumman blir stor tack vare ränta på ränta effekten.

Hur ska man tänka kring sparformer? Ska man välja fonder eller aktier när tidshorisonten på sparandet är så lång? Vi tycker det bästa är att välja billiga fonder då avgiften spelar stor roll för slutsumman. Någon procent i avgift ser på pappret inte mycket ut, men effekten blir stor på slutsumman då avgifterna gröper ut pengarna varje år. Med fonder får du också riskspridning och du slipper bevaka aktier varje månad.

Med ett månadssparande så undviker du också timing-risken. Det är en psykologisk effekt där du försöker köpa aktier eller fonder när du tror de är billiga. Oftast gör detta att du missar uppgången.

Det kan vara svårt att lägga undan pengar när man har småbarn hemma. Det kostar med blöjor, barnvagnar, bilbarnstolar och kläder. Men försök att lägga undan 500-1000 kr i månaden så kommer du och dina barn bli tacksamma i framtiden. Om du har möjlighet så är det en god idé att spara barnbidraget. Ju tidigare du börjar med barnsparande ju mindre behöver du spara varje månad.

Vilka faktorer påverkar hur mycket pengar det blir i slutändan?

  • Hur lång tid du sparar
  • Hur stora insättningar du gör till månadssparandet
  • Hur fonderna utvecklas
  • Hur hög avgift fonderna har

Alla experter är överens om att det över tid är svårt att slå index. Därför kan du med fördel välja passiva indexfonder som har låg avgift och utvecklas i linje med det index du följer. Till exempel så utvecklas gratisfonden Avanza Zero som Stockholmsbörsen. Det betyder att om börsen går upp 10% i år så går Avanza Zero också upp 10% i år.

8 Tips på bra fonder till barnsparande

Här kommer 8 tips på bra och billiga fonder som kan passa till ett barnsparande.

FondFondtypUtveckling 5 årAvgift
Avanza GlobalGlobalfondSaknas0,05%
Länsförsäkringar Global IndexnäraGlobalfond+53,33%0,20%
Spiltan Aktiefond InvestmentbolagSverigefond+72,08%0,20%
Avanza ZeroSverigefond+22,59%0,00%
Swedbank Robur Access AsienAsienfond+35,90%0,20%
Avanza Emerging MarketsTillväxtmarknaderSaknas0,15%
Länsförsäkringar Tillväxtmarkad IndexnäraTillväxtmarknader+27,35%0,40%
Avanza USAUSA-fondSaknas0,10%

Statistik från Avanza.se, 2020-06-24.

Avgiften på fonderna är under 0,40% per år och eftersom det är aktiefonder så kommer troligtvis avkastningen vara i snitt 5-7% per år. Historisk avkastning är dock ingen garanti för framtida avkastning. Under perioder kommer fonderna att gå ner och vara mindre värda. Men eftersom tidshorisonten är lång så gör det inget.

En bra fondportfölj brukar bestå av en Globalfond, en Sverigefond och kanske en Tillväxtmarknadsfond eller Asienfond. Hur många fonder du väljer att spara i är upp till dig. En Globalfond är iallafall en bra bas i ett sparande då riskspridningen är bra.

Vilket konto är bäst när man sparar till barnen eller barnbarnen?

Spara i ditt eget namn

Om du sparar till barnen i ditt eget namn i ett investeringssparkonto äger du pengarna och du kan själv bestämma när barnet ska få pengarna. Om du vill vara säker på att pengarna går till barnet så måste du skriva ett testamente. Annars går pengarna till din make eller maka i det fall du dör.

Ytterligare ett alternativ finns och det är att du öppnar en Kapitalförsäkring för Barn där du väljer ditt barn som förmånstagare. Då får ditt barn eller barnbarnen pengarna när du dör. Du kan också välja vilken ålder barnet ska få pengarna och om pengarna ska betalas ut i klumpsumma eller uppdelat på flera år.

Spara i barnets namn

Du kan spara direkt till ett barn genom att spara i barnets namn. Då måste du öppna ett konto i barnets namn där barnets förmyndare signerar avtalet med BankID. Då står sedan barnet som ägare till pengarna och får tillgång till dem vid 18 års ålder. Om du vill spara i barnets namn så rekommenderar vi Avanza Bank.

1.) Först registrerar du ditt barn som en ny kund här.

2.) Sen öppnar du ett investeringssparkonto här som du sedan kan köpa fonder på. Investeringssparkonto gör att du slipper deklarera dina fondaffärer.

Sparkonto till barn?

Fördelen med ett sparkonto är att du kan dela på ägandet. Nackdelen är att avkastningen från ett sparkonto med insättningsgaranti är låg. Du får inte mer mer än 0,65% sparränta, vilket tyvärr är under inflationen. Det gör att du går back på ditt sparande.

Eftersom ett barnsparande har en långsiktig horisont så har man råd att ta mer risk. Därför är fonder eller aktier ett bättre placeringsalternativ då avkastningen från dessa värdepapper blir högre.

Sparkonto kan dock vara bra om sparhorisonten närmar sig slutet och det är dags att snart betala ut pengarna till ditt barn eller barnbarn. Då kan man välja att parkera pengarna på ett sparkonto under ett år. Det säkraste sparkontot är det med en statlig insättningsgaranti. Hos Avanza kan du hitta flera sparkonton med insättningsgaranti.