Länsförsäkringar Fastighetsfond – Bästa fastighetsfonden?

Länsförsäkringar Fastighetsfond

Länsförsäkringar Fastighetsfond är för dig som vill ha en aktivt förvaltad fastighetsfond där du har chans att slå index. Historiskt har man lyckats med det. Avkastningen har varit +130% senaste 5 åren.

LF fastighetsfond är en populär fond för de privatsparare som vill ha exponering mot svenska fastighetsaktier. I fonden får du exponering mot några av de bästa fastighetsaktierna som Balder, Sagax, SBB, Fastpartner och Castellum.

Fondfakta
Utveckling 1 år+6,56%
Utveckling 5 år+130%
Förvaltningsavgift1,40%
Antal Avanza-ägare46 746 st
Förvaltat kapital20,9 mdr kr
Morningstar-betygSaknas
RisknivåHög (6 av 7)
Fondens startdatum1990-12-10
Största landsexponeringSverige (91%)
Största innehavFast. Balder B

Statistik från Avanza.se, 2020-06-23.

Utvecklingen för LF Fastighetsfond senaste 5 åren har varit +130%, vilket är en riktigt bra avkastning för fondägarna. Fonden är aktivt förvaltad vilket gör att avgiften hamnar på 1,40% per år. I det här fallet har det lönat sig att satsa på en aktivt förvaltad fastighetsfond. Fonden är riktigt populär bland småsparare vilket syns på förvaltat kapital som ligger på nästan 21 miljarder kronor.

Länsförsäkringar Fastighetsfond passar dig som vill ha exponering mot de bästa fastighetsbolagen och samtidigt vill ha möjligheten att slå index i utveckling. Trots en lite högre avgift har fondförvaltaren visat att man kunnat leverera en hög avkastning där fonden ner än dubblats i värde på 5 år.

Vårt fondbetyg: 4/5

Innehav i LF fastighetsfond

10 största innehav
Fast. Balder B9,02%
Sagax B8,69%
SBB B6,42%
Castellum5,87%
Fastpartner5,81%
Catena4,75%
Platzer Fastigheter4,55%
Nyfosa4,49%
Fabege4,29%
Klövern B3,74%

Balder

Balder har haft en fantastisk utveckling på börsen och gjort många aktieägare rika. Bolaget äger till största delen bostäder. Fastigheterna finns i storstäder och tillväxtstäder. Balder är grundat av Erik Selin.

Sagax

Även Sagax är en framgångssaga på börsen. Här satsar man på kommersiella lokaler vilket har gynnats av strukturella trender som ökad E-handel där efterfrågan på logistiklokaler har ökat.

SBB

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden satsar på stabila samhällsfastigheter där statens myndigheter är hyresgäster. Det är allt från polisstationer, skolor och sjukhus. Bolaget äger också bostäder. VD och största ägare är
Ilija Batljan.

Utveckling senaste 5 åren

Fondens utveckling senaste 5 åren har varit +130% vilket är mer än en dubbling av fondens värde. Fastigheter har haft medvind genom låga räntor, ökad efterfrågan och hyreshöjningar. Tittar vi på 10 års historik så har utvecklingen varit +460% vilket är en fantastisk utveckling för en fond.

Största landsexponering

5 största länder
Sverige91,38%
Norge5,27%
Belgien1,08%
Storbritannien1,07%
Spanien0,50%

Fastighetsaktierna man har i portföljen äger underliggande nästan bara fastigheter i Sverige. Vårt land har haft bra omständigheter för fastighetsmarknaden sedan mitten på 1990-talet. De fastighetsfonder som haft svenska fastighetsaktier har generellt haft en bättre avkastning än de fonder som varit diversifierade mot andra länder och deras fastighetsmarknader.

Största branschfördelning

BranschAndel
Fastigheter87,50%
Industri8,21%
Konsument4,30%

Länsförsäkringar Fastighetsfond är som det låter en fastighetsfond där 88% av fonden är exponerad mot fastigheter via olika aktieinnehav.

Jämför: LF Fastighetsfond vs Swedbank Robur Fastighet

Fond 1Fond 2
FörvaltningsavgiftLF FastighetsfondSwedbank Robur Fastighet
Utveckling 5 år129,80%71,08%
Sverigeexponering91%28%
Avanza-ägare46 746 st7 405 st
FondbetygSaknas★★★★★
Hållbarhet1/52/5
Risk6/75/7
Startår19901988
Köp fondenKöp fonden

När vi jämför Länsförsäkringar Fastighetsfond med populära Swedbank Robur Fastighet så vinner LF Fastighetsfond. Först är avkastningen på 130% jämfört med 71% bättre. Det beror på att LF-fonden har 91% exponering mot Sverige där fastigheter har gått riktigt bra senaste fem åren.

När vi jämför risk så har Swedbank Robur Fastighet något lägre risk vilket troligtvis beror på att man har 50% av fonden investerat i fastigheter i USA och 9% i Japan. Du får alltså lite mer riskspridning mot flera fastighetsmarknader.

Swedbank Robur Fastighet har 5/5 stjärnor från Morningstar vilket är utmärkt. Även hållbarhetsbetyget är något högre än LF Fastighetsfond. Men när det kommer till fondens utveckling så vinner den sistnämnda. Om du är intresserad av att köpa andelar i fonden LF Fastighetsfond så finns den här på Avanza.

Friskrivning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.