Bli skuldfri – Så betalar du av dina skulder

Bli skuldfri

Majoriteten av alla svenskar har idag någon form av lån eller kredit bakom sig. Orsaken till varför man kan vara i behov av att låna pengar är många. Det kan handla om ett lån för att studera, för att investera i värdepapper eller för att hantera oförutsedda utgifter.

De allra flesta klarar av att hantera sina lån väldigt bra, men blir det för många skulder är risken stor att den privata ekonomin blir pressad. Genom att bli av med dina skulder slipper du onödiga månadsutgifter och kan istället använda dina pengar till något roligare eller bättre, som att spara pengar till en bättre framtid. I den här artikeln kommer du att få läsa mer om hur du går tillväga för att bli av med skulder och lån på ett snabbt och smidigt sätt.

Hur blir man skuldfri?

När skulderna har samlats på hög kan det kännas svårt att bli av med dem. Ju fler de blir, desto jobbigare kommer det också att bli. Trots det finns det många bra lösningar att ta till för att bli av med sina skulder på ett relativt enkelt sätt, men det kommer att krävas dedikation från din sida. Det enda sättet att bli av med sina skulder är att betala av dem, men hur man går tillväga för att lyckas med detta kan variera.

Det första steget är att samla alla de utgifter som du har. Genom detta har du möjlighet att se vad det är för utgifter som du kan minska på, så att du får mer pengar över till att betala av dina skulder. Har du många skulder i form av kreditkort, lån och andra krediter rekommenderar vi att du blir av med lån med hög ränta först och att du letar efter en möjlighet att samla dina lån.

Betala av lån med högst räntor först

Lån med hög ränta är något som man bör undvika så mycket man bara kan. Orsaken till detta är helt enkelt för att räntan kommer att utgöra en så stor del av din månatliga betalning och det kommer blir svårare för dig att amortera av lånet i förtid. Ju längre ett lån med en hög ränta får existera, desto högre kommer också totalkostnaden för lånet att bli. Börja med att titta på de skulder du har och välj ut de som har högst ränta. Därefter fokuserar du på att betala av så mycket som möjligt på dessa lån och minsta möjliga belopp på resterande.

Samla lån

Att samla lån och krediter har blivit mycket populärt och är en uppskattad metod för att bli skuldfri snabbare. Ett samlingslån innebär att du ansöker om ett nytt lån med ett tillräckligt högt belopp för att täcka de skulder som du har idag. På så sätt behöver du inte ha flera lån och flera räntor att betala varje månad, utan du har endast en ränta och amortering att fokusera på. Det blir inte bara billigare för dig, utan det blir även lättare att ha koll på ekonomin.

Sälj personliga tillgångar

I vissa fall finns det inte möjlighet att ansöka om ett samlingslån och då behöver man hitta andra lösningar på skuldfällan. Om du inte kan använda dig av ett samlingslån är det en god idé att sälja personliga tillgångar istället. Alla har vi något där hemma i gömmorna som vi inte har någon användning för längre. Se till att göra en ordentlig rensning av alla utrymmen och lägg ut annonser på nätet. Vill du spara in extra mycket pengar så använder du dig av annonssidor som är kostnadsfria.

Låna pengar för att bli skuldfri

Att låna pengar för att bli skuldfri är detsamma som att ansöka om ett samlingslån. Det är dock viktigt att du väljer ett lån som faktiskt har en bra ränta och schyssta villkor. Hela vitsen med att låna för att bli av med skulder är att du ska få en lägre månadskostnad och på så sätt kunna betala av mer av ditt lån. Kom ihåg att du alltid har möjlighet att lösa ett lån i förtid, även om du har ett lån med en fast ränta.

Låna pengar från dina föräldrar

Har du föräldrar som har möjlighet att låna ut pengar för att du ska bli skuldfri har du ett riktigt guldläge. Om du lånar från någon annan än en låneförmedlare eller bank så slipper du alla avgifter och räntor som medföljer. Det är dock minst lika viktigt att sköta sina avbetalningar till familjemedlemmar som till banken. Skillnaden är att ni kan komma fram till en avbetalningsplan som verkligen är skräddarsydd dina ekonomiska förutsättningar.

Hjälp med att bli skuldfri

Även om det finns relativt enkla sätt att bli skuldfri är det inte alla som klarar av processen på egen hand och då kan det vara en bra idé att be om hjälp. Idag finns det flera företag som kan hjälpa dig att bli av med dina skulder. Om du vill ha hjälp med att bli skuldfri rekommenderar vi att du vänder dig till en budget- och skuldrådgivare. För att få hjälp behöver du först vända dig till din kommun. Kommunen har skyldighet att hjälpa skuldsatta personer och rådgivningen ska vara kostnadsfri. Här kan du även få hjälp med skuldsanering.

Tips för att undvika skuldfällan

Det tveklöst bästa är trots allt att undvika skuldfällan från första början. Det gör du genom att vara ansvarsfull med dina pengar och inte låna om du verkligen inte behöver. Du bör heller aldrig låna mer pengar än du är i behov av. Om du ändå väljer att ta ett privatlån så se alltid till jämföra långivare mot varandra innan du gör ditt val. Visst kommer det kanske att ta längre tid för dig att spara ihop pengarna till det där inköpet som du verkligen vill göra, men i slutändan kommer du att tjäna in mycket på besparingarna och du slipper dessutom en sämre kreditvärdighet. Skulle det vara så att du har fått ett inkassokrav är det viktigt att kontakta bolaget på en gång, för att minska risken för att hamna hos Kronofogden.

Tips på bloggar som skriver om att bli skuldfri

Internet är bra till mycket och här kan du hitta information om nästan precis vad som helst. Det innebär att du också kommer att kunna hitta information och rådgivning om hur du ska gå tillväga för att bli skuldfri. Är du intresserad av bloggar med detta ämne finns det ett flertal att välja mellan, det är bara att söka på orden skuldfri och blogg för att hitta dem.