Så handlar du aktier med hävstång

Hävstång med bull och bear

Vill du få hävstång på aktier? Då har du kommit rätt, för här tittar vi på vilka sätt det finns för att få hävstång på din investering.

Först och främst så betyder hävstång på finansiella marknaden att man förstorar sin exponering mot en underliggande tillgång utan att du behöver mer investeringskapital. Fördelen är att din eventuella vinst blir mycket större då den baseras på hela din positions värde. Nackdelen är att om du har fel så kan du också förlora mer pengar.

Hävstångsprodukter används av erfarna daytraders och investerare som vill öka sin exponering mot en marknad eller aktie utan att binda mer kapital. Det finns idag hävstångsprodukter för aktier, valutor, index, råvaror, obligationer och börshandlade produkter.

Hävstång med börshandlade produkter

Om du är intresserad av att kunna spekulera i upp- och nedgång i underliggande tillgångar som aktier, index eller råvaror så kan börshandlade produkter vara något för dig. Exempel på börshandlade produkter är mini futures och Bull & Bear-certifikat. Dessa produkter är courtagefria, så du slipper avgifter vid köp och sälj. Istället är det viktigt att hålla koll på spreaden mellan köp och sälj.

Mini futures

Mini futures följer värdet på en underliggande tillgång som kan vara allt ifrån en aktie till ett index. Hävstången på dessa produkter är allt ifrån 2x-40x. Avanza har en bra artikel om hur mini futures fungerar här.

Exempel på mini futures för OMX-index:

VärdepapperUnderliggandeRiktningHävstång
Mini S OMX AVA 518OMXS30Kort11,8 ggr
Mini S OMX AVA 226OMXS30Kort2,9 ggr
Mini L OMX AVA 361OMXS30Lång6,7 ggr
Mini L OMX AVA 123OMXS30Lång3,5 ggr

Mini futures är en komplicerad finansiell produkt där du kan förlora hela ditt insatta kapital. Därför bör du som investerare läsa på om villkor och risker för produkterna innan du börjar handla.

I listan ovan betyder S = Short och L = Long och bestämmer riktning på instrumentet. Om du vill spekulera i att börsen ska gå ner kommande vecka så kan du köpa Mini S OMX AVA 226 med hävstång på 2,9. Om du istället tror att börsen ska gå upp så kan du köpa Mini L OMX AVA 123 med hävstång på 3,5 ggr.

Bull och Bear-certifikat

Bull & bear-certifikat är för dig som har en bestämd uppfattning om hur en underliggande tillgång ska röra sig. Om du tror att priset på en underliggande tillgång på kort sikt ska stiga kan du tjäna pengar med ett Bull-certifikat. Och om du tror att priset på en underliggande tillgång på kort sikt ska sjunka kan du på motsatt sätt vinna på ett Bear-certifikat.

Oftast handlar man bull och bear-certifikat intradag, alltså bara under dagen. Certifikaten har urholkningseffekt om du äger dem över en längre tid. Ska du äga en kort- eller långposition under längre tid så lämpar sig mini futures bättre. Du kan lära dig mer om bull och bear-certifikat hos Avanza här.

Exempel på Bull och Bear certifikat:

VärdepapperUnderliggandeRiktningHävstång
BEAR OMX X10 AVA 4OMXS30Kort10 ggr
Bull OMX X10 AVA 30OMXS30Lång10 ggr

Att handla med hävstång (leverage) ger dig större exponering mot ett värdepapper. Det är ett verktyg som ökar din risk och potentiella vinst eller förlust. Andra hävstångsprodukter än de vi behandlat i denna artikel är: turbowarranter, barriers, terminer, CFDs och optioner. Kom ihåg att alltid vara försiktig med belåning av aktier och andra värdepapper.