Hur placera 1 miljon säkert?

Placera 1 miljon säkert

Det är många som undrar hur man placerar 1 miljon säkert och samtidigt får en bra avkastning. Svaret är att risk och avkastning hör ihop och att den säkraste placeringen är ett sparkonto med insättningsgaranti.

Sparkonto med insättningsgaranti

Sparkonton är det säkraste stället att placera en miljon kronor på, så länge kontot omfattas av insättningsgaranti. Garantin är från staten och täcker upp till 100 000 euro. Det vill säga cirka 1 miljon kronor omvandlat i svenska kronor. Du hittar flera bra sparkonton hos Avanza, där du kan byta mellan konton med ett klick.

Nackdelen med sparkonton är att sparräntan i dagsläget understiger inflationen. Det betyder att du efter inflation går back på att ha pengarna stående på sparkonton. Om du inte behöver dina pengar på 5-10 år så är istället aktiefonder eller investmentbolag att föredra för bättre avkastning.

Räntefonder

Räntefonder är normalt en placering där du kan få lite bättre ränta än ett sparkonto. Problemet med räntefonder är att de kan bli illikvida vid börskrascher. Det betyder att du inte kan sälja dina fondandelar och måste vänta innan du får ut dina pengar. Om du ändå är intresserad av räntefonder så kan du se en lista på alla räntefonder här.

Guld

När börsen går dåligt och valutor försvagas på grund av att nya pengar trycks av centralbankerna så är det många som flyr till fysiskt guld eller guldfonder. Guld ska i teorin ha en annan prisrörelse än börsen och obligationer. Du kan få exponering mot guld via börshandlade fonder som tracker Guld AVA.

Obligationsfonder

Ytterligare en placering som är populär är obligationsfonder som investerar i obligationer. Denna placering brukar anses som säkrare än aktier då obligationer har en bestämd löptid och ger kupongränta varje år. När löptiden har nått slutdatumet får investeraren tillbaka sitt kapital plus ränta. Därför gillar många att investera i obligationsfonder som riskmässigt ligger över räntefonder men under aktier. Viktigt att känna till är att obligationer blir mer värda när räntan går ner och mindre värda när räntan stiger.

Att placera en miljon säkert kostar på sikt

Om du är nära pension eller behöver dina pengar inom 1-3 år så är det klokt att placera pengar på ett sparkonto. På det sättet minskar inte pengarna i värde och du kan göra uttag på direkten. Om du däremot är yngre och har många år till pension så blir kostnaden stor att ha pengarna stående på sparkonton. Om du istället placerar dina pengar i passiva indexfonder så kan du få omkring 7-10% per år i avkastning. Det är betydligt bättre än sparräntan som ligger på 0,5-0,7% per år.

Lästips: Hur placera 3 miljoner från ett arv