4 tips på hur din aktieportfölj överlever Coronakrisen

Buffert i privatekonomin under Coronakrisen

Det nya decenniet 2020 börjar med en pandemi och börskrasch. En våg av arbetslöshet blir konsekvensen av isolering och företag som stänger ner på grund av utebliven efterfrågan.

Här kommer 4 tips på hur du kan låta bli att sälja aktier men ändå härda ut krisen.

1. Nu är det dags att använda din buffert

Vi har skrivit många artiklar om hur viktigt det är att ha en buffert i privatekonomin. En bra buffert ligger på omkring tre månadslöner och är placerad på ett sparkonto med insättningsgaranti. Om du förlorar ditt jobb och din inkomst så var inte rädd för att använda din sparbuffert. Kom ihåg att anledningen till att du sparade ihop en buffert var för att använda den under oförutsedda händelser och kostnader. Tack vare din buffert så slipper du sälja av dina aktier eller fonder när de sjunkit i värde.

2. Kontrollera dina kostnader

När arbetsmarknaden är osäker och många oroar sig för räntor på bostadslån och bilar så är det dags att se över dina kostnader. Vilka utgifter kan du kapa i dessa svåra tider? Du kan inte kontrollera vad börsen ska göra, vad din arbetsgivare ska göra eller hur långdraget Coronaviruset är. Det du kan kontrollera är att sänka dina månadsutgifter för att ekonomiskt överleva krisen.

3. Om du måste sälja dina investeringar

Om det inte räcker med buffert och kostnadsminskningar så måste du överväga att sälja en del av dina investeringar. Då är det viktigt att prioritera rätt. Om du har aktier på ett Aktie- och fondkonto, så kallat VP-konto, så ska du sälja aktier där först. Då kan du kvitta dina förluster på andra aktier. Under tiden kan du använda pengarna för dina kostnader.

I år så är många utdelningar från bolagen inställda eller framflyttade till i höst. Så listan över aktier med högst utdelning stämmer inte i år. Det gör att småsparare inte får lika mycket utdelningar som vanligt. Men om du ändå har turen att äga aktier i bolag som ger utdelning så kan du använda utdelningen till dina levnadskostnader. Du får helt enkelt hoppa över återinvestering i år.

Du kan också överväga att sälja aktier som du tycker är högt värderade. Eller så säljer du aktier i de bolag som inte levererat enligt dina förväntningar.

4. Investera utefter din ålder

Om du har kvar ditt jobb och vill investera på börsen så kan det vara lockande att köpa i börskraschen. Det är svårt att tajma botten i en börsnedgång så det bästa är att sprida ut köpen över flera veckor eller månader. Ett månadssparande är en fördel då du slipper tänka på tajming och istället köper aktier varje månad oavsett var börsen står. Kom ihåg att bara köpa aktier eller aktiefonder om du har en investeringshorisont på 5 år eller längre.

Om direktinvesteringar i aktier är för avancerat så kan du istället köpa aktier i investmentbolag som Investor eller Industrivärden. Investor kontrolleras av familjen Wallenberg och de äger via Investor aktier i ABB, SEB, AtlasCopco osv. Industrivärden ägs av Lundbergsföretagen som kontrolleras av Fredrik Lundberg och hans två döttrar. Industrivärden äger aktier i Volvo, Handelsbanken, Sandvik, Essity med flera.

Vill du hellre investera i fonder så kan du kolla på vår topplista under bästa fonderna 2020. Kom ihåg att jämföra fondavgift och utveckling under senaste 5 åren.

Om du vill ha rådgivning kring sparande och fondval så kan du få inspiration via Avanzas portföljgeneratorn. Eller så kan du låta Avanza Auto sköta urvalet av fonder baserat på dina val.