5 vanliga misstag folk gör med sina investeringar

Vanliga misstag vid investeringar

Alla gör vi misstag med våra investeringar, men om du är riktigt smart så lär du dig av andra misstag så att du slipper göra om dem. Här kommer en lista på de fem vanligaste misstagen som både nybörjare och proffsinvesterare kan göra.

Misstag 1: Köper investeringar på toppen och säljer på botten

Det vanliga är att folk köper aktier, fonder och fastigheter i slutet av en uppgångscykel. Det är då det brukar kännas enkelt att bli rik då alla i omgivning har tjänat pengar i uppgången. Känslorna är på topp och man har glömt bort riskerna. Ett vanligt misstag är att folk kopplar stigande priser med lägre risk. Problemet är bara att nedgångar kommer som en blixt från klarblå himmel. Och prisnedgångar sker alltid i snabbare takt då människors rädsla styr. En uppgång sker långsamt där ökat förtroende sakta bygger på prisuppgången i en stigande trend.

När en aktie är som hetast och populärast så brukar det avspegla sig i priset. Oftast är optimismen överdriven åt det positiva hållet. Då är risken som störst eftersom underliggande värde skiljer sig så mycket mot marknadspriset.

Misstag 2: Betalar höga avgifter

Ett vanligt misstag är att folk tror att de bästa fonderna är de dyraste, men så är inte fallet. En gratis aktiefond som Avanza Zero slår de flesta fonder som har höga förvaltningsavgifter på 2-3%. Det finns såklart undantag där duktiga förvaltare lyckas slå börsindex år efter år, men de är sällsynta.

Dyra råd behöver inte alltid vara de bästa. Fundera på om den person som ger råden delar risken med dig, det vill säga har han eller hon sina egna pengar investerade? Tänk också på att rådgivare på banker brukar rekommendera bankens egna fonder med höga avgifter.

Misstag 3: Läser inte på om sin investering

De flesta läser inte på om sin investering. Oftast köper man en tillgång på känsla. Sedan finns det en liten mängd folk som räknar fram nyckeltal för att värdera investeringen. Det är en bra början men för att verkligen förstå din investering så måste du läsa på om siffrorna bakom nyckeltalen. Läs gärna rapporter, uttalanden, analyser och årsredovisningar som finns ute om det bolag du vill köpa aktier i. Följ inte massan utan att analysera bolaget eller fastigheten. Om du inte gör din hemläxa så blir det jobbigt den dag då det sker en prisnedgång.

Misstag 4: Köper aktier i förhoppningsbolag

Många nybörjare vill gärna bli rika snabbt och då investerar man i så kallade förhoppningsbolag. Det är aktier i bolag som ännu inte går med vinst, och i många fall har bolagen inte ens någon försäljning. Istället bygger värderingen på framtida intjäning och förhoppningar. Som nybörjare är det klokast att inte ge sig in i gissningslekar.

Misstag 5: Blir arga på andras åsikter

Vanliga misstag är att man som investerare blir arg för att någon pratar negativt om en aktie man äger. Då tar lätt känslorna över vilket gör att man säljer en aktie på grund av osäkerhet eller köper mer aktier för att visa alla andra att man har rätt. Båda fallen är illa då känslor aldrig får styra hur man ska investera. Om du investerar med känslor så leder det nästan alltid till att man förlorar pengar.

”It’s not whether you’re right or wrong that’s important, but how much money you make when you’re right and how much you lose when you’re wrong.” – George Soros

Läs mer: 12 vanliga misstag när det kommer till pengar

Lämna en kommentar