Spara till barn med höjt barnbidrag

Spara till barn

Den 20 mars 2018 höjdes barnbidraget med 200 kr i månaden. På ett år blir höjningen 2400 kronor och på 16 år blir det 38 400 kr.

Barnbidraget har inte höjts i Sverige sedan 2006. Med extra pengar så är det en bra idé att se över familjens sparande. Kanske är det dags att börja spara till barnen?

Totalt efter höjningen får mottagarna av barnbidraget 1250 kr i månaden per barn (+19%). Med det det extra kassaflödet in på bankkontot så är den en god idé att starta ett månadssparande och rikta om de extra 200 kr i månaden till ett barnsparande.

Barnbidraget betalas ut till vårdnadshavare för barn yngre än 16 år i Sverige. De som har fler barn får ett flerbarnstillägg på 150 kronor i månaden för andra barnet och 580 kronor för tredje barnet.

Vad är målet med att spara till barn?

Vanligast är att föräldrar och far- och morföräldrar vill lägga undan en slant varje månad i ett långsiktigt sparande. Målet är oftast att barnen ska ha ett startkapital när de ska flytta hemifrån. Det kan vara ett bidrag till kontantinsatsen på en lägenhet. Eller pengar till en resekassa efter att barnen har tagit studenten. Kapitalet kan också vara till körkortet eller första bilen.

Vanligaste sparformerna är sparkonton, fonder, investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.

Hur ska man bäst spara till barn?

Vanligt är att man startar en kapitalförsäkring med barnet/barnen som förmånstagare. Då kan barnet få tillgång till pengarna vid 20-årsåldern eller när du vill, du kan också välja om pengarna ska betalas i en klumpsumma eller löpande under en längre tid. Dessutom kan du vara säker på att pengarna går till ditt barn ifall du dör, eftersom barnet står som förmånstagare till försäkringen. Ytterligare ett alternativ är att du sparar till barnet på ditt eget konto, men då är det viktigt att du skriver i ditt testamente att pengarna ska gå specifikt till det barn du sparar till.

I kapitalförsäkringen kan du spara i aktier som ger en högre avkastning än fonder och räntesparande. Aktier har över tid givit omkring 7-10% avkastning per år, vilket blir ännu mer med ränta på ränta effekten. Med den avkastningen så kan du flerdubbla pengarna på 16 år. Låt säga att du börjar med 0 kr i starbelopp och sparar hela barnbidraget på 1250 kr i månaden så har du med 7% avkastning per år hela 434 000 kr om 16 år (ej inflationsjusterat).

Ett tips är att investera i investmentbolag som Investor och Industrivärden, då får du automatiskt en korg av aktier och du slipper att hålla koll på aktierna hela tiden. Dessutom får du riskspridning då både Industrivärden och Investor äger aktier i minst 6 bolag var. Ska du spara direkt i aktier så bör du ha minst 10 olika aktier för riskspridning.

Vill du göra det enkelt för dig så väljer du passiva indexfonder istället för att investera i enskilda aktier. Då kan du koppla ett automatiskt månadssparande som fördelar insättningar på de fonder du har valt. Kom ihåg att studera fonderna noga och jämför fondförvaltare, historik och förvaltningsavgifter.

Exempel på bra barnsparande är fonden Avanza Global som är världens billigaste globalfond och där risken är låg. Vill du ha mer exponering mot Sverige så kan du välja Avanza Zero som är gratis och följer svenska bolag.

Lämna en kommentar