Fördelar och nackdelar med kreditkort

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Kreditkort är för dig som älskar likviditet och gillar att få 1% tillbaka på allt du handlar. Är du smart och betalar den samlade räkningen inom den räntefria perioden så slipper du räntekostnader. För den som har koll så kan ett kreditkort vara smartare att använda än kontanter på bankkontot.

Om du inte har koll på din hushållsekonomi så är det bästa du kan ha en buffert på ett sparkonto istället. I den här artikeln kan du jämföra fördelarna och nackdelarna mot varandra för att se om kreditkort är något för dig.

Kreditkort skapar en likvid frihet

Med kreditkort har du alltid likviditet och får dessutom förmåner och andra fördelar som kund. Med ett kreditkort får du ett utökat handlingsutrymme som gör att du klarar av kostnader innan lönen kommer. Med cashback på allt du handlar så sparar du till och med pengar.

Men kostar det inget? Jo det gör det om du använder kredit efter räntefria perioden. Tricket är att betala av krediten inom den räntefria perioden, på det sättet slipper du räntekostnader.

Det krävs att du har koll på din hushållsekonomi och använder sunt förnuft för att få ut maximal nytta av ett kreditkort. Att använda kreditkort är bekvämt och ekonomiskt sålänge du betalar krediträkningen i slutet av månaden.

Fördelar med kreditkort

  • Fördelen är att du får en samlad räkning på alla dina inköp i slutet av månaden. Du får mer kontroll då du kan se alla transaktioner som har genomförts. Du får också hjälp av ditt kortföretag att ta bort dubbeldragningar eller när bedrägeri har skett.
  • Du får 1-2% rabatt/cashback på allt du handlar. Cashback brukar betalas ut på ditt konto eller som värdecheck.
  • Många erbjuder 40-60 dagars ränte- och avgiftsfri kredit.
  • Förmåner som gratis biobiljetter, gratis uttag utomlands, tidningsprenumerationer osv.
  • Tryggheten att du alltid kan betala oförutsedda kostnader såsom när tvättmaskinen eller bilen går sönder.

Många tycker att Bank Norwegians kreditkort är det bästa eftersom du får 1% cashback på alla köp du gör och samtidigt får 20% cashback när du bokar flyg med Norwegian. Kortet har ingen årsavgift och du har 6 veckors räntefri kredit. Krediten är upp till 100 000 kronor vilket räcker gott och väl. När du betalar flygbiljetter med kortet så ingår alltid reseförsäkring vilket är bra om bagaget försvinner eller om ett flyg blir inställt.

Nackdelar med kreditkort

  • De personer som inte har koll på sin privatekonomi kan hamna i ekonomiska problem. Krediten är lika lätttillgänglig för alla, vilket kan vara en nackdel för de som inte kan hushålla med pengar eller har dålig ekonomisk översikt.
  • Om det tar lång tid för dig att återbetala krediten så blir räntekostnaderna onödigt höga. Håll koll på när den räntefria perioden går ut.
  • Vissa kreditkort har en hög årsavgift eller avgifter för automatuttag. Dubbelkolla alltid vilka avgifter som ett kort är förknippat med.

Jämför kreditkort innan du väljer

Ta en stund och jämför de kreditkort som finns på marknaden. Vissa gillar kreditkort från ICA eller Coop, medan andra tycker det är praktiskt med ett kort från Preem där man ändå tankar bensin ofta.

Jämför vilken återbäring du får på dina inköp, helst ska kortet ha 1% återbäring eller högre. Då sparar du 1% varje gång du betalar med kortet. Avgifterna är också viktiga att titta på, kortet får gärna vara utan årsavgift. Här har vi har skrivit om det bästa kreditkortet 2021.

Lämna en kommentar