Så väljer du rätt sparkonto

Val av sparkonto

Ett sparkonto är rätt för dig som vill ha ett buffertsparande till en låg risk. Här får du en guide på hur du väljer rätt sparkonto för dig.

Kan jag öppna ett sparkonto hos min nuvarande bank?

Du kan öppna ett sparkonto hos din nuvarande bank antingen via internetbanken eller kundtjänst. Hör av dig till din bank och kolla vilka sparkonton de har och vilken sparränta som erbjuds. Det brukar stå skrivet på bankens hemsida vilka konton som finns och vad villkoren är.

Har du en nischbank så brukar det vara enklare att öppna ett sparkonto via BankID eller formulär. Är du redan kund hos Avanza så kan du med ett knapptryck öppna ett Sparkonto+ som de har tillsammans med Klarna, Collector, Nordax och Santander. Dessa sparkonton har insättningsgaranti och ger 0,15-0,55% beroende på om du väljer rörlig ränta eller binder pengarna.

Storbankerna Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea erbjuder 0% sparränta på sina rörliga sparkonton. Nollränta är inte är bra för dig som vill få dina pengar att växa. Som ränteläget är nu så får man ändå vara glad att man inte behöver betala för att ha pengarna hos storbankerna.

Att binda räntan ger mer pengar

Att binda sparpengar ger en högre sparränta eftersom du är beredd att låsa in pengarna under en viss tid. Om du vill ”låsa in” pengarna så behöver du öppna ett annan typ av sparkonto, nämligen ett fasträntekonto. Eftersom du tänker undanvara pengarna en tid så är det klokt att läsa på om bankens villkor och vad som krävs för att få den höga sparräntan.

Mindre banker har bättre sparränta

Små banker behöver fortfarande växa sina verksamheter vilket gör att de är villiga att betala ut en högre sparränta för de som lånar pengar till dem. Det är värt att kolla nischbanker såsom Erik Penser bank, Carnegie, Bank Norwegian och Marginalen Bank för att hitta en bra sparränta. För dig som vill spara utan statlig insättningsgaranti så finns bland annat 4spar som ger sparräntor på 6,5-10%. Men då är det viktigt att känna till risken att du kan bli av med dina pengar ifall företaget går i konkurs.

Jag har över 950 000 kronor att placera

Om du har över 950 000 kronor så har du ett lyxproblem. Den statliga insättningsgarantin täcker bara upp till 950 000 kronor per bank och kund. Vad är lösningen? Du kan sprida ut pengarna till flera banker som har sparkonton så har du löst problemet.

Spara till barn

Du kan öppna ett sparkonto direkt åt barnet eller öppna ett i ditt eget namn. Om du öppnar ett konto i barnets namn så får han eller hon inte pengarna förens de är 18 år. Öppnar du ett konto i ditt eget namn så är det juridiskt dina pengar och du kan välja att ge pengarna i gåva när barnet är moget för hantera sin privatekonomi själv. Ett tips är att skriva in i ditt testamente att pengarna på detta sparkonto är öronmärkta till ditt barn. Annars finns risken att pengarna aldrig når barnet som det var tänkt. Kom ihåg att det aldrig är försent att börja spara till barn.

Lämna en kommentar