Varför använda kreditkort?

Varför ska man använda kreditkort?

Kreditkort är ett omdebatterat ämne för många. En del människor tycker att kreditkort är farligt att använda då det kan bli en skuldfälla. Andra tycker att kreditkort är tryggare som betalningsmedel om kortet används rätt. Vi kan sammanfatta det med att kreditkort kommer med förmåner och ett stort ansvar för sin egen ekonomi.

Kort är tryggt och bekvämt

Enkelt uttryckt kan man säga att kreditkort är bra sålänge du inte konsumerar över dina tillgångar och inkomst. Det är också viktigt att du betalar dina kreditkortsräkningar varje månad.

Det positiva med kreditkort är att du får bättre översikt på dina utgifter varje månad. Du kan på fakturan kontrollera vad du köpt och undersöka om några felbetalningar har förekommit. Du slipper också att hålla koll på hur mycket pengar du har stående på ditt transaktionskonto. Många tycker det är jobbigt att flytta pengar fram och tillbaka mellan sina konton.

En annan fördel med kort är att du kan få tillbaka dina pengar om någon stjäl dina kortuppgifter. Hade du haft kontanter i plånboken och någon stjäl dem så kan du inte få tillbaka pengarna hos banken. Med kreditkort behöver du inte oroa dig för att bli rånad utomlands. Du kan också känna dig tryggare att göra uttag från en bankomat. Och skulle du tappa bort ditt kort kan du alltid ringa och spärra så att ingen kan ta ut pengar.

Andra förmåner är att kreditkort har inbyggda försäkringar och bonusar med olika teman. Man brukar dela in kreditkort i matkort, resekort, bensinkort och shoppingkort till exempel. Så vet du med dig att du brukar storhandla på Coop så kan ett kreditkort från dem vara en bra idé. Handlar du mycket elektronik och prylar så är Komplett Banks kreditkort bra. Är du en person som reser mycket så är Bank Norwegians kreditkort att rekommendera. Allt hänger på dina behov.

Bra tips gällande kreditkort

  • Se till att jämföra förmåner, avgifter och räntor och välj det bästa kreditkortet som passar dina behov.
  • Vid ansökan om kreditkort så välj en kreditlimit som matchar din inkomst. På det sättet så kan du inte handla för mer än vad du tjänar.
  • Följ upp dina utgifter varje månad på den faktura du får. Har du onödiga utgifter som du istället kan lägga på ett månadssparande eller sparkonto?
  • Om du reser mycket så är det bra med ett kreditkort som har reseförsäkring och avbeställningsskydd. Då slipper du välja till dessa försäkringar varje gång du ska boka en resa. Kontrollera noga vad din reseförsäkring täcker. Speciellt reglerna kring bagage och flygförsening.