Aktiemäklare

Välja aktiemäklare

Vad är en aktiemäklare på nätet?

En aktiemäklare är någon som på uppdrag av någon annan köper och säljer aktier. Detta är alltså dennes yrke eller affärsidé.

En aktiemäklare på nätet hjälper också till att köpa och sälja aktier på uppdrag av andra – men dessa köp genomförs då vanligtvis istället med hjälp av en plattform och inte en enskild yrkesman. Några kända exempel på aktiemäklare på nätet är bland annat Avanza och Nordnet – två populära plattformar när det kommer till handel med aktier och fonder.

Oavsett om din aktiemäklare är en person, en firma eller en plattform på nätet, får aktiemäklaren betalt för sin tjänst genom något som kallas för courtage. Detta är en avgift som betalas i samband med handel av aktier, och denna kan tas ut antingen som en fast avgift per enskilt köp, eller som en procentuell andel av det köp som genomförs.

Beroende på hur mycket aktier du handlar, och från vilken börs, kan courtaget variera. Olika aktörer kan också ta ut olika courtage för sin tjänst, även om det rör sig om handel av samma aktier.

Tänk på detta när du jämför aktiemäklare

När du jämför olika aktiemäklare för att välja vilken av dessa du själv vill använda dig av, är det flera saker som är viktigt att ha i åtanke.

Det första du bör tänka på är att välja en aktiemäklare som är seriös och som har ett gott rykte. Ofta går dessa två hand i hand, eftersom en seriös aktör är mån om att hålla kunderna nöjda och tillfreds. En snabb googling brukar kunna ge dig en hel del information om aktiemäklaren, och här brukar det även märkas snabbt om denna har en hög kundnöjdhet eller inte. Om det finns många negativa omdömen om mäklaren, bör du dra öronen åt dig och se efter en annan aktör. En aktör som har bra rykte och omdömen är Avanza Bank som vunnit Sveriges nöjdaste privatkunder i 11 år i rad.

Även användarvänlighet är väldigt viktigt. Om du vill använda dig av en nätmäklare på nätet är det du som genomför köpen med hjälp av den plattform du valt att använda dig av. Det är då väldigt viktigt att plattformen är lätt för dig som användare att förstå sig på, samt att den fungerar som den ska utan att störas av buggar och liknande titt som tätt.

Eftersom det grundläggande i handel med aktier är att investera pengar bör naturligtvis också courtaget vara en del i beräkningen när du jämför olika aktiemäklare.

Om två aktörer har ett likvärdigt rykte, en lika god plattform och det i övrigt väger väldigt jämnt mellan dessa två, kan courtaget bli den del som avgör vilken av dessa två aktiemäklare du väljer. Ett så lågt courtage som möjligt, utan att kvaliteten hos aktiemäklaren tummas på, är vad du letar efter.

Bästa aktiemäklare

Vilken aktiemäklare som är bäst kan vara en väldigt subjektiv upplevelse, eftersom köparnas kriterier kan se väldigt olika ut. Vissa premierar kanske lågt courtage, medan andra tycker det är viktigare med hög användarvänlighet, god tillgänglighet på kundservice etc.

Vi kan dock med säkerhet säga att Avanza definitivt tillhör en av de bättre aktiemäklarna – trots att upplevelsen är subjektiv. Detta kan enkelt mätas via det faktum att Avanza hela 11 år i rad har vunnit i SKI:s (Svenskt Kvalitetsindex) utmärkelse för Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande. Det är en helt otrolig bedrift – speciellt sett till att det i Sverige finns relativt många aktörer som erbjuder samma tjänst och därmed också konkurrerar om priset.

Är courtaget viktigast?

Precis som vi tagit upp tidigare är det flera aspekter som spelar in när du väljer vilken aktiemäklare du vill använda dig av.
Även om courtaget naturligtvis är viktigt – hela syftet med att placera pengar i aktier är ju trots allt att få en ekonomisk avkastning – så är inte courtaget det absolut viktigaste om du frågar oss.

Vi skulle till exempel aldrig välja den billigaste aktiemäklaren endast på grund av dess courtage – däremot skulle vi gärna välja denna om det visade sig att mäklaren också var en seriös aktör som uppfyllde övriga kriterier vi har för en aktiemäklare.

Avanza

Avanza aktiemäklare

Avanza är en av de mest använda aktiemäklarna på nätet. Detta beror till stor del på att de är väldigt användarvänliga och deras plattform är lätt att förstå sig på. Det medför att många nybörjare letar sig hit, och de får på så vis en stadig tillströmning av nya användare, samtidigt som även de gamla stannar kvar tack vare sidans höga kvalitet. Många älskar Avanzas-gränssnitt som är snyggt och gör det enkelt att analysera sin aktie- eller fondportfölj.

Här finns också en kundtjänst, vilken har en hög tillgänglighet och som ger snabba svar. Det är inte för inte som Avanza år efter år har Sveriges nöjdaste sparkunder.

Avanza har snabbt vuxit till att bli en väldigt omfattande finansiell aktör, och de erbjuder idag flera olika sparmöjligheter, samtidigt som de också lånar ut pengar.

Nordnet

Nordnet aktiemäklare

Också Nordnet tillhör svenskarnas favorit när det gäller aktiemäklare, och här kan du precis som hos Avanza både placera pengar, såväl som låna pengar till en förmånlig ränta.

De är en erfaren aktör som under årens lopp varit drivande i många frågor som rör spararnas trygghet – till exempel fri flytt av pensionssparande och rimliga beskattningar av aktier och fonder. Nordnet har också en populär plattform som heter Shareville där du kan följa andra investerares aktieaffärer.

Om investeringssparkontot

Om du tänkt handla med aktier brukar det allra lättaste för nybörjare vara att använda ett investeringssparkonto (ISK). Detta konto är hos de större aktörerna helt avgiftsfritt, och du behöver inte skatta på de vinster du gör när du handlar med aktier via ett investeringssparkonto. Istället betalar du varje år en schablonskatt.

Ett ISK kommer också underlätta för dig vid deklarationen, eftersom uppgifterna från detta rapporteras in automatiskt till Skatteverket från din aktiemäklare. De kommer därefter förtryckta i deklarationen. Läs vår guide om investeringssparkontot här.

Att köpa aktier

Att köpa aktier kan verka svårt eller krångligt för den som aldrig gjort det förr. Faktum är dock att det är väldigt enkelt när du gör det via en användarvänlig mäklare.

Beroende på hur mycket tid du vill lägga ned på din handel finns det otroligt mycket material att ta del av på internet kring aktiehandel. Till exempel finns det flera olika ekonomibloggare och Youtubers som lägger ned ett enormt engagemang på att tipsa om olika lovande bolag att investera i.