CFD-handel

CFD handel

Att handla med kontrakt eller CFDs börjar bli riktigt populärt i Sverige. Förkortningen CFD står för ”Contract For Difference” och betyder att säljaren eller köparen måste betala den andre parten för mellanskillnaden efter en prisrörelse. Handel med finansiella derivatinstrument av den här typen är vanligt bland aktiva investerare och traders.

Riskvarning: Kom ihåg att CFD:er är en produkt med hävstångseffekt och kan resultera i förlust av hela ditt kapital. Du borde aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora. CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 70 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel.

Varför har CFD-kontrakt blivit populärt? CFD-marknaden möjliggör att vanligt folk kan ta del av samma uppsida som stora affärsbanker och investmentbanker, men utan samma höga kapitalkrav. CFD-certifikaten gör att du kan tjäna mycket pengar på små kursrörelser.

 • Du kan enkelt gå lång eller kort i instrumentet
 • CFDs gillas på grund av flexibiliteten
 • Spekulera med kontrakt i aktier, index, råvaror, valuta (forex), räntor och obligationer över hela världen
 • Kontrakten har en kraftig hävstångseffekt genom belåning
 • Du behöver inte äga underliggande tillgång

Jämför bäst mäklare för CFD-handel

Vilken CFD-leverantör ska man välja? Vanliga nätmäklare som många daytraders använder är IG Markets och CMC Markets. Vilken man väljer brukar hänga ihop med vilken tradingplattform man gillar bäst. Så testa båda genom att öppna ett gratis demokonto, och välj det handelssystem som du trivs bäst med. På dessa konton kan du också handla med låtsaspengar för att lära dig.

IG Markets

IG Markets är störst i världen inom CFD-handel baserat på omsättning och är registrerat i England. Totalt har man 150 000 kunder över hela världen.

 • Kundservice, hemsida och handelsplattform på svenska
 • Handeln är courtagefri i aktieindex, valutor och råvaror. Du betalar istället en inbyggd spread (skillnad mellan köp- och säljpriset).
 • Du kan handla dygnet runt i certifikat
 • Smala spreadar vilket minskar transaktionskostnader
 • Bra funktioner i flytande stopp, prisalarm och limitordrar

CMC Markets

CMC Markets har hängt med länge och är en av de största och stabilaste på onlinehandel.

 • Fått priser för bästa CFD-aktör och hög kundnöjdhet
 • Funnits sedan 1989
 • Bra CFD-utbildning online
 • Svensk kundsupport

Tips för handel med CFD

Säkerhetskraven för belåning varierar mellan olika nätmäklare. Hävstången kan också variera mellan de olika certifikaten beroende på underliggande tillgång.

Trading med CFD:er är mycket mer riskfyllt än att köpa aktier. Du är skyldig att täcka eventuella förluster som du gör på din handel. Börja därför med försiktig trading. Hos vissa CFD-mäklare kan du bli skyldig mer än vad du har satsat i eget kapital.

Vad blir skatten på transaktionerna?

Många brukar fråga hur CFD-handel beskattas. Svaret är att skattesatsen är precis samma som för andra kapitalvinster, det vill säga 30% på inkomst av kapital. Skatteverket förklarar skatten på CFD-kontrakt här. Läs avsnittet ”Särskilt om CMC Markets och IG Markets” om du handlat marginalkontrakt hos dessa.

Fördelar

Enkelt att använda. CFDs följer underliggande tillgångs kurs vilket gör att de har samma pris. Funktionen är densamma som andra derivatinstrument såsom terminer. Står till exempel OMXS30 i 1600 så kommer även CFDn som skuggar indexet också stå i 1600 punkter.

”CFD-instrument speglar utvecklingen av den underliggande tillgången som kan vara aktier, index, råvaror och valutor m.m.”

Handla allt på samma ställe. Med CFDs blir det superlätt att handla alla möjliga tillgångar såsom guld, olja eller utländska aktier. En stor fördel är att det blir lättare att blanka aktier då det finns korta kontrakt. Du slipper också signera blankningsavtal och liknande.

Hög hävstång ökar vinsten. Du kan få tillgång till en hög hävstång trots att du bara har en liten kapitalinsats, belåningsandelen är oftast goda 60-95%. Det här ökar din avkastning och uppsida. Men kom ihåg att hävstång fungerar likadant på nedsidan.

Nackdelar

Förlusten kan överstiga det initialt investerade beloppet. Som vi skrev tidigare så fungerar även hävstången åt andra hållet. För att undvika att förlora pengar så måste du läsa på och skaffa kunskap om CFDs. Idag har alla bra mäklare utbildningar och verktyg som hjälper dig att utvecklas.

Övernattningsavgifter gör det mindre attraktivt med långa affärer. CFD-positioner är inte lämpligt på längre tidshorisonter då nätmäklaren tar ut en avgift om du behåller certifikatet över natten.

Relativt ny handelsform

I Europa har man handlat med CFD:er under en längre tid och på Londonbörsen står den för ca 25% av den totala handeln (Källa: Wikipedia, 2017). Faktum är att instrumentet utvecklades i London under början av 90-talet, men då var det bara hedgefonder och institutionella handlare som hade tillgång till CFD trading. Genombrottet kom senare i början av 2000-talet då online trading via plattformar och realtid blev tillgängligt för allmänheten och hemmatraders.

I USA har man restriktioner som gör att privatpersoner inte få lov att handla med ”spread betting” (CFD). Tanken är att skydda medborgarna från att spekulera bort sig själva med derivata på marknaden.

Den brittiska övervakningsmyndigheten FCA slog ner på CFD-instrumenten under 2016. Myndigheten var oroade att privatpersoner förlorar pengar på CFDs och att de inte förstår vilka risker som är inblandade. Vidare vill FCA införa standardiserade riskvarningar och att belåningsgraden ska sänkas för oerfarna handlare.

Trading med CFD:s är tillåtet i större delen av Europa, Australien, Hong Kong, Japan, Ryssland, Singapore med flera länder.

YouTube guide för CFD-trading

Nedan följer en bra YouTube-video som förklarar och hjälper dig förstå CFDs risker och möjligheter.