Tobii Technology till börsen – Teckna aktien eller inte?

ögonstyrning teknik
Obs. bilden har inget att göra med Tobii eller bolagets teknik.

Tobii AB är ett spännande IT-bolag som sysslar med egen teknik och försäljning inom ögonstyrning. Eftersom Tobii ska noteras på börsen snart så har jag gjort en enkel analys av bolaget. Ska vi försiktiga investerare teckna aktien eller inte?

Tobii AB ska noteras på Stockholmsbörsen nu i april och anmälningstiden för erbjudandet till allmänheten i Sverige börjar den 14 april och avslutas 22 april. Första beräknade noteringsdag på Nasdaq Stockholm är den 24 april.

Tobii technology:s verksamhet är utveckling och försäljning av en teknologi som på engelska heter eyetracker. Med andra ord handlar lösningen om ögonstyrning som man kan använda för att få information om mänskligt beteende eller använda för att interagera med datorer och andra enheter. Deras produkter med ögonsensorer känner alltså av vad användaren tittar på.

Enligt Tobii:s hemsida har de tre affärsområden:

  • Tobii Dynavox – ögonstyrda och pekskärmsbaserade hjälpmedel för kommunikation och programvaror
  • Tobii Pro – eyetracking-lösningar för beteendestudier (kunder som Microsoft, Google och Procter & Gamble)
  • Tobii Tech – komponenter och plattformar för eyetracking

Tobii grundades 2001 av John Elvesjö, Mårten Skogö och Henrik Eskilsson.

Investera i Tobii?

För räkenskapsåret 2014 omsatte Tobii totalt 621 MSEK med ett negativt rörelseresultat (EBIT) om 69 miljoner kronor. Tobii hade vid årets slut 467 anställda. Affärsområdena Tobii Dynavox och Tobii Pro är idag lönsamma medan Tobii Tech inte är lönsamt. Tobii är ett tillväxtbolag som för tillfället går med förlust, så aktien är inget för utdelningsinvesterare. Aktien är främst intressant för tillväxtinvesterare eller för dig som vill teckna och spekulera i en kursuppgång vid notering.

Enligt pressmedelande ska nyemissionen ge ett kapitaltillskott på cirka 400 miljoner kronor som till en stor del ska användas för att finansiera utvecklingen av Tobii Tech eftersom man räknar med negativt kassaflöde för affärsområdet. Enligt bolagets plan ska Tobii Tech vara ett lönsamt affärsområde 2018. Det är 2,5 år dit så de andra två affärsområdena måste också leverera under tiden för att bolaget ska uppnå sina finansiella mål. Tobii koncernens mål är att gå med vinst före skatt från och med år 2017. Enligt Tobii:s prospekt hade man för senaste tre åren följande förluster före skatt i miljoner SEK: -53.9 2014, -51.8 2013 och -59.2 2012. Det Tobii har gjort är att förvärva andra bolag, därför har omsättningen också växt kraftigt från 369,5 miljoner till 620,6 miljoner kr.

Prisintervall vid börsnotering är 22-25 kronor per aktie. Värderingen på Tobii ligger då på mellan 2 miljarder och 2,2 miljarder kronor. Carnegie och ABG Sundal Collier står bakom introduktionen. Investor, Sjätte AP-fonden och Ram one har åtagit sig att förvärva aktier motsvarande 17,5 procent, 6,5 procent respektive 9 procent av det totala antalet aktier i erbjudandet. Aktien kommer att handlas under kortnamnet TOBII.

Tobii är en tillväxtaktie som vid noteringen värderas efter framtida vinster. Du bör alltså ha en optimistisk syn på bolagets produkter och att kunderna ska vilja använda dem. Du måste också tro på ledningens finansiella mål och att de kan uppfylla dem på sikt. Den försiktiga investeraren bör hålla sig undan Tobii-aktien och hålla sig till bolag som går med vinst och har en lönsam historik. Är du mer riskbenägen så kan du spekulera i att bolaget kommer växa och visa vinst i framtiden.

Hur ser jag på aktien Tobii?

Jag kommer inte teckna aktier i Tobii. Jag tycker tekniken och produkterna är för avancerade för att jag ska förstå och jag vet inte hur behovet ser ut på marknaden. Som jag förstår det konkurrerar även Google med Tobii i vissa områden, om så är fallet så finns alltid risken för patentbråk. Jag vill också ha en historik av vinster och gillar inte att lita på framtida löften om vinster. Bolaget och tekniken är dock mycket spännande och jag tycker det är riktigt kul att Tobii är ett svenskt bolag. Men som investeringscase är Tobii inte aktuellt för mig då aktien inte passar min aktieportfölj eller investeringsstrategi. I slutändan får vi investerare fråga oss själva: Om jag kunde köpa hela bolaget, skulle jag då betala 2,2 miljarder kronor för ett bolag som går med förlust? Jag hade inte vågat göra affären eftersom det är svårt att värdera ett bolag som inte går med vinst, investeringsbeslutet vilar ju inte på fakta idag utan spekulationer om framtiden.

Däremot så finns det goda chanser kortsiktigt att aktiens kurs sticker iväg första handelsdagarna. Börsen gillar tillväxtaktier inom heta områden just nu. Min åsikt är risken är hög och du spekulerar och inte investerar om du väljer att teckna aktier i Tobii. Uppdatering 2015-04-17: Privata Affärer, Dagens Industri och Börspodden rekommenderar att teckna aktien. Hypen kring Tobii kommer att resultera i att de som tecknar kommer att få en liten tilldelning eller ingen alls. Många kommer säkert köpa på sig aktier efter notering vilket gör att aktien kommer gå upp i kurs på första handelsdagen.

Aktuella nyheter kring Tobii

Om du vill göra mer research om Tobii innan börsnotering så kan du kolla här:

Sist vill jag säga att innehållet i det här inlägget inte ska ses som rådgivning eller en rekommendation. Inlägget kan innehålla felaktigheter, felräkningar och utelämna viktig information då jag är en lekman på aktieanalys.

Lämna en kommentar