Norska Skagen Fonder tar position i Carlsberg

Skagen Fonder är ett gäng värdeinvesterare från Norge med god avkastning historiskt. Det är alltid lika intressant att se vad de har köpt och sålt i aktieväg. Här kommer aktiviteten för mars.

Vad har skagen investerat i under februari?

Skagen Global

Fonden Skagen Global har tagit en ny position i danska ölbryggeriet Carlsberg. De tycker osäkerheten om ryska konsumenter är överdriven och att det finns spännande tillväxtmöjligheter för Carlsberg i Asien.

Man har också fyllt på i existerande innehav som Roche, AIG, General Electric och Lundin Petroleum.

De sålde ut sina aktieinnehav i Renault och Yamaha Motor efter stark utveckling. Energibolag som Gazprom och Petrobras fick också lämna portföljen.

Skagen Vekst

I fonden Skagen Vekst har man bland annat köpt in Roche som ny position. Skagen Vekst har sedan ökat i aktieinnehav som Carlsberg och Oriflame.

Skagen reducerade i aktier som Novo Nordisk och Nokian Renkaat (Nokian Tyres).

Aktier som de sålt är Teva Pharmaceuticals.

Skagen kommenterar caset TeliaSonera

Skagen skriver i månadsrapporten att tack vare utdelningen från Turkcell så är TeliaSonera:s aktieutdelning tryggad för några år, men de vill ändå poängtera att mycket fortfarande kan göras. Det här är bra nyheter skriver Skagen och kassaflödet är mer eller mindre i linje med nuvarande utdelning, så många investerare slipper oroa sig för sänkta utdelningar kommande år då Turkcells utdelning fungerar som en buffert.

Skagen skriver vidare att Telia ännu kan göra effektiviseringar i opex och capex och att man sälja tillgångsinnehav som Turkcell och Megafon. Här hittar du en analys av Telia.

Äger du aktier i TeliaSonera?