Aktiefonden Skagen Global +2000% sedan start

Recension av fonden Skagen Global

Skagen Global är för dig som vill investera långsiktigt i en global aktiefond som letar efter undervärderade och impopulära bolag. Fonden har höga betyg från Morningstar både vad gäller historisk avkastning och hållbarhet.

Skagen Global är en global aktiefond som fokuserar på värdebolag som är underanalyserade och impopulära. Avkastningen har senaste 5 åren varit 51% vilket är en bra prestation.

Fondfakta
Utveckling 1 år+4,42%
Utveckling 5 år+51,29%
Total avgift1,08%
Antal Avanza-ägare17 497 st
Fondförmögenhet29,4 miljarder kr
FondförvaltareKnut Gezelius
Chris-Tommy Simonsen
Morningstar-rating5/5 stjärnor
Störst landsexponeringUSA (78%)

Skagen Global har varit en populär fond under lång tid vilket syns i fondförmögenheten på nästan 30 miljarder kronor. Fonden har också 17 497 st ägare på Avanza. Betyget från Morningstar är höga 5/5 stjärnor vilket tyder på en kvalitetsfond med bra utveckling historiskt. Fonden har också ett starkt hållbarhetsbetyg med 5/5 glober från Morningstar. Med bolag i portföljen som arbetar för låg Co2-risk och positivt klimat så blir fonden bättre än genomsnittet på hållbarhet.

Fonden har stor exponering mot USA med hela 78% av fonden. Vilket gör att fonden har större exponering mot USA än globalfonder. Det är främst digitala bolag i USA som gör att Skagen Global har så mycket USA-exponering. Den bransch man har störst exponering mot är finans (41%) och teknik (17%).

Innehav i fonden

InnehavAndel
Intercontinental Exchange Inc6,30%
Microsoft6,14%
Mars & McLennan4,23%
Adobe4,09%
Mastercard3,85%

Bland de största innehaven finns flera digitala bolag. Just digitala affärsmodeller har varit vinnare senaste åren och särskilt efter Coronakrisen. Alla fem största positioner är i amerikanska bolag.

Utvecklingen sedan fondens start 1997 har varit nästan +2000% vilket är imponerande. Skagen Global har även slagit OMX-index senaste 5 åren. Skagen Fonder är kända för att gå sin egen väg och inte försöka följa index. Det är aktiv förvaltning på riktigt helt enkelt.

Avgift för fonden

Förvaltningsavgiften för Skagen Global är 1% och med transkationsavgifter för köp och sälj så landar total avgiften på 1,08% per år. Skagen Global har också en rörlig förvaltningsavgift om 10 % på avkastning över MSCI World Index.

Minsta köpbelopp i fonden är 100 kr, det gäller även belopp för månadssparande. Rekommenderad sparhorisont är 5 år enligt Skagen Fonders hemsida. Fondens kurs låg på 2 165 SEK den 2020-06-15.

Om Skagen Fonder

Fondbolaget Skagen Fonder har sitt säte i Norge och är en del av Storebrand. En av grundarna i Skagen Fonder är Kristoffer Stensrud som många ansett som Norges svar på Warren Buffett.

Förutom Skagen Global så har bolaget fonder som Skagen Kon-Tiki, Skagen Vekst, Skagen Focus, Skagen Tellus och Skagen m2.