Fondtips 2022 för en bra fondportfölj

Fondtips

Det finns tusentals fonder att välja på vilket kan ge huvudvärk. Vi har sorterat ut de bästa fondtipsen som dessutom har en låg avgift i den här artikeln. Exempel på fondportfölj och hur du bygger upp den kommer här.

Fondtips 1 – Välj en globalfond som bas i fondportföljen

Länsförsäkringar Global Indexnära

Utveckling 5 år+54%
Förvaltningsavgift0,20%

Länsförsäkringar Global Indexnära är en av de populäraste globala indexfonderna. Du får störst exponering mot USA med 65% av fonden mot innehav som Apple, Microsoft, Amazon och Facebook. Läs vår recension av LF Global Indexnära här.

Fondtips 2 – Få exponering mot Sverige

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Utveckling 5 år+74%
Förvaltningsavgift0,20%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag investerar i Sveriges bästa investmentbolag som Latour, Investor, Industrivärden och Lundbergs. Här kan du ta rygg på svenska rika familjer och deras investeringar till en billig avgift. Läs vår recension av Spiltan Aktiefond Investmentbolag här.

PLUS Mikrobolag Sverige Index

Utveckling 5 årSaknas
Förvaltningsavgift0,40%

Om du kan tänka dig lite högre risk så kan du välja att ha 5-10% av din fondportfölj i Plus Mikrobolag Sverige. Då får du exponering mot de allra minsta bolagen på börsen. Risken är högre men chansen till högre avkastning är också större.

Fondtips 3 – Få med tillväxtmarknader som Kina

Avanza Emerging Markets

Utveckling 5 årSaknas
Förvaltningsavgift0,15%

För att få exponering mot tillväxtmarknader som Kina, Taiwan, Sydkorea och Indien så kan du välja att ha en andel av din fondportfölj i Avanza Emerging Markets. Fonden är nystartad 2019 och har den lägsta avgiften på 0,29% per år inklusive transaktionskostnader.

Fondtips 4 – En mindre andel räntor

Utveckling 5 år+6,34%
Förvaltningsavgift0,10%

Om du har lång sparhorisont på över tio år så ska du ha en låg andel räntefonder i fondportföljen. Vi tycker att den bästa korta räntefonden är Spiltan Räntefond Sverige. Läs vår recension av Spiltan Räntefond här.

Exempel på fondportföj

Här kommer 5 tips på bra fonder som kan ingå i en balanserad fondportfölj.

FondtypFondAndel
1.Global indexfondLänsförsäkringar Global Indexnära50%
2.Svenska storbolagSpiltan Aktiefond Investmentbolag20%
3.Svenska mikrobolagPLUS Mikrobolag Sverige Index10%
4.TillväxtmarknaderAvanza Emerging Markets15%
5.Kort räntefondSpiltan Räntefond Sverige5%

En generell regel: Ju närmare du kommer din pension, ju mer kan du öka andelen räntefonder i portföljen. Vår exempelportfölj bygger på att du har en sparhorisont på minst tio år.

Om du inte gillar Länsförsäkringar Global Indexnära som globalfond så kan du välja Avanza Global istället. Och om du inte vill ha Avanza Emerging Markets så kan du välja Länsförsäkringar Global Indexnära istället.

Ett tips är att välja fonder med låg avgift

När det gäller fonder så ett bra tips att välja fonder som är billiga. När du jämför avgifter så ska du titta på förvaltningsavgift plus transaktionskostnader för köp och sälj av fonden. Det är totala avgiften du ska jämföra för att se kostnaden för att äga en fond.

Varför är det viktigt att välja fonder med låg avgift? Det enkla svaret är att dyra fonder gröper ur ditt sparande varje år. Det ser ut som att avgiften är låg på 1,5-2%, men faktum är att ränta på ränta effekten gör att dessa avgifter förminskar slutsumman jättemycket. Därför ska du helst välja fonder med avgifter under 0,50%.

Självklart finns det vissa aktiva fonder som slår index i flera år i rad. Ett exempel är Swedbank Robur Ny Teknik som verkligen förtjänat sin höga fondavgift. Men generellt är det få fondförvaltare som slår index varje år. Du hittar vår jämförelse och topplista över fonder med lägst avgift här.

Månadssparande är bra för ditt sparande

Ett viktigt tips är att du inte försöker tajma marknaden med dina fondköp. Risken är att du missar uppgången på börsen och på fondmarknaden. Forskning och statistik visar att det är betydligt bättre att månadsspara löpande i fonder. Månadssparande kan du ställa in automatiskt på Avanza här.

Ränta på ränta och månadssparande är två starka krafter som kommer ge exponentiella resultat och du kommer bli förvånad över hur mycket pengar du har lyckats spara ihop i slutändan.

Tänk på att det alltid innebär en risk att spara i fonder. Din investering kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.