Är Spiltan Aktiefond Investmentbolag en bra fond?

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Vi tycker att Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en bra fond med låg avgift där du får exponering mot några av börsens bästa svenska investmentbolag som Investor, Latour och Lifco.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag startade 2011 med syftet att göra investeringar i investmentbolag enklare. Genom att köpa Spiltan Investmentbolag så köper du på samma gång en korg av kvalitativa investmentbolag som Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergföretagen, Latour och Lifco. Du kan köpa eller läsa mer om Spiltan Investmentbolag hos Avanza här.

Tack vare den låga avgiften på 0,20% och avkastningen på +285% sedan start så har fonden blivit riktigt populär. Bara på Avanza har Spiltan Investmentbolag ca 300 000 ägare. Fonden lämpar sig för månadssparande eller för dig som själv inte vill tajma aktieköp i investmentbolag över börsen. Fonden kan också vara ett bra alternativ till en indexfond. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är populär och brukar toppa listor på ”mest köpta fonderna” varje månad, även under sämre börstider.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag förvaltas av Jörgen Wärmlöv och Erik Brändström sedan 2011. Förvaltat kapital är ca 11 miljarder kronor och betyget från fondsajten Morningstar är 5/5 stjärnor. Privata Affärers läsare röstade fram Spiltan Investmentbolag till ”Läsarnas Favorit 2019”.

Största innehaven i Spiltan investmentbolag:

AktieFördelning
1.Investor B27,05%
2.Industrivärden C26,84%
3.Kinnevik B10,19%
4.Lundbergsföretagen B10,02%
5.ICA Gruppen4,29%
6.Xact OMXS304,21%
7.Latour B4,19%
8.Lifco B3,62%
9.Indutrade3,35%
10.Ratos B1,95%

Om tabellen: Största innehav i Spiltan Aktiefond Investmentbolag den 14 maj 2020.

Det ser ut som att fonden har stor exponering mot 2-4 innehav där Investor och Industrivärden står för 27%. Men eftersom investmentbolagen i listan äger bolag själva så får du egentligen en omfattande indirekt riskspridning mot 75 aktier.

Fondförvaltarna köper inte mer aktier i investmentbolag när de handlas med premium. Det har gjort att fonden inte köpt aktier i Latour och Creades på länge. Fonden håller heller inte kassa utan placerar istället pengarna i Xact OMXS30.

Kan man köpa Spiltan fonder via Avanza?

Ja, du kan köpa Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos Avanza då den finns med i deras fondutbud. Fonden är faktiskt på andraplats när det gäller de mest populära fonderna hos Avanza. Bara Avanza Zero är populärare med 343 225 st ägare via Avanza Bank. Spiltan Investmentbolag har hela 294 235 st fondägare.

Morningstar ger 5/5 stjärnor i betyg

Fondbevakaren Morningstar som analyserar fonder ger Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5/5 stjärnor vilket är högsta betyget. Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått för att se hur en fond har presterat historiskt. Om en fond har många stjärnor så betyder det en bra riskjusterad avkastning. För att Morningstar ska kunna sätta ett betyg så måste fonden ha funnits i tre år och haft samma placeringsinriktning.

Är Spiltan investmentbolag en hållbar fond?

Ja det är en hållbar fond enligt de hållbarhetsindikatorer som finns på Avanzas sajt. Fonden har fått ett hållbarhetsvärde på 13,55 vilket är nära det bästa värdet. Hållbarhetsvärdet baseras på miljöarbete, socialt ansvar och bolagsstyrning.

När det kommer till antal gröna glober från Morningstar så har Spiltan Aktiefond Investmentbolag belönats med 5/5 i hållbarhetsbetyg.

Spiltan Investmentbolag har även fått ett klimatmått på låg CO2-risk. Fondens innehav (bolagen man äger) arbetar också för ett positivt klimat.

Om Spiltan Fonder

Spiltan Fonder AB förknippas ofta med Per H Börjesson som varit VD för moderbolaget Investment AB Spiltan sedan starten 1986. Spiltan Fonder AB startades 2002 med syftet att ge småsparare ett alternativ till storbankernas fonder.

Investment AB Spiltan som äger Spiltan Fonder AB är ett investmentbolag med fokus på onoterade bolag som Kuststaden, Coolstuff, Pepins, Flattered och Pickit. Man äger också noterade aktier i bolagen Paradox Interactive, Berkshire Hathaway och Teqnion.

Spiltan Fonder har fått dessa utmärkelser genom åren:

  • Årets stjärnförvaltare
  • Årets Sverigefond
  • Läsarnas Favorit
  • Bästa Lågriskfond
  • Bästa Räntefond
  • Årets Fondbolag

Källa: Spiltanfonder.se

Fokus på Småland i deras fonder

Spiltan har en annan specialfond som heter Spiltan Aktiefond Småland och den fokuserar bara på Småländska företag. Småland har ett rykte om sig att spara och gneta vilket gör deras företag effektiva och lönsamma. Man kallar denna företagskultur för ”Gnosjöandan” och syftar på att det växt fram många framgångsrika bolag från Gnosjötrakten. Några exempel på småländska företag som Spiltan Småland investerar i: Kabe, Garo, Fortnox, Fagerhult, Itab Shop, Nibe, OEM, Thule, Troax och Xano Industrier.