Är fonden Swedbank Robur Ny Teknik bra?

Robur Ny Teknik innehav

När vi har tittat på teknikfonden Swedbank Robur Ny Teknik så blir vi imponerade av avkastningen på 200% senaste fem åren. Fonden har historiskt prickat flera börsvinnare och har goda chanser att slå index i framtiden.

Swedbank Robur Ny Teknik har haft en utveckling på +19% i år trots Coronakrisen. Och på 10 år har fonden gått +725% vilket är riktigt bra. Fonden har också blivit populär bland privatsparare och bara på Avanza har fonden nästan 73 000 ägare. Läs om fonden nedan.

Fondfakta
Avkastning 1 år+32%
Avkastning 5 år+200%
Avkastning 10 år+725%
Morningstar-rating★★★★✰
Antal Avanza-ägare72 850 st
Förvaltningsavgift1,50%
Fondförmögenhet12 miljarder kr
FondförvaltareHenrik Nyblom
Fondens startdatum1996-11-11
RisknivåMedel (5 av 7)
Rek. SparhorisontMinst 5 år
Minsta köpbelopp50 kr
Störst landsexponeringSverige (64%)
Störst branschexponeringKommunikation (50%)
Största innehavStillfront (7,9%)
Sinch (7,6%)
Embracer (7,0%)
Paradox (5,5%)

Statistik från 2020-05-18. Källa: Avanza.se.
Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Du kan förlora delar eller hela ditt kapital när du investerar i fonder.

Är Swedbank Robur Ny Teknik A bra att äga 2020?

Med tanke på att vi inte vet hur Corona kommer påverka ekonomin i det långa loppet så är digitala affärsmodeller att föredra. Om du investerar i fonder som Swedbank Robur Ny Teknik så äger du indirekt aktier i digitala bolag som Stillfront, Sinch, Embracer, Paradox, Fortnox och Take-Two. Många av dessa bolag kommer antagligen tjäna pengar på att folk måste stanna hemma.

Vi tycker Robur Ny Teknik investerar i en del intressanta branscher som IT, gaming, medicinsk teknik och miljöteknik. Alla dessa branscher har strukturell tillväxt underliggande vilket bådar gott för bra framtida avkastning. Eftersom fonden investerar en del utomlands så är det lättare att köpa fonden än att kopiera den rakt av genom att direktinvestera i underliggande aktier.

Vårt fondbetyg: 4/5

3 största innehav i Robur Ny Teknik

Stillfront

Robur Ny Teknik har 7,9% exponering mot Stillfront som är ett svenskt bolag inom mobil spelutveckling. Några spelvarumärken är Call of War, Empire, Big Farm, Mobile Harvest och Home Design Makeover. Stillfront har ett börsvärde på 22 miljarder kronor och har haft en omsättningstillväxt på 52% senaste 5 åren. Stillfronts aktiekurs har rusat med +813% senaste 3 åren. Du kan läsa mer eller köpa aktier i Stillfront här.

Sinch

Vidare har man 7,6% exponering mot Sinch som erbjuder molnbaserade SMS- och mobildatatjänster. Sinch har ett börsvärde på 32 miljarder kronor och kursutvecklingen har varit +343% senaste 3 åren. Omsättningstillväxten har varit 30% senaste 5 åren och vinsttillväxten har varit 27%. Du kan läsa mer eller köpa aktier i Sinch här.

Embracer

Embracer (7% av fonden) är ett spelföretag som utvecklar och förlägger datorspel och konsolspel. Några speltitlar är Metro, Saints Row, Goat Simulator, Dead Island och Darksiders. Börsvärdet är 41 miljarder kronor och omsättningstillväxten har varit 80% senaste 5 åren. Kursutvecklingen har varit +536% senaste 3 åren. Du kan läsa mer eller köpa aktier i Embracer här.

Teknikfonder har blivit populära efter Corona

Efter Coronakrisen så har digitala affärsmodeller blivit populära att investera i. Det visade sig i bolagens rapporter att de var relativt opåverkade av social distansering , snarare tvärtom så gynnades digitala affärsmodeller. Några vinnare på krisen i Swedbank Robur Ny Teknik har varit Stillfront, Sinch, Embracer, Paradox Interactive och Fortnox. Det visade sig att folk stannade hemma och spelade datorspel och skötte sin bokföring som vanligt.

Många småsparare har investerat i teknikfonder och vi har sammanställt de bästa teknikfonderna 2020 här. När vi har tittat på teknikfonder så är det två fonder som sticker ut som populärast. Det är dels Swedbank Robur Ny Teknik som vi skriver om här, och dels är det TIN Ny Teknik som är en relativt nystartad fond av Erik Sprinchorn och Carl Armfelt. TIN Ny Teknik har också haft några vinnare senaste året som Embracer, Evolution Gaming, Stillfront och Storytel. Fondutvecklingen har varit +29% på 1 år och förvaltningsavgiften är 1,50% per år. Förvaltat kapital är 3,2 miljarder kronor och fonden är populär på Avanza med 58 000 ägare.