Avanza Zero – Bra eller dålig fond 2022?

Avanza Zero utveckling

Avanza Zero är en av de populäraste indexfonderna bland privatsparare. Det är inte konstigt att förstå när fonden är gratis och utvecklingen har varit +182% sedan start. Här skriver vi om allt du behöver veta om Avanza Zero. Är fonden bra eller dålig?

Fondfakta
Avkastning 1 år-1%
Avkastning 5 år14%
FondtypAktiefond (Indexfond)
Fondavgift0% (gratis)
Ägare på Avanza343 070 st
Morningstar-rating3/5 stjärnor
FondförvaltareEmelie Chawala
Fondens startdatum2006-05-22
JämförelseindexSIX30RX
Fondförmögenhet19 miljarder kr
NAV-kurs227 kr
Minsta köpbelopp1 kr
Störst landsexponeringSverige (91%)
Störst branschexponeringIndustri (36%)
Störst innehavAtlas Copco (7,5%)
Ericsson (7%)
Investor (6%)
Statistik från 2020-05-19. Källa: Avanza.se

Avanza Zero är ett bra komplement till en fondportfölj med en globalfond och tillväxtmarknadsfond. Fonden lämpar sig bäst för långsiktiga sparare med en tidshorisont på minst 5 år. Det beror på att indexfonden investerar till 100% i aktier som klassas som en riskfylld tillgång.

Sammanfattning av fonden Avanza Zero:

  • Du får samma avkastning som Stockholmsbörsen
  • Bra alternativ för dig som vill investera i svenska storbolag
  • Fonden är gratis att äga, inga köp- och säljavgifter heller
  • Innehavens utdelningar återinvesteras automatiskt i fonden
  • Passar långsiktigt sparande och månadssparande
  • 3/5 stjärnor från fondsajten Morningstar

Avanza Zero är en indexfond

Avanza Zero är en passivt förvaltad indexfond. Det betyder att en dator köper och säljer aktier för att följa ett bestämt index, i det här fallet SIX30RX-index. Målet för Avanza Zero är att du ska få en avkastning som speglar de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Det innebär att du får en utveckling i linje med börsen varje år.

I Avanza Zero ingår aktier som Atlas Copco, Ericsson, Investor, Volvo, Essity, Hennes & Mauritz, Sandvik, Assa Abloy, Handelsbanken och SEB.

Fördelen med en indexfond är att du får samma avkastning som börsen, vilket är bra då det är svårt att slå index varje år. Du får också riskspridning till i det här fallet 0% avgift. Nackdelen är att du aldrig får mer avkastning än index.

Avanza Zero har lägst avgift av alla fonder

Avanza Zero är en indexfond som Avanza Bank tagit fram för att locka kunder till sin bank. Fonden är helt gratis och tanken är alltså att marknadsföringen runt en gratisfond ska vara mer värd än de fondavgifter man skulle ha fått in via avgifter.

Det är kostnadsfritt att äga Avanza Zero och det kostar inget att köpa eller säja i fonden.

Ska man äga Avanza Zero i en ISK?

I dagsläget är det bäst att äga Avanza Zero i ett investeringssparkonto eftersom du slipper deklarera och skatten är låga ca 1% per år. Det bästa investeringssparkontot hittar du hos Avanza som är avgiftsfritt. Det som vi gillar mest med Avanza är deras sajt där du kan få en omfattande överblick av ditt sparande. Det är också enkelt att söka efter fonder i deras sökruta. Du kan även hitta inspiration för fondval via temalistor.

Det är enkelt att bli kund och öppna ett konto hos Avanza. Med BankID tar det ca 5 min. Du kan använda kom igång guiden hos Avanza här.

Månadsspara i indexfonden Avanza Zero?

Ja det går att månadsspara i Avanza Zero. När du sätter upp ett månadssparande så kan du välja att dra pengar från ditt lönekonto som sedan investeraras i de fonder du har valt för ditt månadssparande.

Fördelen med ett månadssparande är att du köper automatiskt när börsen står lågt och när den står högt. Det gör att du kan slappna av och inte behöver stressa om att tajmna dina köp i marknaden. Ditt genomsnitt blir över tid bra.

Ska man placera alla pengar i Avanza Zero?

Vi förstår att det är lockande att investera alla sina pengar i Avanza Zero då fonden är gratis och har haft en okej avkastning. Anledningen till att du bör fundera på att äga fler fonder är: riskspridning. Avanza Zero är nästan till 100% exponerad mot Sverige vilket gör att du bara får exponering mot hur svenska företag utvecklas. Nu har visserligen många svenska industribolag export till tillväxtländer. Men det skadar inte att diversifiera med en bra globalfond och en branschfond som t.ex. teknikfonder eller läkemedelsfonder.

Varför har Avanza Zero inte haft en bättre utveckling?

Avanza Zero följer ett ganska fokuserad index med endast 30 bolag. Vilket är betydligt mindre än t.ex. en globalfond eller europafond. Du har också stor exponering mot svensk industri som är beroende av utländsk export. Det gör att Avanza Zero under perioder har sämre utveckling än globalfonder eller småbolagsfonder. En svensk indexfond rör sig också mer i pris då vår börs är mindre.

Avanza Zero har haft en utveckling i snitt på 8% senaste 10 åren enligt Pensionsmyndigheten.se. Men på grund av Coronakrisen 2020 så är avkastningen bara 1,8% senaste 5 åren. Är det bra eller dåligt? 8% avkastning i snitt är bra för att vara fonder. Men för en investerare som placerar pengar i enskilda aktier så är 8% dåligt, de vill gärna ha över 10-15% per år i avkastning. Men aktiva placerare behöver också lägga ner enormt mycket tid på att bli duktiga.

Måste jag bli kund hos Avanza för att köpa fonden?

Ja du måste bli kund hos Avanza för att kunna handla i deras egna fonder. Det beror på att fonder som Avanza Zero och Avanza Global bara finns hos dem. Du kan inte handla dessa fonder hos till exempel Swedbank eller Nordnet. Det tar dock bara 3 min att bli kund hos Avanza om du har ditt BankID redo.

Är Avanza Zero en bra fond för nybörjare?

Är Avanza Zero bra? Ja eftersom fondens målsättning är att efterliknande Stockholmsbörsen så är det en bra nybörjarfond. Det är svårt att slå index varje år genom att investera i rätt aktier, därför är det klokt för nybörjaren att månadsspara i en indexfond. Och om du kan göra det utan avgifter så är det utmärkt. Du kan också bredda fondportföljen med en globalfond och branschfond. Ytterligare en bra nybörjarfond är Spiltan Aktiefond Investmentbolag där du får exponering mot börsens finaste investmentbolag.

Kan jag ha Avanza Zero i mitt PPM-sparande?

Ja du kan äga Avanza Zero i ditt PPM-sparande. Fördelen är att du inte betalar några avgifter vilket gör att varje procent i avkastning går till din framtida pension. Men ränta på ränta effekten så betyder varje procent mycket på sikt.

Fler egna indexfonder hos Avanza

Förutom Avanza Zero så har Avanza skapat en billig globalfond.

Avanza Global – Världens billigaste globalfond enligt Morningstar med förvaltningsavgiften 0,05%. I fonden har du störst exponering mot USA (65%), Japan (8%) och Storbritannien (5%). Största aktieinnehav är Apple, Microsoft, Amazon.com och Facebook. Avanza Global har 155 345 st ägare hos nätmäklaren Avanza Bank.

Numera finns också Avanza Emerging Markets med exponering mot tillväxtländer, Avanza Europa och Avanza USA. Alla dessa fonder är bland de indexfonder som har lägst avgift. Kolla in Avanzas billiga indexfonder här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.