Bästa läkemedelsfonder 2022

Läkemedelsfonder

Det finns en strukturell tillväxt med att befolkningen lever längre och att levnadsstandarden stiger, en konsekvens av detta är diabetes och övervikt. Efterfrågan på läkemedel ökar vilket gör läkemedelsfonder populära bland investerare.

FondUtv. 5 årTotal avgiftÄgare
1. DNB Health Care A+44%1,73%7 120 st
2. Handelsbanken Hälsovård+39%1,58%6 000 st
3. BGF World Healthscience+34%2,12%1 345 st
4. Fidelity Global Health Care+20%2,55%453 st
5. SEB Läkemedelsfond+18%1,58%2 840 st

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du kan förlora pengar när du investerar i fonder.

Bästa läkemedelsfond senaste 5 åren är DNB Health Care med en avkastning på +44%. Vi kan även se att fonden är populärast bland Avanzas kunder med över 7000 ägare. DNB Health Care är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar sitt kapital i bolag inom läkemedel och bioteknik över hela världen, även om tyngdpunkten är på USA med 60% av fondens kapital. Största innehaven i fonden är Johnson & Johnson, Sanofi, Abbvie och Novartis. Fonden har fått 4/5 stjärnor från Morningstar.

Vad är en läkemedelsfond?

Läkemedelsfonder investerar inom hälsovård och brukar anses som en defensiv investering då läkemedel och hälsoartiklar behövs både i lågkonjunktur och högkonjunktur. När börsen går dåligt så brukar investerarna köpa läkemedelsfonder eller läkemedelsaktier. Det som folk gillar med hälsovårdssektorn är att den erbjuder en bra tillväxt som inte är cyklisk.

Läkemedel är en klassisk defensiv sektor, eftersom den är konjunkturokänslig, du slutar inte köpa läkemedel i dåliga tider.

Fördelar med läkemedelsfonder

  • Underliggande strukturell tillväxt för läkemedel där efterfrågan ökar
  • Defensiv placering i börsoro

Nackdelar

  • Politisk risk då läkemedel kan förbjudas eller tvingas till prissänkning
  • När patent löper ut så blir det prispress på läkemedel då billigare kopior dyker upp
  • Läkemedelsföretag måste lägga mycket av intäkterna på forskning

SEB läkemedelsfond

SEB läkemedelsfond investerar över hela världen inom hälso- och sjukvårdsbranschen. Störst exponering har fonden mot USA med 72% och största innehav är Roche (7%), Merck & Co (6,5%) och Bristol-Myers Squibb (5%). Förvaltat kapital är 11 miljarder kronor som förvaltas av Maria Werner och Lars Englund. Fonden är relativt populär på Avanza med nästan 3000 fondägare. Minsta köpbelopp vid månadssparande är 100 kr. Fonden har senaste 5 åren avkastat +18%. Du kan läsa mer om SEB läkemedelsfond här.

Handelsbanken läkemedelsfond

Handelsbanken läkemedelsfond som har tema hälsovård placerar i medicinteknik, bioteknik och vård över hela världen. Förvaltat kapital är 8 miljarder kronor och fondförvaltare är Astrid Samuelsson sedan 2007. Fonden hamnar tvåa på vår topplista med +41% avkastning senaste 5 åren. Fonden är populär med 6000 fondägare via Avanza Bank. Störst exponering har fonden mot USA med 60% och största innehav är Roche, UnitedHealth, Abbvie och Abbot Laboratories. Läs mer om Handelsbanken Hälsovård Tema här.

Populära läkemedelsaktier

När det kommer till direktinvesteringar i aktier inom hälsovård så är populära aktier:

AktieUtv. 3 årAntal ägare
AstraZeneca+51%23 166 st
Novo Nordisk+56%9 722 st
Johnson & Johnson+1%6 077 st
Pfizer+7,5%2 946 st
Abbvie Inc+6%2 756 st

Populärast innebär inte alltid bäst avkastning, om vi istället tittar på vilka aktier som gått bäst senaste åren så är det: Abbot Laboratories (+79%) och Eli Lilly (+68%).

Kort om läkemedelsbolagen i listan:

AstraZeneca är ett brittiskt-svenskt läkemedelsbolag som har kända produkter som Crestor, Losec och Nexium inom mag- och tarmsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.

NovoNordisk är ett danskt företag som är världsledande inom diabetes, mest kända produkten är Tresiba.

Johnson & Johnson är globalt bolag inom forskning och hälsovårdsprodukter. Några populära varumärken är Listerine, Nicorette, Band-Aid, Neutrogena och Compeed,

Pfizer är ett amerikanskt och är världens största läkemedelsbolag. Några välkända produkter är Advil, Xanax, Zoloft, Celebrex, Lyrica och Viagra.

Abbvie är ett amerikanskt företag med produkter som Humira, Zinbryta och Kaletra.

Några av världens största läkemedelsbolag är Pfizer, Johnson & Johnson, Novartis, Roche, Merck, Sanofi och Bristol-Myers Squibb.

När läkemedelsbolag tar fram nya mediciner och vaccin så kan de genom patent tjäna mycket pengar. Problemet är att dessa patent löper ut och då blir det prispress på produkterna, även om man försöker begränsa effekten genom att bygga upp starka varumärken kring läkemedel. Patentrisken gör att läkemedelsföretag måste lägga mycket pengar på forskning och utveckling.