Bästa Indienfonder 2022

Indienfonder

Indien är ett av världens snabbast växande länder. Här har vi listat de bästa Indienfonderna senaste 5 åren.

FondUtv. 5 årTotal avgiftÄgare
Danske Invest India+7,8%2,18%2 417 st
Carnegie Indienfond+5,6%2,56%3 985 st
Fidelity India Focus+4,3%2,32%889 st
AS SICAV I Indian+4,0%2,24%326 st
Invesco India Equity+2,2%2,68%842 st

Det innebär alltid en risk att investera i fonder. Din investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Bästa Indienfonden senaste 5 åren är Danske Invest India som haft en avkastning på +7,8%. Anledningen till den låga avkastningen beror på Coronakrisen som har gjort att de flesta fonder minskat i värde. Danske Invest India investerar till 100% i Indien och största innehav är Housing Development Finance (9,5%), Tata Consultancy Services (7,5%) och Hindustan Unilever (5,8%). Fonden är aktivt förvaltad och har fått 3/5 stjärnor från Morningstar.

Varför välja Indienfonder?

Indien som land har en stor potential och är en spännande tillväxtmarknad. Befolkningen på 1,3 miljarder invånare är ung och välutbildad. Medelklassen växer snabbt i Indien och konsumentbehovet ökar. Enligt Världsbanken är Indien världens sjunde största ekonomi mätt i BNP. Landet klättrar dock uppåt i listan då BNP växer med ca 7% årligen. I jämförelse så växer Sverige med 1-2% per år.

Det finns strukturell tillväxt i Indien genom att inhemsk konsumtion ökar när medelklassen blir allt större. Dessutom investerar landet kraftigt i infrastruktur och mycket utländskt kapital letar sig till Indien. Många bolag använder också outsourcing till Indien då IT-sektorn är stor i landet.

En Indienfond kan utgöra ett bra komplement till en bred fondportfölj. Investeringshorisonten bör alltid vara minst 5 år när man investerar i tillväxtmarknadsfonder. Du bör också tro att Indien har en ljus framtid med mycket tillväxt kvar.

Tips: Bästa Asienfonder 2022

Äga Indienfonder via PPM

Om du tycker att avgiften på över 2% är för dyrt för Indienfonder så kan du äga dem med rabatt via premiepensionssystemet. Där kan du bland annat komma åt Carnegie Indienfond med avgiften 0,45% vilket är betydligt lägre än 2,28%.

Fond i PPMAvgift föreAvgift efter
Carnegie Indienfond 2,28%0,45%
BlackRock India1,98%0,55%

Nedan kommer mer information om några populära Indienfonder i Sverige:

Nordea Indienfond

Nordea Indienfond har haft en avkastning på -10% senaste 5 åren. Aktiefonden har exponering mot ca 60 bolag och förvaltare är Sankaran Naren sedan 2012. Förvaltat kapital är 1,7 miljarder kronor och betyget från Morningstar är 2/5 stjärnor. Läs mer om Nordea Indienfond på Avanza.

Handelsbanken Indienfond

Handelsbanken Indienfond finns tyvärr inte längre, fonden har lagts samman med Handelsbanken Asienfond. I Asienfonden utgör Indien 6% av exponeringen. Medan Kina utgör 53% av exponeringen mot Asien. Största innehaven i fonden är Alibaba och Tencent. Totala fondavgiften är 1,65% och betyget från Morningstar är 4/5 stjärnor.

Carnegie Indienfond

Carnegie Indienfond har haft en avkastning på +5,6% senaste 5 åren. Fonden placerar sig på andra plats i vår topplista i den här artikeln. Största innehav är HDFC Bank, Kansai Nerolac Paints och Bajaj Finance. Fonden förvaltar 1,9 miljarder kronor och förvaltare är Gunnar Påhlson sedan 2006. Förvaltningsavgiften är 2,20% och med transaktionskostnader vid köp och sälj så blir totala avgiften 2,56% per år. Betyget från Morningstar är 4/5 stjärnor. Läs mer om Carnegie Indienfond hos Avanza.