Bästa tillväxtmarknadsfonder 2022

Tillväxtmarknadsfonder eller ”tillväxtfonder” som de också kallas är aktiefonder som investerar i tillväxtmarknader som Asien, Afrika och Latinamerika. Här är topplistan på de 10 bästa tillväxtfonderna.

Tillväxtmarknadsfond
TillväxtmarknadsfondUtv. 5 årTotal avgift
1.JPM Emerging Markets Equity A (acc) USD41,97%2,01%
2.AS SICAV I EM Corp Bd A Acc USD+38,02%1,87%
3.Janus Henderson Hrzn EM Corp Bd A2 USD37,57%1,90%
4.Öhman Etisk Emerging Markets A37,33%1,06%
5.BGF Emerging Markets A234,44%2,47%
6.Fidelity Em Mkt Corp Dbt A-Acc-USD33,58%1,75%
7.BMO Responsible Glb Em Mkts Eq A Inc USD32,63%2,08%
8.MS INVF Emerging Mkts Corp Debt A32,11%2,27%
9.Nordea 1 – Emerging Stars Equity BP SEK32,05%2,11%
10.Schroder ISF Glb Em Mkt Opps A Acc USD31,94%2,01%

Det innebär alltid en risk att spara i fonder. Din investering kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fonds historiska avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

Bästa tillväxtmarknadsfonden 2022 är JPM Emerging Markets Equity som haft en avkastning på +42% senaste 5 åren. Anledningen till att vi tittar på 5 år är för att det är säkrare. Med en kort historik på 1 år så kan även skräpfonder bli vinnare. JPM Emerging Markets Equity har en avgift på 2,01% per år och 5/5 stjärnor av Morningstar. Störst exponering har du mot länderna Kina (32%), Indien (17%) och Hong Kong (10%). Största aktieinnehav är Alibaba, Tencent och AIA Group. Fonden förvaltar 67 miljarder kronor vilket är en betydande summa för en tillväxtmarknadsfond.

Tillväxtfonder och Globalfonder

Tillväxtfonder är ett bra komplement till Globalfonder då du får mer exponering mot tillväxtländer. Du behöver ha ett långsiktigt sparande om du ska ge dig in i tillväxtfonder då de har lite högre risk. Kursutvecklingen kan i perioder vara lite skakig på grund av politiska händelser eller handelsavtal. Tillväxtfonder brukar vara lite dyrare än vanliga fonder. Men det finns också indexfonder med fokus på tillväxtmarknader.

Indexfond mot tillväxtmarknad?

Det enklaste för dig som inte är så intresserad är att välja indexfonder med fokus på tillväxtmarknader som populära Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära som har över 63 000 ägare via Avanza. Fonden har 4/5 stjärnor av Morningstar vilket är ett bra tecken. Avgiften är låg på 0,50% per år.

Om du vill vara mer aktiv så kan du välja en fond i topplistan högst upp i denna artikel. Men då krävs det att du analyserar fonderna lite mer. Kolla gärna upp artiklar om fondförvaltaren och titta på hur länge personen har förvaltat fonden. Titta även på betyg från sajter som Morningstar. Ett bra tips är också att kolla vilka aktieinnehav fonden har. Det du vill se är att fonden inte kopierar index rakt av, då är det bättre att äga en indexfond istället.

Avanza Emerging Markets

Om du vill ha den absolut billigaste tillväxtmarknadsfonden så ska du välja Avanza Emerging Markets som har 0,29% i total avgift. Med denna fond får du riskspridning över 24 marknader och exponering mot tillväxtländer som Kina, Sydkorea, Brasilien och Indien. Fonden är enligt Morningstar den billigaste tillväxtfonden. Närmast i pris ligger AMF Aktiefond Tillväxtmarknader med en total avgift på 0,47%.

Avanza Emerging Markets största exponering är mot Kina (33%), Sydkorea (11,5%) och Taiwan (11,5%). Största innehav är Alibaba, Tencent, Taiwan Semiconductor och Samsung. Fonden är relativt populär då över 60 000 Avanza-kunder äger aktien.

ETF:er mot tillväxtmarknader

Om du inte vill äga tillväxtmarknadsfonder eller Asienfonder så finns ytterligare ett alternativ: Börshandlade fonder (ETF:er). Med dessa kan du få exponering mot tillväxtländer på ett billigt sätt. Ibland till lägre priser än fonder. När du handlar ETF:er så betalar du istället courtage och spread, på samma sätt som när du handlar aktier över börsen. På Avanza hittar du en lista med ETF:er mot tillväxtmarknader.

Vad är en tillväxtmarknad?

En tillväxtmarknad är synonymt med utvecklingsländer där ekonomin växer snabbare än andra länder. Man brukar kalla dessa unga ekonomier för ”Nya marknader”. Exempel på tillväxtmarknader är Asien och Latinamerika. Tillväxtmarknadsfonder är alltså betydligt bredare än BRIC-fonder som bara är exponerade mot tillväxtländer som Brasilien, Ryssland, Indien och Sydafrika.

De länder som haft bäst tillväxt är Kina och Indien och det är därför som Asienfonder gått så starkt senaste åren, och då speciellt Kinafonder och Indienfonder. Kina växer så det knakar och det är bara en tidsfråga innan landet kommer att gå om USA som världens stormakt. Kom ihåg att det är en hög risk att investera i tillväxtmarknadsfonder.

Summering: En tillväxtmarknadsfond är en en typ av aktiefond som investerar i tillväxtmarknader (Emerging Markets) som Asien, Afrika och Latinamerika.

Risker med tillväxtmarknadsfonder

Eftersom tillväxtfonder investerar i nya marknader så är risken hög. Några kända risker är:

  • Hög politisk risk
  • Sämre likviditet
  • Högre volatilitet i fondkursen
  • Sämre bokföring och redovisning
  • Mer korruption och sämre lagar
  • Större beroende av råvarupriser

Om du vill undersöka andra fondkategorier så kan du kolla in bästa fonderna 2022. Där har vi sammanställt de fonder som haft bäst utveckling inom olika kategorier senaste 5 åren.