Allt om Länsförsäkringar Global Indexnära

Länsförsäkringar global indexnära kurs

En av de populäraste globala indexfonderna är Länsförsäkringar Global Indexnära. Avgiften är låg och du får diversifiering mot 1 500 värdepapper över hela världen.

Länsförsäkringar Global Indexnära tävlar med Avanza Global om att vara den billigaste globala indexfonden. Båda är indexfonder vi rekommenderar, men Avanza Global vinner jämförelsen då den fonden är billigare innan skatteeffekter. Sannolikt kommer fondavgiften förbli låg på Avanza Global då företaget Avanza Bank är en prispressare i branschen. Nedan kan du läsa allt om LF Global Indexnära som också är en riktigt bra fond.

Fondfakta LF Global 
Avkastning 1 år+0,65%
Avkastning 5 år+45,70%
Morningstar-rating★★★★✰
Antal Avanza-ägare108 462 st
Förvaltningsavgift0,20%
Fondförmögenhet24 miljarder kr
FondförvaltareKieran Doyle
Fondens startdatum2013-06-11
RisknivåMedel (5 av 7)
Rek. SparhorisontMinst 5 år
Minsta köpbelopp50 kr
Störst landsexponeringUSA (65%)
Störst branschexponeringTeknik (18%)
Största innehavApple (3,2%)
 Microsoft (3,2%)
 Amazon (2,6%)
 Facebook (1,2%)

Statistik från 2020-05-21. Källa: Avanza.se

Länsförsäkringar Global Indexnära har haft en avkastning på 46% senaste 5 åren. Avgiften är låga 0,22% inklusive transaktionskostnader vilket gör fonden till den billigaste efter Avanza Global. Fonden är en av de populäraste aktiefonderna med över 100 000 ägare bara hos Avanza. Vi gillar det vi ser när vi tittar på utvecklingen, avgiften och innehållet i fonden. Därför kan vi rekommendera denna globalfond.

Vårt fondbetyg: 4/5
Vi rekommenderar denna fond!

Varför är LF Global Indexnära så billig?

Det beror på att det är en indexfond som förvaltas av en dator. Det vill säga köp- och säljorder utförs av en algoritm som följer världsindex (MSCI World Total Net Return). Eftersom indexfonder ofta har långsiktiga ägare som inte hoppar in och ur fonden så blir det också färre transaktionsavgifter för fondbolaget.

Du kan självklart spara i LF Global Indexnära i ditt PPM-sparande. Där är avgiften 0,16% efter Pensionsmyndighetens rabatt avdragen (normalt är avgiften 0,20%). Du hittar fonden under PPM-nummer 658997.

Största innehaven i globalfonden

Länsförsäkringar global indexnära innehav

Precis som alla andra globala indexfonder så är teknikbolagen stora innehav. Störst är Apple som utgör 3,25% av fondförmögenheten. Andra stora innehav är Microsoft, Amazon.com, Facebook, Alphabet, Johnson & Johnson, Nestle, Visa och Procter & Gamble.

Teknikbolagen har varit relativt opåverkade i Coronakrisen vilket gjort att deras vinster har växt och aktiekursen har följt med upp. Börsvärdet har därmed ökat vilket gjort att teknikbolagen tagit en större andel i globala indexfonder.

De svenska aktiefonder som varit exponerade mot teknikaktier har haft ett riktigt bra år, men även senaste 5 åren har varit lysande. Vi skrev om en av de bästa teknikfonderna som heter Swedbank Robur Ny Teknik här.

Länsförsäkringar Global Indexnära har störst exponering mot teknikbranschen vilket har lönat sig då det finns underliggande strukturell tillväxt där. Det betyder att fler använder digitala tjänster och internet tar över allt mer. Om du vill investera i en fond som enbart fokuserar mot teknikbolag så kan du jämföra bästa teknikfonder här.

LF Global Indexfond är även exponerad mot sjukvård som också haft strukturell tillväxt. Vi får allt fler äldre i samhället och privata sjukvårdsbolag behövs allt mer då stater och kommuner får svårare att finansiera vården.

Länsförsäkringar Global Indexnära vs Avanza Global

Avanza GlobalLF Global Indexnära
Total avgift0,11%0,22%
Utv. 5 årN/A44,42%
Morningstar-betygN/A★★★★✰
Antal Avanza-ägare155 199 st108 462 st
NAV-kurs105 SEK233 SEK
Startår20182013

Eftersom Avanza Global startades 2018 så finns inte femårshistorik än, därför saknas statistik för utveckling 5 år och Morningstars fondbetyg. När det gäller Länsförsäkringar Global Indexnära vs Avanza Global så är det en jämn kamp. Vi gillar Avanza Global, även om vi kan rekommendera båda fonderna.

Varför är USA så stor andel av Länsförsäkringar Global?

USA är världens största marknad och ekonomi. Anledningen till att USA utgör en står andel i globalfonder är helt enkelt att många stora framgångsrika företag finns där.

Andra marknader som brukar få vara med på ett hörn är Japan som har stora tillverkare inom bilar och elektronik. Även Storbritannien och Schweiz är med då de har stora bolag inom finans och läkemedel.

LF Global indexnära följer MSCI World Index som i sin tur är exponerad mot stora bolag på 23 utvecklade marknader. Du missar med andra ord tillväxtländer som Kina och Indien.

Hållbarhet i LF indexnära

När det kommer till hållbarhet så är den en stor trend inom fondförvaltning. Länsförsäkringar Global Indexnära har fått 3/5 hållbarhetsglober och 23,5 i hållbarhetsvärde från Morningstar vilket betyder att fonden har hållbarhetsfokus som en genomsnittlig fond. Om hållbarhet är avgörande för dig så kan du jämföra bästa hållbara fonder här.

Fondbolaget bakom Länsförsäkringar Global Indexnära:
Företag: Länsförsäkringar Fondförvaltning AB
Adress: Tegeluddsvägen 11-13 106 50, Stockholm
Telefon: +46 8 58840000
Hemsida: www.lansforsakringar.se

Sparande i fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.