Är Spiltan Räntefond bra för sparande?

Är Spiltan Räntefond en trygg fond?

Spiltan Räntefond Sverige är en kort räntefond som passar dig med en sparhorisont på max 1 år. Fonden lämpar sig för den som har likvider stående på ett investeringssparkonto (ISK). För dig som vill ha ett buffertsparande så är det bättre att välja ett Sparkonto+ hos Avanza som ger 0,65% ränta till lägre risk med statlig insättningsgaranti. I den här artikeln kan du läsa allt om Spiltan Räntefond Sverige.

Innehåll i artikeln:
Sörsta innehav i fonden
Vad är en kort räntefond?
Spiltan Räntefond har en låg avgift
Äga Spiltan räntefond i en ISK?
Spiltan Räntefond eller sparkonto?
Kan man köpa fonden hos Avanza?
Fondbetyg på Morningstar

Största innehav i fonden

InnehavAndel
Samhallsbyggnadsbolaget i Norden Ab5,36%
VATN 0043,86%
Telia Company3,16%
Volvo Car AB3,15%
KLOV 011 GB2,97%

Fonden är aktivt förvaltat vilket betyder att innehav väljs ut av mänskliga förvaltare. De som förvaltar Spiltan Räntefond heter Lars Lönnquist och Nicklas Segerdahl och förvaltat kapital är ca 14,7 miljarder kronor. Fonden har 37 646 st ägare via Avanza, så fonden är populär bland räntefonder. Enligt Spiltanfonder.se så är målet att leverera en avkastning som överstiger räntan på ett sparkonto. Avkastningen senaste 3 åren har varit +2,69% och för 5 år har avkastningen varit +5,81% efter avgifter.

Vad är en kort räntefond?

En kort räntefond placerar pengar i räntebärande värdepapper med max 1 års löptid. Man kan säga att ju kortare löptid desto närmare följer räntefonden räntemarknadens utveckling. Därför får Riksbankens reporänta en stor betydelse.

Idag när reporäntan är låg så får fondavgiften en större betydelse eftersom den äter upp den låga avkastningen räntefonden genererar.

Lästips: Bästa Räntefonder 2022

Spiltan Räntefond har en låg avgift

Spiltan Räntefond är bland de billigaste räntefonderna med en förvaltningsavgift på 0,10%. Det är likvärdigt med räntefonderna från AMF. Men lägger man till avgifter för transaktioner så blir totala avgiften 0,33% per år. Då finns det plötsligt andra korta räntefonder som är billigare som AMF Räntefond Kort (0,11% i total avgift) och Swedbank Robur Räntefond kort (0,12% i total avgift).

Äga Spiltan räntefond i en ISK?

Spiltan Räntefond är en kort räntefond vilket betyder att den förväntade avkastning är låg. På investeringssparkontot (ISK) betalar du en schablonskatt på ca 1% per år. Den skatten blir sannolikt högre än avkastningen på en kort räntefond, som kanske ger ca 0,6% per år just nu. Du bör därför inte äga Spiltan Räntefond i en ISK, då är det bättre med ett vanligt Aktie- och fondkonto.

Om du har sålt aktier på ett ISK och har likvider i depån så väljer vissa att placera dem i Spiltan Räntefond tills de vet vad de ska göra med pengarna. Andra väljer att ta ut pengarna från investeringssparkontot. Men då får du skatta på insättningen den dag du väljer att flytta pengarna till din ISK igen.

Spiltan Räntefond eller sparkonto?

Just nu när styrräntan är låg så blir avkastningen inte särskilt hög på korta räntefonder. En bättre idé är i så fall att placera pengarna på Avanzas sparkonto+ som ger 0,65% ränta med statlig insättningsgaranti. Din risk blir alltså så låg den kan bli och du får en likvärdig avkastning som räntefonden. En buffert bör du ha på ett sparkonto och inte i en kort räntefond som det ser ut idag.

Kan man köpa fonden hos Avanza?

Ja om du är kund hos Avanza så kan du köpa Spiltan Räntefond Sverige till en total avgift på 0,33% per år (inklusive kostnader för transaktioner). Spiltan Räntefond är den 17:e mest ägda fonden hos Avanzas kunder. Inom fondtypen räntefonder så kommer fonden på andra plats i antal ägare, efter AMF Räntefond Lång.

Fondbetyg på Morningstar

Spiltan Räntefond Sverige har fått 5/5 stjärnor från Morningstar vilket är det högsta betyget en fond kan få. Morningstars fondbetyg visar hur en fond har presterat historiskt. Betyget uppdateras varje månad och baseras på de senaste tre åren. Endast 10% av alla fonder får 5 stjärnor av Morningstar.

Andra populära fonder från Spiltan:

  • Spiltan Investmentbolag – En utveckling på +78% senaste 5 åren och otroliga 225 638 st ägare endast hos Avanza. Aktiefonden placerar i svenska investmentbolag. Fondbetyget från Morningstar är 5/5 stjärnor.

Tänk på att det alltid innebär en risk att spara i fonder. Din investering kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.