Spiltan Högräntefond – Hög ränta till lite högre risk

Spiltan Högräntefond

Spiltan Högräntefond passar dig som vill ta högre risk än korta räntefonder och sparkonton men samtidigt inte vill placera pengar på börsen. Senaste 5 åren har avkastningen varit +12,7% för fonden.

Spiltan Högräntefond är en aktiv räntefond som investerar i företagsobligationer och andra räntepapper. Löptiden på placeringarna är 0-10 år, därför kan man kategorisera fonden som en lång räntefond.

I Spiltan Högräntefond får du högre ränta än Spiltan Räntefond Sverige, men du får också en högre risk. Det finns en kreditrisk att företagen bakom obligationerna ställer in sina betalningar.

Fondfakta
Avkastning 1 år-3,30%
Avkastning 3 år+2,66%
Avkastning 5 år+12,72%
Total avgift0,96%
Morningstar-betyg2/5 stjärnor
Antal Avanza-ägare39 070 st
Förvaltat kapitalca 9 miljarder kr
RisknivåLåg (2 av 7)
FondförvaltareLars Lönnquist
Nicklas Segerdahl
Fondens startdatum2014-04-02
Minsta köpbelopp50 kr

Statistik från Avanza.se, datum 2020-06-11. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Morningstar Awards utnämnde Spiltan Högräntefond till Bästa Företagsobligationsfond 2020.

Största innehav i fonden

InnehavAndel
Heimstaden Bostad AB4,60%
Intrum Ab4,52%
KLOV 011 GB2,49%
SBB2,20%
SAS AB 2 2211242,05%

I fonden äger man i huvudsak företagsobligationer med lite högre risk. Enligt Spiltanfonder.se så lånar man ut pengar till företag med starka kassaflöden och balansräkningar.

Om risk i Spiltan Högräntefond

Enligt Spiltans förvaltare så vill man vara ett mellanriskalternativ. Spiltan Högräntefond vill vara säkrare än börsen och bättre än banken enligt Spiltanfonder.se. Riskmässigt vill de ligga mellan en korträntefond (riskklass 1) och en renodlad aktiefond (riskklass 6). Så man kan säga att Spiltan Högräntefond vill ligga runt riskklassen 3.

Avgift

Totala avgiften för högräntefonden är 0,96% per år inklusive transaktionskostnader för köp och sälj. Själva förvaltningsavgiften utgör 0,75% av totala avgiften.

IKC avkastningsfond vs Spiltan Högräntefond

En annan populär räntefond som ofta jämförs med Spiltan Högräntefond är IKC avkastningsfond. Skillnaden mellan IKC avkastningsfond och Spiltan Högräntefond är att IKC-fonden får placera 10% av fonden i aktier. IKC Avkastningsfond har också en lägre avgift på 0,78%. Men tittar på man utvecklingen senaste 5 åren så har Spiltan Högräntefond 2,51% bättre avkastning.

Spiltan HögräntefondIKC Avkastningsfond
Avkastning 3 år2,66%3,36%
Avkastning 5 år12,72%10,21%
Total avgift0,96%0,78%
Antal ägare39 070 st11 808 st
Fondförmögenhet9 miljarder kr1,6 miljarder kr

Statistik från Avanza.se, 2020-06-11. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Äga fonden i ett ISK?

Om du förväntar dig att avkastning från Spiltan Högräntefond kommer vara högre än schablonskatten på investeringssparkontot (ca 1%) så är det fördelaktigt att äga fonden i ett ISK. Så om du förväntar dig 2-4% i utveckling per år från Spiltan Högräntefond så är det en bra idé. Skatten på ett ISK är ca 1% per år.

Vad är skillnaden mot Spiltan Räntefond Sverige?

Skillnaden är att Spiltan Räntefond Sverige placerar i räntepapper med max löptid på 1 år. Det gör att risken är lägre på grund av att det är en kort räntefond. Medan Spiltan Högräntefond har en löptid på upp till 10 år vilket gör den till en lång räntefond som är känsligare vid räntehöjningar.

Spiltan Räntefond Kort är bra om du behöver pengarna inom 1 år. Här lönar det sig inte att ha fonden på ett ISK. Då är det bättre att välja ett aktie- och fondkonto. Alternativt så väljer du ett sparkonto+ från Avanza som har en avkastning på 0,65% till en insättningsgaranti.

Spiltan Högräntefond är för dig som vill ta lite högre risk och få lite större potential till avkastning. Samtidigt vill du inte placera pengarna på börsen.

Tänk på att det alltid innebär en risk att spara i fonder. Din investering kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.