Didner & Gerge Aktiefond har en bra meritlista

Didner & Gerge Aktiefond utveckling historiskt

Didner & Gerge är ett fondbolag med stark meritlista. Deras aktiefond med fokus mot Sverige har haft en avkastning på 16% senaste 5 åren.

Senaste 5 åren har Didner & Gerge Aktiefond haft samma avkastning som gratisfonden Avanza Zero. Men mäter vi från finanskrisen 2008 så har Didner & Gerge Aktiefond utveckling varit +260% medan Avanza Zeros utveckling varit +160%. Didner & Gerge bytte dock fondförvaltare för fonden 2019, så det är fortfarande upp till bevis för de nya förvaltarna.

Fondfakta
Avkastning 1 år+1,48%
Avkastning 5 år+15,97%
Total avgift1,31%
Antal Avanza-ägare35 863 st
Fondförmögenhet32 miljarder kr
FondförvaltareCarl Bertilsson
Simon Peterson
Morningstar-betyg1/5 stjärnor
LandsexponeringSverige (89,57%)

Det är tydligt att fonden är populär då närmare 36 000 kunder på Avanza äger fonden. Didner och Gerge Sverigefond investerar minst 90% i aktier och exponeringen mot Sverige ska vara över 80%. Minsta köpbelopp i fonden är 50 kr. År 2015, 2016 och 2018 fick Didner & Gerge Aktiefond priset som bästa svenska aktiefond på tioårsresultat av Lipper Fund Awards.

Innehav i fonden

InnehavAndel
Indutrade5,98%
Hexagon5,37%
Volvo4,82%
Husqvarna4,70%
AtlasCopco4,65%

Som största innehav äger fonden aktier i Indutrade som är en serieförvärvare av industribolag. Indutrade har haft en fantastisk utveckling och är välskött med sin decentraliserade styrning.

Som andra största innehav finns mätteknikbolaget Hexagon med duktige VD Ola Rollén vid rodret. Bolaget har växt enormt via förvärv och organisk tillväxt. Huvudägare är familjen Schörling.

Resten av bolagen i fondportföljen är bra bolag med stabila ägare.

En bra Sverigefond

Didner och Gerge Fonder är en erkänt duktig fondförvaltare som sitter i Uppsala. Fondbolaget startades av Henrik Didner och Adam Gerge. Tittar vi senaste 20 åren så har aktiefonden ökat med 400% medan OMX-index ökat med 260%. Didner & Gerge Aktiefond är en bra Sverigefond där du har chans att få bättre avkastning än index på 10 års sikt. Det du ska komma ihåg är fondavgiften på 1,31% som kan äta av din avkastning de år då fonden inte slår index. Om du inte vill chansa på att förvaltarna slår index så kan du investera i en indexfond.

Fondbetyg från Morgningstar

Fondbetyget från Morningstar är låga 1/5 stjärnor. Men man ska inte stirra sig blind på detta betyg då det baseras på de tre senaste årens avkastning. Fonden har tidigare haft 4 och 5 stjärnor, så ratingen varierar med tiden och uppdateras en gång i månaden.

Kan man handla fonden på Avanza?

Ja du kan handla fonden som kund hos Avanza. Du kan äga den i ett investeringssparkonto så länge du tror avkastningen blir högre än 2% per år. Eftersom fonden är en aktiefond så är sannolikheten stor att avkastningen blir större än så.

Tänk på att det alltid innebär en risk att spara i fonder. Din investering kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.