Avanza World Tech by TIN – Ny köpvärd teknikfond?

Avanza har nyligen lanserat nya fonden Avanza World Tech tillsammans med Tin Fonder, som de duktiga förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn står bakom. Om du gillar globala tillväxtbolag inom mjukvara, gaming och hälsa så är fonden något för dig.

TIN World Tech

Avanza World Tech eller TIN World Tech som fonden egentligen heter investerar i innovativa bolag över hela världen. Störst exponering har fonden mot USA som utgör hälften av fondförmögenheten.

De bolag man tittar på är medelstora med högt teknikinnehåll och som har hög tillväxt och lönsamhet. Fonden investerar endast inom områden som teknik, hälsa och hållbarhet som har en underliggande strukturell tillväxt. Största innehav är medicinteknikbolaget Edwards, speltillverkaren Nintendo och mjukvarubolaget Adobe.

Själva Avanza World Tech by TIN är en matarfond som investerar pengarna i mottagarfonden TIN World Tech. Skillnaden är att fondavgiften för Avanzas kunder är lägre med en total avgift på 1,34% istället för 1,52%.

Fondfakta
UtvecklingNystartad
Förvaltningsavgift1,34% (Via Avanza)
Antal Avanza-ägare34 833 st
Morningstar-betygSaknas
RisknivåMedel (5 av 7)
Fondens startdatum2020-06-12
FörvaltareErik Sprinchorn
Carl Armfelt

Statistik från Avanza.se, 2020-07-02.

TIN World Tech är en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i spännande områden där det finns framtida tillväxt. För dig som tycker hållbarhet är viktigt så passar fonden bra då målsättningen är att 50% av fonden ska utgöra bolag vars produkter och tjänster gör världen bättre. Om du tror mjukvara, hälsa och hållbarhet är viktigt i framtiden så är fonden intressant för dig.

Vårt fondbetyg: 4/5

Innehav i TIN World Tech

10 största innehav
1. Edwards4,5%
2. Nintendo4,3%
3. Adobe4,3%
4. Salesforce4,3%
5. Microsoft4,1%
6. Embracer Group3,0%
7. Straumann3,0%
8. DiaSorin2,9%
9. Abiomed2,9%
10. Recordati2,9%
Största innehav, 2020-06-30. Källa: Tinfonder.se

I listan över 10 största innehav hittar vi många bolag inom gaming, molntjänster och medtech. Största innehav är Edwards, Nintendo och Adobe.

Andra innehav som nämnts i nyhetsinlägg är Pushplay, Twitter, Solaredge och Charlies River Labs. För en komplett lista med innehav får vi vänta tills månadsskiftet.

TIN World Tech och förvaltarna arbetar mycket med företagsbesök och har som målsättning att göra minst 400 stycken per år. För att vara en fond så är portföljen koncentrerad med 40-60 innehav. Bolagen är till största delen mellanstora bolag.

Innehav 1: Edwards

Edward Lifescienes är en global ledare inom teknik och produkter för hjärtventiler och hemodynamisk övervakning. Störst verksamhet innehas inom Nordamerika, Asien och Europa. Avkastningen för aktien har varit +75% senaste tre åren. Bolaget är börsnoterat i USA och du hittar aktien här.

Innehav 2: Nintendo

Nintendo är en japansk speltillverkare som är kända för spelkonsoler som Nintendo 8-bitars, Gameboy, Nintendo 64, Nintendo Wii och Nintendo DS-serien. Nintendo är också kända för spelserierna Super Mario, Donkey Kong, Mario Kart, The Legend of Zelda och Star Fox. Om du vill få exponering mot Nintendo enbart så finns trackern AVA Nintendo här.

Innehav 3: Adobe

Adobe är ett amerikanskt mjukvarubolag med SaaS-program som Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Adobe After Effects, Adobe Premiere och Adobe Acrobat. Aktien handlas på Nasdaq och du hittar aktien här.

Största landsexponering

5 största länder
USA51,4%
Australien7,4%
Japan6,8%
Italien5,9%
Sverige5,9%
Källa: Tinfonder.se, 2020-06-30.

Fonden har ett globalt fokus med stort inslag av Norden och Europa som vi kan se i listan. Största exponering har TIN World Tech mot USA med mer än hälften av fonden. Det som sticker ut är Australien, där fonden äger aktier i fem bolag.

Mjukvara är största bransch

BranschAndel
Mjukvara31,4%
Hälsovård16,1%
Digitala varumärken12,5%
Internet mjukvara9,7%
Läkemedel9,4%
Källa: Tinfonder.se, 2020-06-30.

Branscherna man fokuserar på är mjukvara, medicinteknik och hållbarhet/innovation där man tror framtiden är ljus. Exempel på fokusområden är miljöteknik, resurseffektivisering, elektrifiering, AI/maskinlärning, robotisering, datasäkerhet, molntjänster, hälsa och digitalisering.

Branscher TIN World Tech inte investerar i

 • Alkohol
 • Olja och gas
 • Bekämpningsmedel
 • Vapen
 • Palmolja
 • Kasino
 • Termiskt kol
 • Tobak
 • Utvinning av oljesand
 • Militärindustri
 • Kärnkraft

Jämförelse: Avanza World Tech by TIN vs Swedbank Robur Technology

Avanza World Tech by TINSwedbank Robur Technology
Total avgift1,34%1,39%
Utveckling 5 årNystartad+182%
USA-exponering51%85%
Avanza-ägare34 833 st16 815 st
Förvaltat kapital0,3 mdr51 mdr
FondbetygSaknas★★★★★
RiskMedel (5/7)Hög (6/7)
Startår20201983
Köp fondenKöp fonden
Statistik från Avanza.se, 2020-07-02.

När vi jämför TIN World Tech med Swedbank Robur Technology så är avgiften närliggande om den handlas via Avanza. Eftersom TIN World Tech är nystartad så kan vi inte jämföra utveckling. Det går heller inte att jämföra betyg från Morningstar då fonden är så pass ny. Det vi kan konstatera är att TIN World Tech har betydligt fler ägare på Avanza, så det är redan en populär fond på grund av förvaltarna som tidigare gjort ett bra jobb. Storleken på förvaltat kapital skiljer sig också mycket då TIN World Tech är en nystartad teknikfond.

Vad är skillnaden mellan TIN World Tech och Avanza World Tech by TIN?

Den största skillnaden är att Avanza World Tech by TIN är en datorstyrt matarfond som investerar i orginalfonden TIN World Tech. En annan viktig skillnad är att om du är kund hos Avanza så kostar fonden 1,34% istället för 1,52%.

Vad är skillnaden mellan TIN Ny Teknik och TIN World Tech?

Skillnaden är att TIN Ny Teknik främst investerar i Norden och har fokus på digitala varumärken istället för hållbarhet. TIN World Tech har större fokus på hållbarhet och investerar i bolag över hela världen. En annan skillnad är att TIN World Tech kan köpas via Avanza till en lägre avgift om du är kund.

Varför samarbetar Avanza med TIN Fonder?

På Avanza.se kan vi läsa förklaringen till varför Avanza valt att samarbeta med just förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt. Så här skriver Avanza på deras hemsida:

”Därför att vi tror att förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt hos TIN Fonder är de bästa förvaltarna vi kan hitta för en teknikfond med den här inriktningen. De har stor erfarenhet från att tillsammans investera i innovation och teknik. De har tidigare förvaltat en av de största teknikfonderna i Sverige (Robur Ny Teknik) under många år och då presterat en mycket stark långsiktig avkastning. De förvaltar nu också den populära fonden TIN Ny Teknik.

Vid aktiv förvaltning så har förvaltningsteamets kompetens och förmåga en mycket stor betydelse för avkastningen i fonden. Med Carl och Erik i förarsätet och med fondens unika placeringsinriktning bedömer vi att våra kunder får ytterligare en attraktiv byggsten till sina fondportföljer.”

Källa: https://www.avanza.se/fonder/vara-egna-fonder/avanza-world-tech-by-tin.html

Fondförvaltarnas meritlista

Carl Armfelt

 • 2007-2011 Brummer & Partners
 • 2011-2013 CA Cheuvreux
 • 2013-2014 Nordea
 • 2014-2019 Swedbank Robur
 • 2019- TIN Fonder

Erik Sprinchorn

 • 1995-2000 Swedbank Robur
 • 2000-2004 SEB Enskilda
 • 2004-2007 Alecta
 • 2007-2011 Brummer & Partners
 • 2011-2019 Swedbank Robur
 • 2019- TIN Fonder

Historisk avkastning

Carl Armfelt och Erik Sprinchorns historiska utveckling när de var fondförvaltare för Swedbank Robur Ny Teknik plus tiden i dagens nya fond TIN Ny Teknik.

Klicka på bilden för att få den större. Observera: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Bildkälla: Presentation TIN World Tech H1 2020 (PDF).

Om TIN Fonder

 • Grundades 2019 av Carl Armfelt och Erik Sprinchorn.
 • Investmentbolaget Bure är delägare via sitt kapitalförvaltningsbolag Atle.
 • Namnet TIN Fonder står för Teknik och Innovation.
 • Fondbolaget för TIN Ny Teknik och TIN World Tech är Teknik Innovation Norden Fonder AB, org. nr. 559190-9600. Du hittar TIN Fonder på Allabolag.se här.
 • En av de största kundkategorierna är barnsparare.
 • TIN Fonder har sin YouTube-kanal här.

Intervju med förvaltarna bakom Avanza World Tech by TIN

Nicklas Andersson och Johanna Kull från Avanza Bank intervjuar Carl Armfelt och Erik Sprinchorn från TIN Fonder i Avanzapodden. I avsnittet pratar de om hur fonden skiljer sig från deras befintliga fond och vilka bolag och teman de kommer leta efter. Lyssna nedan.

TIN Fonder vinner Årets Nykomling

Fonden TIN Ny Teknik (tidigare Core Ny Teknik) vann priset som årets nykomling 2019. Priset delades ut av Fondmarknaden.se.

Ska du investera i TIN World Tech? Diskutera i kommentarsfältet nedan.

Friskrivning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Lämna en kommentar