Tin Ny Teknik – Recension av fonden

Tin Ny Teknik fond

Tin Ny Teknik är en aktiefond för dig som tror på teknikutveckling och lönsamma tillväxtbolag. Fondförvaltarna har presterat bra historiskt med +25% om året i 10 år. Här kan du läsa om varför nya fonden har blivit så populär.

Nya fonden Tin Ny Teknik fokuserar på digitala varumärken, teknik och hälsa. Fonden har haft +37% i utveckling under 1 år vilket har gjort att många köpt fonden på bra track-record. På Avanza är det hela 65 000 kunder som äger fonden. Tin Ny Teknik har innehav som inte påverkats av Coronakrisen, vissa bolag har till och med gynnats då fler använder digitala tjänster.

Fondfakta
Avkastning 1 år+37%
Antal Avanza-ägare65 505 st
Förvaltningsavgift1,50%
Fondförmögenhet4,6 miljarder kr
FondtypAktiefond
FondförvaltareErik Sprinchorn
Carl Armfelt
Fondens startdatum2019-02-04
RisknivåMedel (5 av 7)
Minsta köpbelopp100 kr
Störst landsexponeringSverige (55%)
Störst branschexponeringKommunikation (33%)

Statistik från 2020-06-09. Källa: Avanza.se.

Vi är imponerade av fondförvaltarnas historiska avkastning i tidigare förvaltade fonder. Och med över 400 företagsbesök varje år så lever Tin Fonder upp till etiketten aktiv fondförvaltning. Vi tror också många av bolagen i fonden har en intressant framtid i branscher med strukturell tillväxt med ocyklisk efterfrågan. Därför sätter vi ett högt betyg på TIN Ny Teknik och kan rekommendera fonden till långsiktiga sparare som tror på teknikutveckling och småbolag med hög tillväxt.

Vårt fondbetyg: 5/5
Vi rekommenderar denna fond!

Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Du kan förlora delar eller hela ditt kapital när du investerar i fonder.

Innehav i fonden

Innehaven är främst inom teknik, digitala varumärken och hälsa. Sen har fonden i mindre del i vad de kallar nischvinnare.

AktieBranschAndel
Embracer GroupSpelutvecklare6,53%
Evolution GamingLivecasino4,63%
Stillfront GroupMobilspel4,34%
Novo NordiskDiabetesbehandling4,22%
Take-Two InteractiveSpelutvecklare4,10%
Nordic EntertainmentUnderhållning3,18%
XeroBokföring på nätet3,00%
AdmicomMolnbaserade tjänster2,97%
NemetschekMjukvarubolag2,80%
Frontier DevelopmentsSpelutvecklare2,66%

Statistik från Avanza.se, datum 2020-06-09.

I listan med innehav kan vi se flera vinnare som haft en bra utveckling i år: Evolution Gaming (+100%), Stillfront (+81%) och Embracer (+64%).

Det vi kan se är att alla innehav är mindre konjunkturkänsliga och ocykliska, det vill säga efterfrågan på bolagens produkter och tjänster är starka även i dåliga tider. Människor fortsätter att spela mobil- och datorspel och använda digitala tjänster i dåliga tider. Nu vet vi dessutom att digitala tjänster är immuna mot pandemier. Även hälsovård har en stark strukturell tillväxt då vi får allt fler äldre i befolkningen.

Förvaltade Swedbank Core Ny Teknik tidigare

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt som förvaltar TIN Ny Teknik förvaltade tidigare Swedbank Robur Ny Teknik. När duon förvaltade fonden var den bland de bästa fonderna. Så Erik och Carl har ett bra track-record och en utmärkt meritlista med jobb som förvaltare och aktieanalytiker i många år.

Core Ny Teknik byter namn till TIN Ny Teknik

I januari 2020 bytte Core Ny Teknik namn till TIN Ny Teknik eftersom grundarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn startat ett eget fondbolag med namnet TIN Fonder.

Fondförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn

Erik Sprinchorn har arbetat med fonder i 25 år och började som analytiker på Swedbank Robur 1995. Han har sedan dess förvaltat i huvudsak småbolagsfonder, bland andra framgångsrika Swedbank Robur Ny Teknik. Erik har också arbetat på SEB Enskilda, Alecta och Brummer & Partners.

Carl Armfelt arbetade tidigare på Swedbank Robur där han förvaltade småbolagsfonder, bland andra Swedbank Robur Ny Teknik. Innan dess har Carl arbetat med aktieanalys och förvaltning sedan 2007 på Brummer & Partners, Credit Agricole Cheuvreux och Nordea.

Historisk avkastning

Enligt en presentation på tinfonder.se så har förvaltningsteamet med Erik och Carl haft bäst avkastning av alla fonder på Morningstar.se på både 5 år och 10 års tidshorisont per 2019-01-01. Total avkastning har varit 224% på 5 år och 945% på 10 år. Det ger en årlig avkastning på 18% om året i 5 år och 25% om året i 10 år. Kom dock ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Om TIN Fonder

Fondbolaget för TIN Ny Teknik är Teknik Innovation Norden Fonder AB. TIN Fonder står under Finansinspektionens tillsyn och fick sitt tillstånd att bedriva fondförvaltning i november 2019. Under året 2020 startade TIN Fonder ytterligare en fond som heter World Tech. Läs vår fondanalys av Avanza World Tech by TIN här.

Adress:
TIN Fonder
Riddargatan 23
114 57 Stockholm
Tel: +46 8 520 277 44
Mejl: info@tinfonder.se
Hemsida: tinfonder.se

Sparande i fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.