Opti – Recension och omdöme

Opti

Opti är en smart app som är en slags fondrobot som gör fondbyten automatiskt åt dig. Du får riskspridning till en låg avgift i en snygg app som ger dig översikt över ditt sparande.

Opti passar dig som inte orkar byta fonder själv eller inte vill lägga tid på att analysera fonder. Du kan ladda ner Opti-appen gratis för Android (Adroid link) och iPhone (iOS link).

Det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela beloppet man investerat.

Vad är Opti?

Opti fondrobot

Opti är en app med ett automatiskt sparande som brukar kallas robotrådgivning. Opti är ingen fond utan använder teknik för att löpande kombinera 10 fonder för att maximera din avkastning efter din riskprofil. Opti ger dig en skräddarsydd portfölj till en låg avgift. Enligt Opti så granskar deras teknik ca 4000 fonder och gör 1,2 miljoner beräkningar per dag.

Det är gratis att använda Opti-appen, så det är fritt fram och testa. Om du gillar appen så kan du göra en första insättning.

Du har statlig insättningsgaranti och investerarskydd när du placerar pengar hos Opti. Du binder inte upp dig och du har också fria insättningar och uttag.

Varför är Opti bra?

Med appen Opti får du ett anpassat sparande som är utformat för just dig. Opti väljer ut de bästa fonderna och sköter fondköp för att optimera din investering.

Fondroboten Opti ger dig riskspridning och samtidigt en bra avkastning. Opti kan investera i olika tillgångar som aktier eller råvaror över hela världen, till en låg kostnad. Enligt AMF så betalar en Opti-kund hälften av vad en vanlig aktiefond kostar. Då har du också fördelen att Opti sköter förvaltningen av dina pengar.

Fördelar med fondroboten Opti

  • Kostar inget att använda
  • En av de enklaste fondrobotarna för att komma igång snabbt
  • Synliggör årskostnaden för fonder
  • Snygg app och gränssnitt för dig som användare
  • Alla portföljer som Opti föreslår är hållbara investeringar
  • Placerar i tillgångar som aktier, räntor och råvaror
  • Du kan använda Opti som företagskund

Bästa fondroboten?

Vilken fondrobot som är bäst är omtvistat. Många gillar Lysa eftersom deras fondrobot fungerar i webbläsaren som en hemsida. Andra gillar Opti eftersom de kör på 100% app i mobilen. Många gillar också enkelheten med Opti, det tar bara 5 minuter att komma igång.

De som redan är kunder hos Avanza eller Nordnet har nära till att använda deras robotrådgivare som heter Avanza Auto och Nordnet One.

Vi har tidigare recenserat fondroboten Avanza Auto här.

Portfölj med innehav

Opti skapar en smart portfölj med ett skräddarsytt personligt sparande för dig. Målet är att pussla ihop olika fonder för att optimera din avkastning och uppsida samtidigt som risken ska bli lägre med mindre nedsida.

Med en portfölj hos Opti så slipper du tajma och pricka rätt bland enskilda aktier på börsen. Därför passar en portfölj hos Opti för dig som inte är intresserad av att lägga tid på att läsa på om aktier och fonder. Ditt sparande blir istället automatiskt med en fondrobot.

En stor fördel med en portfölj hos Opti är att du får en kombinerad portfölj mellan olika tillgångsslag som aktier, räntor och råvaror. Det vill säga du kommer att äga aktier från olika länder och olika sorters svenska räntor.

Avgift för att använda Opti

Avgift för att använda Opti är cirka 0,9% av din portfölj värde per år. Så om du sparar 20 000 kronor i din portfölj under ett år så betalar du 180 kr i avgift. Funktioner som appen, fondinformation, jämförelser och portföljförslag är kostnadsfria.

Vilken avkastning kan man få?

På Opti.se kan vi läsa att om du hade haft portfölj Opti 5 så hade du sedan 2010 haft en avkastning på +80%, det vill säga 6,5% CAGR per år. Hade du valt en portfölj med 100% aktier så hade avkastningen varit +156% och 9,9% CAGR per år.

Vilken avkastning du kan få hänger på vilken risk du är beredd att ta. Ju större andel aktier, ju högre avkastning får du över tid.

Opti vs Lysa

Vilken fondrobot som är bäst av Opti och Lysa är svårt att säga. Det handlar mycket om hur du upplever gränssnittet och användbarheten i deras appar. Kundservice spelar också in i bedömningen. Den fondrobot som har lägst avgift är Lysa, så där är de bäst. Men avgiften är inte allt, man får även studera hur portföljen kombineras ihop hos de aktörer som erbjuder automatiskt sparande.

Robotrådgivare hjälper fler

De flesta människor tycker sparande och fonder är tråkigt. Många har svårt att lägga ner tid och engagera sig i fondanalys. Därför är en stark trend digital robotrådgivning där smarta fondrobotar som Opti, Lysa, Nordnet RoboSave, Avanza Auto, Nora och Waizer tar en större andel av fondmarknaden. I Sverige är fondrobotarna på frammarsch och i USA är de redan etablerade med flera hundra miljarder i förvaltat kapital.

Vilka är kunderna hos fondrobotarna? Det är allt ifrån småsparare, miljonärer, företag och stiftelser.

Är det tryggt att spara hos Opti?

Ja, du har både insättningsgaranti och investerarskydd när du placerar pengar hos Opti. Bolaget bakom produkten Opti har också tillstånd och är övervakade av Finansinspektionen.

Du måste vara 18 år för att bli kund hos Opti och du måste ha BankID. Du kan skaffa BankID via din internetbank hos någon av storbankerna.

Vad kostar ett sparande hos Opti?

Avgiften för att använda Opti är 0,9% av din portföljs värde per år. Så om du har 10 000 kronor investerat i din Opti-portfölj så blir avgiften 90 kr på ett år.

Är fondrobotar bra eller dåligt?

Generellt kan man säga att en fondrobot som Opti är bra för dig som vill hålla det enkelt och inte vill lägga tid på att läsa på om investeringar. En fondrobot blir då smidig eftersom den balanserar om din portfölj så den passar din risk och målavkastning. Många experter tycker dock att fondrobotar är dåligt om man sparar till pension, då är det bättre att välja en billig indexfond tycker de.

Hur börjar jag använda appen?

1. Ladda ner appen Opti till Android (Android link) eller iPhone iOS (iOS link).

2. Registrera dig som användere hos Opti genom att fylla i din e-post och signera med BankID.

3. Lägg upp en fondportfölj. Robotrådgivaren Opti ställer ett antal frågor om din privatekonomi, familjesituation och risktolerans. Baserat på dessa frågor kommer Opti att rekommendera en fondportfölj för just dig.

4. Gör en insättning. Du kopplar ditt bankkonto till Opti för att kunna göra en insättning till din fondportfölj.

5. Nu är det klart. Efter din insättning så investeras dina pengar i de fonder som presenterats för dig. Om det är första gången du sätter in pengar så tar det ca 1 vecka innan pengarna är investerade och fonderna syns i appen.

Omdöme

Omdömet för Opti är att det en bra tjänst som passar dig som inte vill lägga tid på att välja fonder och kan tänka dig att betala en avgift för att slippa bekymret. Om fondrobotar som Opti hjälper privatpersoner till att komma igång med sitt sparande så är det en bra idé tycker vi.

Du kan testa Opti-appen gratis för Android (Adroid link) och iPhone (iOS link).