Spiltan Globalfond Investmentbolag

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Spiltan Globalfond Investmentbolag är för dig som vill ha en bred diversifiering i några av världens bästa investmentbolag som Berkshire Hathaway, Fairfax och Liberty Global. Via fonden kan du ta rygg på duktiga investerare som Warren Buffett, Prem Watsa och John Malone.

Till skillnad från systerfonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag som bara investerar i svenska investmentbolag så investerar den här fonden globalt. Det gör att fonden liknar en globalfond, men här har du potentialen att få bättre avkastning då investmentbolagen förvaltas av duktiga kapitalförvaltare som kan göra riktigt bra förvärv. Läs mer om Spiltan Globalfond Investmentbolag här.

Fondfakta
Utveckling 1 år-11,09%
Utveckling 3 år+7,77%
Total avgift0,57%
Antal Avanza-ägare31 193 st
Fondförmögenhetca 1,6 mdr
Morningstar-betyg2/5 stjärnor
FondförvaltareJörgen Wärmlöv
Erik Brandström
Fondens startdatum2016-10-04

Statistik från Avanza.se, 2020-06-16.

Utvecklingen har senaste året inte varit bra, men det beror på Coronapandemin. Senaste 3 åren är dock fonden upp nästan 8%. Det märks att många vill äga globala investmentbolag då fonden har ca 31 000 ägare via Avanza.

Fonden är relativt ny sedan 2016, därför finns inte historik på utveckling senaste fem åren. Att fonden får endast 2 stjärnor av Morningstar har att göra med att avkastningen senaste 3 åren inte har varit i toppskiktet.

Innehav i fonden

InnehavAndel
Berkshire Hathaway8,06%
Danaher6,22%
Markel6,14%
Fairfax Financial Holdings6,03%
Loews Corp5,96%
Brookfield Asset Management5,95%
Liberty Global4,10%
Exor3,98%
SoftBank Group3,98%
Groep Brussel Lambert3,96%

I listan med innehav kan vi se att amerikanska Berkshire Hathaway har störst position i portföljen. Berkshire styrs av världens bästa investerare som heter Warren Buffett. Berkshire Hathaway äger i sin tur innehav i Coca-Cola, American Express, Wells Fargo, Apple m.fl.

Ytterligare ett stort innehav är Danaher som är ett amerikanskt konglomerat inom industrivaror, hälsovård och konsumentprodukter. Några andra intressanta innehav är Markel och Fairfax som är verksamma inom försäkringar och serieförvärv.

Spiltan Globalfond Investmentbolag investerar i cirka 30 stycken globala investmentbolag. Svenska Investor som förvaltas av Wallenberg-familjen ingår också i portföljen. Eftersom fonden är passivt förvaltad så kan avgiften vara låg.

Ta rygg på aktiva investerare

Det som gör den här fonden intressant är att du tar rygg på duktiga investerare och familjer som äger sina investmentbolag eller investeringskonglomerat långsiktigt. Det gör att de kan skapa stora aktieägarvärden på sikt. Här kommer en lista på de investerare du tar rygg på genom att investera i Spiltan Globalfond Investmentbolag.

InvesterareBolag
Warren BuffettBerkshire Hathaway
Steven och Mitchell RalesDanaher Corporation
Bruce FlattBrookfield
Andrew och James TischLoews Corp
Prem WatsaFairfax Financial
Thomas GaynerMarkel Corp
Albert Frère och Gérald FrèreGroupe Bruxelles
John ElkannExor
John MaloneLiberty Global
Son MasayoshiSoftbank

Vårt omdöme

Vi tycker att avgiften är låg på 0,57% per år för att äga en korg med globala investmentbolag. För dig som tycker Spiltan Aktiefond Investmentbolag är för Sverigefokuserad så kan Spiltan Globalfond Investmentbolag vara ett bättre alternativ. Eller så väljer du en global indexfond där du även får exponering mot amerikanska teknikbolag. Du kan också kolla in Avanza Global som har lägst avgift av alla globala fonder.

Spiltan Globalfond Investmentbolag har tre gånger vunnit ”Läsarnas favorit” i Privata Affärers Årets Fond.

Tänk på att det alltid innebär en risk att spara i fonder. Din investering kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.