Bästa Sverigefond 2022

Bästa Sverigefond

Här hittar du bästa Sverigefonder de senaste fem och tio åren. I vår undersökning har vi två fonder från Spiltan fonder som vinnare.

SverigefonderUtv. 5 årAvgiftFondstorlek
1.Spiltan Aktiefond Investmentbolag196%0,20%38 mdr
2.Spiltan Aktiefond Stabil156%1,50%13 mdr
3.Handelsbanken Sverige Selektiv115%1,85%10 mdr
4.PriorNilsson Sverige Aktiv A115%1,20%3 mdr
5.Norron Active RC SEK99% 1,50%3 mdr

Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Aktiefonder är hög risk och du kan förlora hela ditt kapital.

I vårt avlånga land har vi hela 100 stycken Sverigefonder. Fondsparande är riktigt stort i Sverige i förhållande till andra länder. I vårt land fondsparar 8/10 svenskar. Den samlade fondförmögenheten i Sverige är rekordhöga 4 737 miljarder kronor. Populäraste kategorin av fonder är aktiefonder där avkastningen brukar vara högst över tid.

SverigefondUtv. 10 årAvgift
Spiltan Aktiefond Stabil496%1,50%
Cliens Sverige Fokus A442%1,35%
AstraZeneca Allemansfond438%0,90%
Handelsbanken Sverige Selektiv421%1,85%
Lannebo Sverige Plus404%1,00%
Handelsbanken Sverige Tema401%1,00%
Enter Sverige Pro399%0,50%
Enter Select Pro387%0,50%
Cliens Sverige B379%1,50%

Vad är Sverigefonder?

En Sverigefond har som uppgift att investera i svenska bolag via aktier på börsen. I de flesta fall investerar en förvaltare i medelstora till stora bolag på börsen. Det finns även småbolagsfonder som investerar i små bolag på börsen där avkastningen kan bli högre (även risken är större). En trend vi ser i svenskt fondsparande är att folk väljer billigare Sverigefonder som är passivt förvaltade.

Sverigefond från Spiltan är bäst

Spiltan Aktiefond Stabil är enligt Spiltans hemsida en defensiv Sverigefond. Fonden som är aktivt förvaltad placerar i aktier, investmentbolag och företagsobligationer. Fördelningen i fonden är ungefär så här: 50% kvalitetsbolag, 35% investmentbolag och 15% värdeppaper med lägre risk som företagsobligationer. Sverigefonden förvaltas av Erik Brändström som förvaltat fonden sedan start 2002.

Största innehav i Spiltan Aktiefond Stabil är Lundbergsföretagen, Beijer Ref, Investor, Indutrade, AAK, ICA Gruppen, Nibe Industrier, Assa Aloy och Essity. Sverigefonden har sedan start haft en avkastning på 775%, vilket är 14% i årsavkastning i snitt till låg risk.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag kom på andra plats i vår undersökning med en avkastning på 88% senaste 5 åren. Även denna fond förvaltas av Erik Brändström som väljer ut investmentbolagen, fonden är dock löpande passivt förvaltad. Förvaltningsavgiften är låga 0,20% och fonden är ett bra alternativ till passiva indexfonder som Avanza Zero eller Avanza Global. Fördelen med Spiltan Aktiefond Investmentbolag är att du får en bra riskspridning bland investmentbolagen som historiskt slagit index. Det gör att fonden passar bra som en bas i en sparportfölj.

Aktiv förvaltning av Sverigefonder

Som vår lista visar högst upp i artikeln så har de aktivt förvaltade Sverigefonderna varit lyckosamma med sin avkastning. Ska man då äga aktivt förvaltade Sverigefonder? På den punkten går åsikterna isär hos experterna. Många menar att de förvaltare som slår index varje år ska ha en hög förvaltningsavgift eftersom avkastningen är så bra. Andra menar att det är omöjligt att slå index varje år och att det är billigare och bättre att investera i en indexfond. Du kan själv jämföra fonder med låg avgift här.

När du väljer Sverigefond så är det viktigt att hålla koll på förvaltningsavgifterna. Helst ska du inte välja en fond som har högre avgifter än 1,5%. Den genomsnittliga förvaltningsavgiften i Sverige är 1,2% så du kan med fördel välja de billigare Sverigefonderna med bra historik och som haft samma förvaltare hela tiden.

Granska fonderna noga och titta vilka aktieinnehav de har. Ibland har Sverigefonder exakt samma fördelning som svenska indexfonder har. Det gör att du får samma avkastning som index men betalar en avgift på det. Slutresultatet blir avkastning som index minus fondavgiften. Det gör att du inte slår index efter avgifter. I dessa fall är det bättre att äga en indexfond eller välja en bättre fond.

Lästips: Lista på bästa fonderna 2022

Här är de bästa fondbolagen historiskt:

  • Didner & Gerge fonder
  • Lannebo fonder
  • Carnegie fonder
  • Spiltan fonder
  • Öhman fonder
  • Odin fonder
  • Skagen fonder
  • Länsförsäkringar fonder

Källa: Morningstar Fund Awards

Ska man äga Sverigefonder i ISK?

Ja om du tror att du kommer få en bättre avkastning än 2% per år så är det en bra idé att äga Sverigefonder i en ISK. I en vanlig VP-depå är det 30% skatt när du säljer dina fonder till vinst. I ett investeringssparkonto är det istället runt 1% skatt per år på ditt hela konto.

Sedan investeringssparkontot lanserades så har fondsparare gynnats av den låga skatten. Idag finns inget bättre konto för fonsparande. I framtiden om vi har högre räntor så kan förstå aktie- och fonkontot göra en comeback. Men som det ser ut nu så kommer det dröja länge innan vi får en hög styrränta.

Spara i Sverigefonder

När du sparar i Sverigefonder så investerar du i landet Sverige. Man kan säga att du stöttar det svenska samhället genom att finansiera bolag. Det gör att det skapas fler jobb och att skatteintäkterna ökar för staten. Det är naturligt att vilja investera i svenska fonder när man själv bor i landet. Hela 60% av den totala fondförmögenheten i Sverige är placerad i aktiefonder enligt Fondbolagens förening. Majoriteten av dessa aktiefonder är Sverigefonder.

I Sverige finns många bra bolag som också visats sig vara fantastiska aktier att äga långsiktigt. Några exempel på svenska juveler är AtlasCopco, AssaAbloy, Nibe Industrier, Securitas, Sandvik, Volvo och Hexagon. Dessa bolag har börjat i Sverige och sedan expanderat internationellt genom organisk tillväxt och förvärv. När du investerar i Sverigefonder så äger du indirekt andelar i dessa bolag via aktier. Generellt kan man säga att svenska storbolag ökar sina vinster med 5-10% per år vilket gör att du kan få en avkastning kring 7% per år i snitt. Saker som påverkar avkastningen är börsens värdering och ränteläget.

Att vi har så många bra bolag och aktier i Sverige har att göra med ansvarsfulla finansfamiljer som Wallenberg, Douglas, Schörling, Lundberg, Stenbeck och så vidare. Dessa familjer är långsiktiga och vill skapa värden för aktieägare och samhället. De har hjälp bolagen i kriser med kapital och rådgivning. Och ännu viktigare så har familjerna hjälpt bolagen ut i världen vilket lett till ökad export och ökade skatteintäkter. Sverige har blivit ett rikt land på sin export.

Vi har även en stor finansmarknad på grund av bankerna och fastigheterna i Sverige. Det gör att vi är en öppen ekonomi som är känslig för hur ekonomin i USA, Tyskland och Kina går. Sverigefonder kan därför vara känsliga för hur börsen i USA utvecklas.

Fördelen med Sverigefonder är att du får exponering mot tillväxtländer som Kina, Indien, Sydkorea och Brasilien då många svenska verkstadsbolag exporterar dit och har kontor där. Man kan säga att Sverigefonder har inslag av globalfond över sig, fast du får mindre exponering mot USA som annars utgör hälften av en globalfond.

Lämna en kommentar