Bästa svenska småbolagsfonder

Svenska småbolag på börsen

Historiken visar att det över tid är riktigt lönsamt att investera i småbolag över börsen. Kursutvecklingen har slagit storbolagen med omkring 10 gånger pengarna sedan 2002. Medan storbolagsindex endast givit 3-4 gånger pengarna. Här skriver vi om hur du kan investera i småbolag och hur du ska tänka kring småbolagsaktier.

10 småbolagsfonder som gått bäst

För den som inte vill investera direkt i småbolagsaktier så kan en småbolagsfond vara en bra idé. Här kommer de bästa småbolagsfonderna 2021.

FondUtv. 5 årAvgiftStorlek
1.SEB Sverigefond småbolag+147%1,59%9 mdr
2.Länsförsäkringar småbolagsfond+139%1,72%6 mdr
3.Lannebo småbolag+125%1,70%20 mdr
4.Swedbank småbolagsfond Sverige+122%1,28%14 mdr
5.Handelsbanken nordiska småbolag+120%1,65%16 mdr
6.Didner & Gerge småbolag+94%1,50%8 mdr
7.Catella småbolagsfond+81%1,71%5 mdr
8.Carnegie småbolagsfond+79%1,67%1,5 mdr
9.Cliens småbolagN/A2,27%2 mdr
10.Enter småbolagsfondN/A1,72%0,5 mdr

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Du kan förlora hela eller delar av ditt kapital när du investerar i aktier.

Bästa småbolagsfonden 2021

Bästa småbolagsfonden är SEB Sverigefond småbolag som haft en avkastning på 147% efter avgifter på 5 år. Fonden förvaltas av Per Trygg sedan år 2013 och har 11 miljarder kronor i förvaltat kapital. SEB Sverigefond småbolag har en låg avgift och är billig jämfört med andra småbolagsfonder. Fonden placerar i småbolag och medelstora bolag. Största innehav i fonden är Sweco, Balder, SCA, Addtech, Holmen, Elekta, AAK och Nibe. Det är en fin lista på tillväxtaktier som har haft strukturella trender med sig. Betyget från fondspecialisten Morningstar är 5/5 stjärnor.

Att investera i svenska småbolag

Småbolagsfonder investerar i små och medelstora bolag med förhoppningen att slå index. De kan också kallas microcap-fonder och small cap-fonder. Småbolag med tillväxt brukar anses vara mer riskfyllda investeringar på grund av att kursen svänger i många procent från dag till dag. Det är också sämre likviditet i aktierna som gör det svårt att köpa eller sälja aktier. Vid börsfall så brukar småbolagsaktier gå ner mer då småbolagsfonder och större aktörer säljer ut aktier, vilket ger avtryck i aktiekursen. Småbolag är oftast beroende av ett fåtal kunder eller enstaka produkter vilket kan ge slagig försäljning och vinst. Småbolagsfonder passar dig som:

  • Tror på tillväxt mer än utdelningar
  • Har en investeringshorisont på minst 5 år
  • Är okej med lite större kursrörelser

Småbolag har större risk än stora bolag. Det beror på att färre analytiker följer småbolag vilket gör dem mindre genomlysta. Det kan ge möjligheter om investeraren är duktig på att analysera bolag. Den andra stora risken med småbolagsaktier är likviditeten som gör att det är svårt att sälja mycket aktier på samma gång. Det kan i vissa bolag ta flera veckor att komma ur aktien. Det som är bra med småbolagsfonder är att du slipper att tänka på allt detta.

Underanalyserade småbolag

Småbolag kan bli kraftigt undervärderade eller kraftigt övervärderade. Det har att göra med att marknaden inte är lika effektiv som vid storbolag. Det finns ofta inga analytiker som följer småbolagen vilket gör det svårt för många att veta vad bolagen är värda och vilka riktkurser som är rimliga. Det blir därför mycket upp till den enskilda investeraren att värdera bolaget och aktien.

Småbolagsaktier kan tiodubblas

I en portfölj med tio småbolagsaktier så räcker det med att 2-3 aktier blir kursvinnare för att totala avkastningen ska bli bra. Småbolag kan tiodubblas om man äger tillväxtbolag tillräckligt länge. Det är betydligt enklare för ett bolag med 500 miljoner kronor i omsättning att dubbla den. Det är mycket svårare för ABB att med organiskt eller med förvärv dubbla omsättningen då den redan ligger på 350 miljarder kronor.

Grejen med småbolag är att du måste ha en lång tidshorisont för att minska risken. Därför lämpar sig småbolagsfonder bra i PPM. Om du har långt kvar till pension så kan du ha högre risk i ditt sparande. En billig småbolagsfond med bra historik kan göra underverk för din totala avkastning. Den kan kombineras med en globalfond och Sverigefond.

Stor fondförmögenhet kan minska avkastning

Det är stor skillnad mellan olika småbolagsfonder. Vissa har inte mer än 1-2 miljarder i fondförmögenhet medan andra har 20 miljarder. Det gör att vissa småbolagsfonder egentligen investerar i large cap bolag, men fortfarande kallar sig småbolagsfond. Det du egentligen får är samma avkastning som en Sverigefond. Gemensamt för alla fonder är att de måste investera i minst 16 aktier.

När det gäller kapital så är det lagen om stora summor som spelar in. Ju större kapital, ju sämre avkastning gäller generellt. Det beror på att du är begränsad av börsvärde och likviditet i aktierna för att kunna ta en position. Antingen måste du utöka antalet aktieinnehav eller så måste du köpa aktier i större bolag. Den forskning som finns visar på att fonder generellt går sämre ju större fondförmögenhet de har.

Problemet med framgångsrika småbolagsfonder är att allt fler vill köpa fondandelar, vilket gör att fondförmögenheten växer. Därför brukar i regel småbolagsfonder gå sämre då deras investeringsuniversum krymper. Exempel: Istället för att kunna köpa Fortnox när bolaget hade ett börsvärde på 5 miljarder så måste de köpa aktier i Indutrade som har ett börsvärde på 40 miljarder. Det gör att fondförvaltaren missar många investeringsmöjligheter.

Fonder omfattas av många regler. En sådan är att en fond inte får äga så stora andelar av ett bolag att de får inflytande över ledningen. Det gör att ägandet i småbolag är begränsat. Fondstorlek blir därför en viktig faktor att jämföra när du väljer småbolagsfond.

Tillväxt internationellt

De mest spännande småbolagen är de som kan ta sin produkt eller tjänst internationellt. Där det finns en skalbar affärsmodell med prishöjningsförmåga. Marknaden måste vara tillräckligt stor för att kunna växa under många år samtidigt som man vill att bolaget ska verka i en nisch. Om marknaden är fragmenterad med många mindre bolag så kan dessutom bolaget och dess ledning förvärva till sig tillväxt under resans gång. Antingen med eget kassaflöde eller offensiva nyemissioner.

Hitta en småbolagsfond med låg avgift

Det är viktigt att välja en billig småbolagsfond. Då ökar din avkastning varje år och i slutändan blir överskottet stor på grund av ränta på ränta. Problemet med småbolagsfonder är att de flesta är aktiva, det betyder att en fondförvaltare måste välja ut vilka småbolagsaktier de ska investera i. Det gör att fondavgiften kan bli hög. När det gäller Sverigefonder så finns alltid indexfonder som alternativ, men bland småbolagsfonder gäller det att jämföra avgiften. Försök därför att hitta en bra småbolagsfond som samtidigt har låg avgift.

Aktiekursen följer vinsttillväxten

En aktiekurs rör sig i relation till vad underliggande bolag presterar. Så om ett bolags kassaflöde och vinst stiger varje år så kommer bolaget i teorin stiga lika mycket med samma värderingsmultipel. Stabila bolag med bra historik brukar dock få en högre värderingsmultipel med tiden, vilket gör att aktiekursen ökar i snabbare takt.

Om du gillar småbolagsfonder så kanske du också gillar: