Bästa aktivt förvaltade fonder

I en aktivt förvaltad fond gör förvaltaren egna aktieanalyser och investerar pengar där han eller hon tror avkastningen kan bli bäst i framtiden. Motsatsen till aktivt förvaltade fonder är passiva indexfonder.

Nedan hittar du de bästa aktivt förvaltade fonderna senaste 5 åren.

FondAvk. 5 årAvgift
1. Swedbank Robur Ny Teknik+236%1,25%
2. Skandia Time Global+207%1,40%
3. Länsförsäkringar Fastighetsfond+193%1,40%
4. Lannebo Vision+171%1,60%
5. SEB Sverigefond Småbolag+167%1,50%

Observera att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Fonder kan gå både upp och ner i värde.

Tips vid jämförelse: En fonds avkastning visas alltid efter det att alla avgifter är avdragna. Avkastningen du ser, är den du fått.

Popläraste aktivt förvaltade fonderna

Nedan följer en lista på de aktiva fonder med flest ägare hos Avanza. Populäraste fonden är Spiltan Aktiefond Investmentbolag med 220 000 ägare.

FondAvk. 5 årAvgift
Spiltan Aktiefond Investmentbolag+99%0,20%
Swedbank Robur Ny Teknik+236%1,25%
AMF Räntefond Lång+11%0,10%
Spiltan Räntefond Sverige+7%0,10%
Storebrand Global Multifactor+82%0,75%
Didner & Gerge Aktiefond+42%1,22%
SPP Obligationsfond+11%0,20%
AMF Aktiefond Europa+50%0,40%
Core Ny TeknikN/A1,50%
Spiltan Global InvestmentbolagN/A0,50%

Så funkar aktiv förvaltning av fonder

Aktivt förvaltade fonder

Aktiv förvaltning tar mycket mer tid än passiv indexförvaltning. Därför har aktiva fonder högre avgifter, normalt runt 1-2% i totala avgifter. När du jämför aktivt förvaltade fonder ska du titta på avgifter och avkastning för fonden. Fokusera inte enbart på avgiften utan kontrollera hur fonden har presterat historiskt och hur länge nuvarande förvaltare har skött om fonden. Läs också om hur investeringsfilosofin ser ut för fonden och hur förvaltaren får allokera kapitalet mellan branscher och bolag.

Undvik aktiva fonder som har en sammansättning av aktier som liknar index. Då kan du lika gärna köpa en indexfond och slippa förvaltningsavgiften varje år. En bra bas i en portfölj är en bred globalfond. Avanza har en ny global indexfond där du sprider riskerna över 23 marknader och 11 branscher. Enligt Morningstar är fonden världens billigaste globalfond. Att välja en global indexfond är klokt då statistiken visar att aktiva förvaltare har svårast att slå index i USA och globalt.

Indexfond eller aktiv förvaltning?

Om du inte är intresserad av att läsa på om olika fonder så är en passiv indexfond att föredra. Med en indexfond så vet du vad du får, det vill säga en snarlik avkastning som index. Medan i en aktiv fond så kan det vara svårt att få en uppfattning om innehållet i fonden. En indexfond som Avanza Zero ger dig spegling av vad Stockholmsbörsen avkastar varje år. Nackdelen är att om index går ner -20% ett år så går även indexfonden ner -20%. Medan en aktivt förvaltad fond fortfarande har chansen att göra ett bättre resultat.

När du jämför aktivt förvaltade fonder med indexfonder så bör du välja en tidshorisont på 5 år eller 10 år. På kort sikt finns det många faktorer som kan gå fel, därför bör man jämföra aktier och fonder på längre sikt.

Ett bra tips är att försöka hitta de fondförvaltare som historiskt har slagit index. Oftast hittar du dessa förvaltare bland småbolagsfonder eller fonder med specifik branschinriktning.