Min aktieportfölj

Här ser du min långsiktiga aktieportfölj med inköpspris på aktierna och till vilket datum jag köpte dem på. Alla inköp av aktier efter 2012 sker i ett investeringssparkonto (ISK). Tidigare köp ligger i en kapitalförsäkring (KF). Jag uppdaterar oftast listan när jag gör ett köp eller säljer en aktie. Endast storbolag redovisas här. Portföljen ska inte ses som investeringsrådgivning, att handla med aktier innebär en hög risk. Är du intresserad av utdelningsaktier så kan du kolla in våra tips under utdelningsportfölj.
2017-10-03.
På grund av tidsbrist så har jag slutat att skriva om mina aktieaffärer här på bloggen och på Twitter.
Aktie ( 65% av kapitalet )GAVDatum
Hennes & Mauritz235 kr2011 aug
Nordea71 kr2013 juni
IBM151 usd2015 jan
Nokian Tyres24 eur2014 aug
Swedish Match190 kr2014 jan
Industrivärden115 kr2013 nov
TeliaSonera43 kr2013 jan
ABB143 kr2016 jan
Ratos (ska säljas)47 kr2014 dec
Betsson54 kr2013 sept
Castellum86 kr2013 sept
Novo Nordisk235 dkk2016 nov
Pandora629 dkk2017 juni
  • Portföljen uppdaterad 2017-10-02. Illikvida aktier/småbolag finns inte med i listan. GAV är ca snittpriset för alla inköp i den aktien. Datum är när positionen inleddes i den aktien. Om du är nyfiken på vilka fler aktier jag skulle vilja köpa så kan du titta på min bevakningslista över aktier här.
Sparkonto ( 35% av kapitalet )Årsränta
4spar6,5% Rörlig ränta
Avanza Sparkonto+0,3% Rörlig ränta
FörsäljningarGAVDatum
Fortum13 euro2012/2013 (Sålt 2017 okt) +66%
AlfaLaval125 kr2016 maj (Sålt 2017 juli-sep) +55%
Sampo20 euro2011 jan (Sålt 2016 april) +146%
Johnson & Johnson63 usd2011 jan (Sålt 2015 nov) +112%
Danske Bank101 ddk2013 juni (Sålt 2015 sept) +119%
Holmen176 kr2013 juni (Sålt 2015 maj) +71%
Sandvik75 kr2013 okt (Sålt 2015 maj) +45%
Kinnevik138 kr2011 jan (Sålt 2013 sept) +72%
SCA99 kr2011 april (Sålt 2013 mars) +64%

All investering sker på egen risk

Friskrivning för aktielista: Kom ihåg att all investering sker på egen risk och investera aldrig pengar du inte kan vara utan. Min aktieportfölj och aktielista ska inte ses som rekommendationer utan som idéuppslag för att hitta investeringar. Försäljning och köp av aktier kan ske utan att jag har uppdaterat aktieportföljen här på sajten. Jag uppdaterar listan så fort som möjligt då den här sajten är en hobby. Inlägg och investeringsidéer kan innehålla felaktigheter, misstag eller utelämna viktig information. Var inte rädd för att lyssna på andra men ta beslutet själv och gör en egen bedömning.

Frågor på aktieportfölj

Är du påverkad av någon viss investeringsstil?
Jag är till viss del präglad av värdeinvesterare som Warren Buffett, Benjamin Graham och Peter Lynch. Jag tycker de har ett sunt sätt att tänka kring aktier. Jag gillar att Warren Buffett ser aktier från två olika glasögon – företagare och investerare. Det gör honom extremt klarsynt. Min strategi är att köpa undervärderade bolag med starka balansräkningar och kassaflöden. Det viktigaste för mig är att först undvika permanenta försluter och sedan titta på uppsidan. Den största vinsten gör du oftast vid köpet, så jag vill gärna ha en säkerhetsmarginal på 30-50% mot vad bolaget är värt. Desto lägre kvalitet på bolaget, desto mer säkerhetsmarginal vill jag ha. När det kommer till investeringsstilar så är det precis som mycket annat i livet, det finns många olika vägar att tjäna pengar på aktier och börsen. Kör på det som funkar för dig själv.

”Jag letar efter bolagsvärden som inte korrekt speglas i aktiekursen”

Vilken investeringshorisont har du?
Jag köper bara aktier som jag vill behålla i över 5-10 år. Så när jag gör ett köp baserar jag det på att avkastning per år kommer bli bra över en längre period, även om bolaget just vid köpet har lite problem. Det är viktigt att läsa årsrapporterna innan och göra köpet efter eget beslut. Börja med att titta på historiska siffror och hur bolaget har klarat sig i svåra år, försök sedan få en idé om hur framtiden ser ut för bolaget. Tips från andra som investerar är bra för att få upp ögonen för ett bolag, men sen måste du själv se om priset på aktien är rimligt mot ditt avkastningskrav. Själv vill jag gärna ha minst 7-10% i snittavkastning per år från en aktie.

Köper du för allt på en gång eller delar du upp köpen i en aktie?
Det är olika, men ofta går jag in med 50% av det avsedda kapitalet när jag tycker det finns en god rabatt mot aktiens rimliga värde. Likviderna, det vill säga kassan för inköp, ligger på olika sparkonton med bästa sparräntan till dess. Eftersom aktievärdering inte är exakt utan mer i ett intervall så köper jag för de resterande 50% ifall marknaden handlar ner aktien ännu mer.

Hur länge har du handlat med aktier?
Jag minns spekulationshysterin 1999-2000 med Ericsson under IT-bubblan och rubrikerna om Swedbank, PEAB och verkstadsbolagen 2008-2009. Själv har jag varit på börsen sedan 2010. Jag har sedan dess lagt omkring 10 000 timmar på att läsa böcker om investeringar och aktier, lära mig nyckeltal, lyssna på intervjuer, anteckna från podcasts och granskat årsredovisningar så gott jag kan. Så nu försöker jag samla alla informationskällor jag har haft nytta av under åren här på min blogg, saker som jag önskade att jag hittat när jag var nybörjare. Jag ser mig fortfarande som en amatörinvesterare därför gillar jag Grahamns kända säkerhetsmarginal, det vill säga att du ska köpa en aktie med 30-50% rabatt under priset du tror att en aktie är värd. Den största vinsten gör du alltid vid köpet, allt annat är spekulation om framtida vinster och börsutveckling. Om du vill bli duktig på aktieinvesteringar så behöver du löpande läsa böcker inom ämnet och samla erfarenheter på börsen. Om du inte vill lägga ner 2-3 timmar om dagen så bör du investera i en aktieindexfond som Avanza Zero. Det är svårt att slå index, så en sådan avgiftsfri fond är en utmärkt investering på långt sikt. Jämför bra indexfonder här.

Hur gammal är du?
Jag är född på 80-talet.

Använder du belåning i din portfölj?
Nej, jag använder ingen belåning på mina aktier. Skulle marknaden göra något extraordinärt och falla mer än du beräknat så kan belåning tvinga dig att sälja dina aktier med förlust. Att förlora pengar är förödande för den långsiktiga avkastningen. Det jag skulle kunna tänka mig att göra är att belåna en fastighet vid sidan av börsen och använda pengarna för att köpa aktier. Men då måste vi vara mitt i en börskrasch med löjligt billiga aktier. Fördelen med att belåna fastigheter är att de inte prissätts varje dag som aktier.

Vilken nätmäklare använder du när du köper aktier?
Jag använder mig mest av Avanza när jag ska köpa aktier, men jag har också konton på Nordnet. Kom ihåg att om du ska handla aktier via ditt bolags aktie- och fondkonto så måste du ha en LEI-kod till din depå.

Kommentera på sidan om du har frågor
Har du några frågor på portföljen eller aktierna så är det bara att kommentera på den här sidan så ska jag försöka svara.

Tack för att du besöker min blogg som handlar om att investera pengar.

2 svar på ”Min aktieportfölj”

    • Hej Erik, svårt att svara på! Allt hänger på om H&M kan börja visa vinsttillväxt igen. Historiskt har H&M haft en högre tillväxt vilket har gjort att P/E 20 har varit försvarbart. Om tillväxten fortsätter att ligga under 10% så kanske P/E 15 är mer rimligt för H&M.

Kommentarer är stängda.