Räntepolitik

Räntepolitik är en sida som samlar alla inlägg om förändringar i styrräntan (reporänta) i Sverige , Europa och USA. Anledningen till att jag fokuserar på nyheter från dessa centralbanker är för att det påverkar våra investeringar i aktier mest. I inläggen nedan hittar du mina kommentarer på hur förändringar i räntan påverkar aktier och hur pengar rör sig från tillgångar, länder och placeringar. Reporäntan är priset på pengar och påverkar i allra högsta grad samhället och din lön som anställd. Häng med i artiklarna nedan för att lära dig mer.

Högräntekonto kan bli förbjudet i Sverige

Inlåningsföretag som erbjuder privatpersoner sparkonton utan insättningsgaranti kan bli tvungna att stänga sina konton. Det skulle innebära att från och med 2021 försvinner alla högräntekonton. Högräntekonton kallas också “högriskkonton” och kan liknas som högriskobligationer eller räntebevis. Dessa konton har blivit populära då vanliga sparkonton ger en låg sparränta Vad är ett inlåningsföretag? Svar: Ett inlåningsföretag är registrerat hos… Läs Mer »

Krediter har tagit över sparande

Nu har vi haft många år med lågt ränteläge och främst återspeglar det sig i ökade bostadspriser och skuldsättning hos privatpersoner. Även stater har höga skulder runt om i världen. Det verkar som det bara är företagen som har finanserna i ordning den här gången. Krediter uppmuntras Att använda sig av krediter och lån är något som svenska… Läs Mer »

Riksbanken sänker räntan till -0,25% och köper obligationer för 30 miljarder

Nu sänker Riksbanken reporäntan till -0,25% och tar beslutet att köpa mer statsobligationer för närmare besämt 30 miljarder kronor. Riksbanken vill försvaga svenska kronan och är beredda att göra mer stimulanser ifall inte inflationen rör sig mot inflationsmålet på 2 procent. Anledningen till att kronan inte har försvagats tillräckligt är för att europeiska centralbanken (ECB) började med stora… Läs Mer »

ECB och Mario Draghi börjar med QE och köper tillgångar för 60 mdr eur/mån

Nu är det klart, ECB med Mario Draghi ska börja stimulera europas ekonomi med köp av tillgångar för 60 mdr eur/mån (560 miljarder kr/mån). Reaktionen skedde blixtsnabbt då investerare sålde euro-valutan och placerade pengarna i europeiska aktier istället. The Stoxx Europe 600 Index klättrade till sin högsta nivå sedan December 2007 Marknaden hade hoppats på ett större QE-program… Läs Mer »