ECB och Mario Draghi börjar med QE och köper tillgångar för 60 mdr eur/mån

Nu är det klart, ECB med Mario Draghi ska börja stimulera europas ekonomi med köp av tillgångar för 60 mdr eur/mån (560 miljarder kr/mån).

qe-stimulanser
Reaktionen skedde blixtsnabbt då investerare sålde euro-valutan och placerade pengarna i europeiska aktier istället.

  • The Stoxx Europe 600 Index klättrade till sin högsta nivå sedan December 2007
  • Marknaden hade hoppats på ett större QE-program än vad man tidigare hade kommunicerat – och marknaden fick som den ville
  • Pengar fortsätter att bli mindre värda och ”smarta pengar” kommer flytta dit de får högre avkastning

QE-Programmet börjar i mars och löper till september 2016

Billiga pengar kommer alltså bli ännu billigare och precis när USA verkar sakta ner på sina köp och avsluta så börjar ECB trycka pengar.

Draghi sa vidare att tillgångsköpen kommer att förankra inflationsförväntningarna, förbättra hushållens finansieringsförmåga, stärka efterfrågan, höja kapacitetsutnyttjandet, ökad penningmängden och sammantaget stärka tillväxten.

Aktier och bostäder kommer öka i värde eftersom pengar är inget värda

Dessa kvantitativa lättnader kommer öka penningmängden och därmed driva upp inflation och tillväxt. Den ökade penningmängden kommer såklart hamna i företagens kassor och förhoppningsvis vidare till de anställda. Aktier och fastigheter kommer gå upp i värde så att aktieägare och bostadsägare kan belåna sig ytterligare. Målet med detta är konsumtion och ökad rörlighet på pengar.

Frågan som många ställer sig nu är: kommer vi få se fler stimulanspaket i form av QE2 och QE3 från ECB i framtiden? Och kommer FED och USA släppa ytterligare QE-paket framöver? Eller ska räntan höjas i USA? Mycket tyder på att så inte är fallet utan att ytterligare stimulanser behövs även i USA.

Lämna en kommentar