Riksbanken sänker räntan till -0,25% och köper obligationer för 30 miljarder

Nu sänker Riksbanken reporäntan till -0,25% och tar beslutet att köpa mer statsobligationer för närmare besämt 30 miljarder kronor.

Bopriser sticker med stimulanser
Riksbankens rekordsänkningar av reporäntan gör det billigt att låna. Bopriser rusar uppåt då efterfrågan är för stor.

Riksbanken vill försvaga svenska kronan och är beredda att göra mer stimulanser ifall inte inflationen rör sig mot inflationsmålet på 2 procent. Anledningen till att kronan inte har försvagats tillräckligt är för att europeiska centralbanken (ECB) började med stora tillgångsköp i början av året. Nu pågar en kamp mellan länder och centralbanker om vem som har lägst valuta, alla tänker på sig själva och sin egen befolkning/samhällsekonomi eftersom en låg valuta är viktig för framtiden.

Bränsle för börsen och fastighetsmarknaden

Den minusränta vi har samt stimulansåtgärder i penningpolitken med köp av statsobligationer gör att mer pengar kommer leta sig till aktier, fonder, bostadsrätter, hus och hyresfastigheter. Anledningen till detta är att sparkonton får lägre sparräntor och korta räntefonder inte ger någonting i avkastning vilket är tufft för dig som har likvider (kontanter) utan placering. Som tur är ger fortfarande nischbanker bra sparränta på sparkonton, så där har jag mina likvider. Där får pengarna ligga till vi får en sättning på börsen. Då gör det ingenting att man missat lite sparränta eftersom uppgången i aktierna tar igen räntan.

Vad händer med ekonomin just nu?

Inlägget om Europa och Centralbanker känns mer aktuellt än någonsin så läs mina funderingar om du vill förstå vad som händer i ekonomin just nu. Vår uppfattning är att en låg ränta och stimulanser genom köp av obligationer kommer att ge stöd åt börserna runt om i världen. Antagligen kommer multiplarna på aktier stiga och ligga kvar på höga nivåer då avkastning på aktier fortfarande är hög jämfört med obligationer.

Ökad risk för att behöva betala för att ha sparkonto

Den sänkta räntan och det faktum att vi nu har ännu högre negativ ränta ökar risken för att du måste betala de traditionella bankerna för att ha pengar stående på ditt lönekonto eller sparkonto. Bankernas räntenetto påverkas mycket av att räntorna är låga och det försöker man kompensera genom att sänka inlåningsräntorna på sina sparprodukter.

Lämna en kommentar