Simon Blecher ger sin syn på börsen just nu

Simon Blecher, förvaltare av Sverigefonden hos Carnegie, medverkade i Börsrådet 15 mars 2015 där han gav sin syn på börsen och hur han tycker aktier är värderade.


Anledningen till att jag gillar att lyssna till vad Simon Blecher säger är att han har en riktigt bra känsla för börsen och han har en passion som jag tycker andra saknar. Låt och se vad han sa i programmet.

Blecher om hur börsen ska gå

Börsen är dyr och det är ett valutaspel som pågår och smittar på börsen, den kommer tillbaka så fort den går ner lite.

Idag har vi motsatsen till 1992 då vi hade en ränta på 500%. Idag har vi negativ ränta och tillgångar exploderar på uppsidan istället. Ingen vet hur det kommer sluta eller när det sker.

Simon Blecher tror nyckeln finns i USA. Höjer man räntan kan det bli stökigt på börsen. Höjer man inte så går valutan ner igen och då får svenska bolag problem som tidigare gynnades av en hög dollar.

Blecher tror vidare att vi kan få ett ”knarkrally” på börsen där den går upp mycket på kort tid och sedan faller. Vi är inne i någon form av bubbla säger han.

Börsen ligger kring P/E 20 och bolagen delar ut 3,5%, vilket är mer i utdelning än vad man har delat ut historiskt. Så det är inte så höga utdelningar och P/E-tal egentligen.

Simon Blechers aktietips

Han har valt tre aktier som är värderade lägre än börsens snitt.

Simon Blecher aktietips 2015

Köp ABB

Enda aktien som Börje Ekholm, Investor, har köpt mer i. Aktien har gått sämre än börsen och andra aktier. 4% i utdelning och lägre P/E-tal på 15. När det blåser står sig ABB bättre än börsen. Ingen raket men bra stabilt bolag.

Köp Bufab

Superfint bolag från Småland. Skruvar och muttrar, stabilt bra historik. Ny styrelse och osäkert kring nya VD:n har gjort att aktien har gått ner. Om vi utgår från att VD:n vänder bolaget så kan det bli bra. Bolaget gynnas av Europa-konjunkturen. Simon Blecher är lite orolig för ledningen och att det är ett nytt bolag.

Köp Duni

Rune Andersson har Simon stor respekt för. Europa kommer vända nu då alla bettar på det säger Blecher. Hög utdelning och lågt P/E-tal.

Sälj Hexagon

Ola Rollén har varit duktig ”men nu säljer Ola och han är ingen dumskalle och han säljer mycket” säger Simon. Dessutom ska han starta ett eget investeringsbolag så där kommer han antagligen lägga all sin tid.

Simon Blecher tror heller inte på bolaget Eltel. Alldeles för skuldsatt. Andra bolag som vi vet att fondförvaltaren gillar är Holmen, Skanska och Nordea (alla utgör en stor andel av fonden).

Hur ska man placera på en galen börs?

Man ska ha tråkiga bolag som är stabila säger Simon Blecher. Boliden är en spek-aktie som han aldrig skulle ta i. En period där Boliden och fastighetsaktier exploderar ska man vara försiktigt. Man ska ha aktier med stabila balansräkningar (låg skuld) därför vänder räntan så kan det gå snabbt. Boliden är ingen aktie man ska hålla i när börsen vänder.

Marknaden värderar fastighetsaktier efter kassaflöde när man alltid värderat fastighetsbolag till substans, det är en varning.

Gillar du Simon Blecher och hans investeringsstil? Kolla in hans SverigefondCarnegie.

Lämna en kommentar