Finns värden i TeliaSonera som inte syns

Börspodden 81 – ”Finns värden i TeliaSonera som inte syns”. I avsnitt 81 kommenterar John Skogman och Johan Isaksson många små- och stora bolag på börsen. John har tagit fram tre aktier som alltid gör dig besviken och Johan delar med sig av lärdomen den gången han läste på för mycket om Micro Systemation.

Tur eller skicklighet med aktier?
Tur eller Skicklighet? Börspodden menar att turen har en större påverkan på aktier än vad den hade förr. Skicklighet visar sig över lång sikt.

USA-räntan – Hur USA gör med sina ränta kommer ha stor påverkan på börsen framöver.

Björn Kjos och Thomas Piketty i Skavlan – I TV-programmet Skavlan blev det bråk mellan Bjørn Kjos (VD för flygbolaget Norwegian) och Thomas Piketty (specialiserad på ekonomisk ojämlikhet). Thomas Piketty ville veta exakt hur stor Björn Kjos förmögenhet var och då blev Björn Kjos förbannad. Börspodden tycker Björn Kjos gjorde bort sig ordentligt och gav ett girigt intryck, ”en lektion i hur man inte ska göra i TV” säger Johan.

Tur eller skicklighet på börsen – Spannet mellan bra och dåliga investerare är mindre idag. Tur får en större påverkan idag. Johan tror det är viktigt att vara riktigt långsiktig i sitt tänkande och investerande.

Buffets A-aktie kostar 2 miljoner kr – Det är 18 personer hos Avanza som äger Berkshire Hathaway’s A-aktie som kostar ca 2 miljoner styck. Börspodden vill att du hör av dig till dem.

Om enskilda aktier

Cantargia – Senast in på börsen och dubblades nästan i kurs. Börspodden hade dock inga aktier.

ISS – Man fick inte riktigt chansen att komma in säger Börspodden. Intressant bolag långsiktigt, men lite dyrt nu.

Kesko – Sålde Anttila som var en surdeg, aktien har rusat på den nyheten. Johan menar att det inte finns så mycket att hämta i den aktien nu.

TeliaSonera – Dolda värden i Telia genom Turkcell. ”Finns värden i Telia som inte syns” säger Johan. Johan tycker vidare att marknaden är lite negativ till TeliaSonera långsiktigt och att man kan köpa aktien kring 50-lappen.

IT-konsulter har haft det tufft för att Sony och Ericsson har lagt ner. John hörde att man kan hyra en telekom-konsult för 600 kr/tim vilket gör att det snart är billigare att hyra en telekom-konsult framför en snickare. Mest drabbade av detta är Cybercom (CYBE) säger John.

Electrolux – Johan har svårt för bolaget då siffrorna är dåliga och valutor går åt fel håll för dem. För dyr aktie tycker Börspodden, dags att sälja aktien.

Mekonomen – VD:n hoppar av och Börspodden tycker han har gjort ett bra jobb.

ScandiDos – Kom in på börsen för ett år sen. Bolaget har minskat försäljningen. John tycker ledningen borde skämmas då de pratar om tillväxt när de faktiskt minskar sin försäljning. Finns risk för nyemission så Börspodden tycker man ska hålla sig borta från ScandiDos-aktien.

MQ Holding – Bolaget är uppe på en fin nivå som blir svår att förbättra. Christina Ståhl på MQ har varit en fantastisk VD och företagare, så Börspodden tycker att du ska ta rygg när det blir klart vilket bolag hon går till härnäst.

Tre aktier som alltid underpresterar

  • Rezidor Hotel Group – John tycker bolaget alltid gör en besviken. Ser billigt ut men det dyker alltid upp problem. Undvik aktien.
  • Cybercom – Var börsen billigaste IT-konsult, är billigt av en anledning. Jobbar alltid i uppförsbacke. Hitta någonting roligare tycker John Skogman.
  • AllTele – John har gillat dem men det lossnar inte för bolaget. Ser billigt ut men man har hela tiden något nytt problem i verksamheten. Undvik aktien.

Micro Systemation – Johan har börjat ifrågasätta informationsflödet på Twitter och det fick han att tänka på när han ägde Micro Systemation. I avsnittet berättar han sin historia och vad han lärde sig av aktieaffärerna i bolaget.

Hos Avanza finns en lista med alla aktier.

Mer anteckningar från avsnitt hittar du under etiketten Börspodden.

Lämna en kommentar