Inlåningsränta

Inlåningsränta är ett annat ord för den sparränta du erbjuds på sparkonton hos banker och inlåningsföretag. Om bankerna har ett stort behov av kapital så ökar de inlåningsräntan för att folk ska sätta in pengar hos dem.

Idag är inlåningsräntan mycket låg på svenska sparkonton hos storbankerna. I nuläget är den bästa bankräntan du kan få mellan 0-0,5% sparränta hos de flesta större aktörer. Väljer du nischbanker och inlåningsföretag så kan du fortfarande få en hög sparränta på 3-6,5%. Här är ett inlåningsföretag med bäst sparränta:

  • 4spar – 5,5-8,1% sparränta

Anledningen till att dessa företag kan erbjuda en så bra sparränta är för att de behöver pengar för att expandera sina verksamheter. Nackdelen med deras sparkonton är att de saknar insättningsgaranti. Om inlåningsföretaget skulle gå i konkurs så blir du av med ditt sparade belopp.

Inlångsränta är de pengar du får i ersättning för att du har ditt sparkapital stående på kontot.

inlåningsränta

Bästa inlåningsränta 2019

Den absolut bästa inlåningsräntan kan mindre inlåningsföretag erbjuda. Kom dock ihåg att sprida ut dina pengar på olika konton då de saknar insättningsgaranti. Anledningen till att storbanker som Handelsbanken och Swedbank inte längre har en attraktiv sparränta är på grund av överflöd av kapital. De nya Basel regelverket i kombination med expansiv penningpolitik har gjort att svenska banker är välkapitaliserade, vilket gör att man slår av på inlåningen. Dessutom har den låga styrräntan gjort att bankerna får sämre betalt för sin utlåning av pengar vilket gör att räntenettot blir sämre. Detta gör att bankerna är återhållsamma med ny utlåning.

Flytta gärna dina pengar från lönekontot till ett sparkonto, annars får du ingen ränta. Hygglig sparränta är relativt svårt att hitta idag därför väljer många att investera sina pengar i aktier eller fonder, därav den stora börsuppgång vi sett sedan år 2009.

Ska man välja med insättningsgaranti?

Inlåningskonton med insättningsgaranti gör att dina pengar är skyddade upp till 950 000 kronor per kund och bank. Om ett finansbolag går i konkurs så är du alltså säker. Har du ett större kapital än 950 000 kronor så bör du sprida ut pengarna på fler banker så att du även kan få ta del av deras insättningsgaranti.

Den högsta inlåningsräntan brukar företag ha som inte har insättningsgaranti. Det har vanligtvis med att de måste kompensera spararen för den högre risken, men också för att de inte har bankstatus. Hur kan det då finnas inlåningskonton med 5% ränta och högre? Svaret är att företagen bakom sparkontona har en hög avkastning på sitt kapital, vilekt gör att man har råd med att betala ut en hög ränta till sina inlånare.

Rörligt eller bundet inlåningskonto?

Det finns två typer av inlåningskonton där du antingen har rörlig sparränta eller låser in dina pengar i månader till år. Om du väljer ett bundet sparande så får du en bättre sparränta, men i gengäld så vill sparbolaget att du inte plockar ut dina pengar. Om du avslutar ditt konto i förväg så brukar sparbolagen dra ifrån den räntan du har tjänat. Ett sparbolag som erbjuder en hög inlåningsränta på bundet sparande är 4spar.