Bästa bankräntan

Bästa bankräntan 2020 hittar du i vår topplista nedan. Företagen erbjuder betydligt bättre räntor än vanliga bankkontot där många får nollränta. Vi har valt att ta med två olika sparkonton. Dels 4spar som har bästa räntan utan bankgaranti och dels Avanza som har bästa bankräntan med insättningsgaranti.

Bästa bankräntanRäntaInfo
4spar sparkonto 5,50 - 8,10% Insättningsgaranti: Nej
Fria uttag: Ja
Krav: 1000 kr till max 50.000 kr
Räntan betalas ut i slutet av året
Öppna här
Avanza Bank sparkonto 0,15 - 1,00% Insättningsgaranti: Ja
Fria uttag: Ja
Krav: Upp till 950 000 kr
Räntan betalas ut varje månad
Öppna här

Inlåningsföretaget 4spar i topplistan har inte bankstatus som till exempel Handelsbanken eller Swedbank. Men de har tillåtelse av Finansinspektionen att låna in pengar från privatpersoner och företag. Eftersom inlåningsföretagen inte har någon bankstatus så har de heller ingen statlig insättningsgaranti eller ”bankgaranti” som vissa säger. Det finns alltid en risk att ett inlåningsföretag kan gå i konkurs, så sprid ut ditt sparkapital på flera aktörer så minskar risken.

Bästa bankräntan

Motivering till valet av räntekonton

4Spar har erbjudit bästa bankräntan under flertalet år utan att sänka den någongång. Detta är ett styrketecken och är precis det som spararna vill ha, stabilitet i räntan så att man slipper byta sparkonto hela tiden. Att flytta pengarna varje månad bara för att bankerna sänker sparräntan är inget roligt alls.

Avanzas sparkonton som heter plus är ett partnerskap med nischbankerna Collector, Nordax och Santander. Dessa banker erbjuder via Avanza bra konton där du enkelt kan sätta in och ta ut pengar. Det bästa med dessa konton är att räntan kapitaliseras varje månad, du slipper alltså att vänta på dina förräntade pengar. Det är ett plus för dig som bara vill ha dina pengar på ett konto under en kortare tid.

Vad anses som bankränta idag

När folk pratar om ränta på bankkontot eller bankränta så menar man en löpande avkastning varje år. Först måste en insättning göras och sedan kapitaleras räntan månadsvis eller årsvis beroende på den bank eller inlåningsförtetag man har valt. Hos Avanza sparkonto+ kapitaleras räntan varje månad, vilket gör att du får en utbetalning den första varje månad. Många gillar den här uppläggningen bättre än att sparräntan betalas ut årsvis. Det normala är att bankräntan betalas ut den sista december varje år, fram till dess så får man gott vänta på sina slantar.

Vad är den bästa bankräntan för mig?

Vad som är bästa bankräntan för dig är svårt att veta. Fundera på vad som är viktigt. Är det tryggheten eller avkastningen som spelar större roll för dig? Om du vill spara enormt stora belopp som 500 000 kr till en miljon kronor så lämpar sig kanske ett sparkonto med insättningsgaranti bättre. Är det ett mindre belopp som 10 000 till 50 000 kronor så kanske det är värt lite mer risk, mot att du får en bankränta på 6,5%. Allt handlar om hur din ekonomi ser ut i övrigt och hur mycket pengar du har råd att förlora. Även sparhorisont har en betydelse, ju längre horisont desto större risk kan man ta med sina pengar. Om du vill jämföra fler sparkonton utan insättningsgaranti så kan du titta under sidan bästa sparräntan 2020.

Bästa bankräntan med bankgaranti

Bankgaranti är egentligen samma sak som insättningsgaranti, det är bara ett annat begrepp som används. Garantin betyder att staten tillsammans med banken garanterar att du är skyddad upp till 950 000 kronor. Det är detta som också kallas statlig insättningsgaranti. Bästa bankräntan med bankgaranti har Avanza, som du hittar i vår lista högst upp på den här sidan.

Jämför bästa bankräntan

Det finns idag många olika sätt att spara pengar på, allt ifrån sparkonton, fasträntekonton och räntefonder. Det stora utbudet av sparformer gör det svårt att få överblick på vad som är bästa sättet att spara pengar på. Det är också krångligt att få en känsla för risken. Se därför till att jämför bästa bankräntan även på sparkonton. Det är på lång sikt lönsamt att flytta pengar dit den bästa bankräntan finns. Kom ihåg att en hög ränta bara kan vara tillfällig, många aktörer byter sparränta ofta.

Ditt sparande kan börja nu

Det är aldrig försent att börja spara pengar. Ju tidigare du börjar ju bättre är det. Ränta på ränta effekten kommer att göra resten sålänge du månadssparar. Du får en dubbelt så snabb effekt av ditt sparande när du gör insättningar varje månad och sedan har en hög sparränta. Är ditt startkapital desutom lite större så blir spareffekten ordentlig. Om du tycker det går långsamt i början så ska du tänka på att din pengamaskin snurrar allt snabbare för varje år som går. Alla kan bli miljonärer i Sverige sålänge du sparar och sedan investerar pengarna.