Fingerprint Cards – aktien som gjorde grannen till miljonär

Fingerprint Cards aktie

Fingerprint Cards har varit en framgångssaga på börsen och under 2015 steg aktien med ytterligare +1500%. Aktiekursen har stigit med över +8000% sedan 2011 och gjort många småsparare till miljonärer. Idag tar Fingerprint Cards över MTG:s plats i OMXS30-indexet.

Fingerprint är Sveriges mest haussade aktie

Fingerprint tatuering på en lycklig aktieägare. Bildälla: Twitter
Fingerprint tatuering på en lycklig aktieägare. Bildälla: Twitter

Få aktier har fått så stor uppmärksamhet i finanstidningar, forum och sociala medier. De mest lojala i följarskalan har tatuerat in Fingerprint på sina kroppar och innan jul såg jag några unga vuxna män iklädda T-shirtar med Fingerprint-motiv som de tryckt upp själva. Jag tror det helt enkelt handlar om att många unga människor som har kunnat köpa sin första lägenhet med hjälp av vinster från Fingerprint nu vill ”ge något tillbaka” och visa sitt stöd till bolaget.

Aktiespararnas Albin Rännar sade i en artikel i SvD under hösten att ”det råder sektlik stämning bland Fingerprints aktieägare”. I artikeln varnar han för aktien och menar att det kan vara farligt om du har belånat huset för att köpa aktier i Fingerprint. Hittills har dock aktien varit en lönsam investering för dess ägare och enligt media är det den aktie som stigit mest i hela Europa under 2015. Själv har jag aldrig analyserat aktien då jag saknar kompetens för att kunna sätta ett värde på bolaget. Stort grattis till dig som investerade tidigt och nu tagit hem vinsten! Om du inte har sålt aktien ännu så kan det vara klokt att stiga av efter den hysteriska kursuppgången.

Rika på Fingerprint aktien

fingerprint cards kursutveckling
Över +8000% har Fingerprint Cards B aktiekurs stigit med sedan augusti 2011 då Greklandsfrossan slog till.

Fingerprint mest ägda aktien på Avanza?

På nätmäklaren Avanza Bank har Fingerprint Cards B a.k.a. Fing B a.k.a. Fingret varit den mest omsatta aktien under oktober-december 2015. Totalt har omsättningen i genomsnitt legat på 1 miljard om dagen. Handeln har i stort sett bestått av privatpersoner och daytraders. Kända privatinvesterare på Twitter som tjänat pengar på Fingerprint-aktien är profilerna CrowHater (@CrowHater1) och AvanzaMannen (@AvanzaMannen).

En känd profil i samband med Fingerprint är Johan Carlström som är huvudägare och tidigare har varit VD för Fingerprint Cards.

Artiklar som under åren fått stor uppmärksamhet:

Kort om Fingerprint Cards AB: Bolag är ett high tech företag som utvecklar, producerar och marknadsför sensorer för identifiering med hjälp av fingrar. Eftersom tekniken är minimal och averkar lite ström så kan den implementeras i mindre produkter såsom kort och mobiltelefoner. Tekniken ska kunna användas för inloggning, identifiering och betalning i framtiden.

Ska man köpa Fingerprint nu?

Fingerprint har haft en parabolisk uppgång med en topp, så rent tekniskt ser det ut som att aktien har toppat (se kursdiagram ovan). Eftersom bolaget har ett tungt teknikinnehåll så är det enligt mig omöjligt att göra ett antagande om kommande års vinster eller försäljning. Efter den enorma hypen kring aktien så är det en klok idé att kliva av aktien och ta hem vinsten. Historiskt har det visat sig vara ett bra läge att avyttra aktier efter spikraka uppgångar. Att köpa aktier i Fingerprint på de här kursnivåerna är en mycket hög risk då nedsidan kan vara stor.

När köpte du Fingerprint och hur mycket pengar har du tjänat/förlorat på aktien? Kommentera nedan.

Disclaimer: Innehållet i det här inlägget ska inte ses som rådgivning. Kom ihåg att all investering sker på egen risk och investera aldrig pengar du inte kan vara utan. PlaceraPengar.nu åtar sig inget ansvar för eventuella förluster, kostnader eller andra konsekvenser som kan uppstå i och med handlingar eller åtgärder som vidtas baserat på innehållet på hemsidan. Inlägget kan innehålla felaktigheter eller utelämna viktig information.

5 svar på ”Fingerprint Cards – aktien som gjorde grannen till miljonär”

  1. Jag köpte in mig runt 18 kronor, är idag 23 år och har tjänat cirka 10 miljoner kr på aktien. Jo, jag tackar! 🙂

  2. Jag gjorde min första investering 2000. Sålde allt 2008 men gick in 2013 och efter våren 2015 har jag bara Fingerprint. Jag har inte tjänat något än då allt fortfarande är investerat. Total uppgång ca 1.5Mkr.

  3. köpte 35k för 9 riksdaler. sålde ca hälften på 40 å har resten kvar. runt 11 mkr i portföljen å avbetalad brf i sthlm som under tiden sen anskaffandet dubblerar i värde. mao en netto förmögenhet kring 17 mkr.
    30 år gammal och livet framför mig. nästan ingen förutom min fru vet om pengarna.
    Får se hur länge jag behåller. men tror vi kommer se rejält uppsving under året.

  4. Hej gick in på 98:- med 340000:- lite över 2 milj i dag men tror att 2016 ska kunna stanna runt 850:- men vi får se 🙂

  5. Har varit med sedan -98 med ett par tusen aktier. Gick all in för ca 2år sedan och köpte för 1200000:- med ett gav på ca 40kr.. värt ca 16,000,000:- idag. När aktien står i 1000:- då tar jag ut en del och säger upp mig… 🙂

Kommentarer är stängda.