Small-cap har julrally på börsen

aktier och börsen november 2015

Stockholmsbörsen steg 2,5% under november månad under hög volatilitet. Bankerna har sjunkit i kurs då det finns en oro för högre kapitalkrav som kommer slå mot utdelningspotential åren framöver. Negativ reporänta gör också att bankernas räntenetto får en ”tråkig utveckling” enligt marknaden. Svenska verkstadsaktier som SSAB, SKF och ABB har gått sämre än börsen generellt på grund av kinaexponering (för några år sedan ville marknaden betala mer för bolag med exponering mot Kina). Aktierna behöver fortfarande komma ner i pris för att jag skulle bli intresserad av att göra en aktieanays av verkstadsaktierna.

Småbolagen rusar på börsen

Large cap bolagen har inte alls hängt med Mid cap och Small cap som fullkomligt rusat på börsen. När det går som bäst för börsen så drar jag öronen åt mig och håller mig borta från köpknappen. När börsen gick ner under augusti, september och oktober så var jag intresserad av att följa marknaden mer noga och köpte fler aktier i Fortum, IBM och TeliaSonera.

Attendo gjorde en mycket lyckad börsnotering och aktien rusade +40% på första handelsdagen. Jag tecknade inga aktier då dagens politiker känns otydliga i sina beslut. Attendo kan bli politiskt utsatt med förbud och bestämmelser. Jag har dock inte gjort någon närmare analys av bolagets räkenskaper.

Scandic Hotels notering på börsen blev inget vidare då den handlades ner under noteringskursen. Detta brukar vara ett tecken på att marknaden kommer vara negativ även framöver och kursen riskerar att gå sidleds eller ännu värre nedåt. Scandic (SHOT) hade innan börsnoteringen en svag balansräkning med höga skulder och mycket goodwill. Verksamheten är inte i topptrimm så marknaden tyckte helt enkelt att noteringsintervallet var för högt (läs dyrt).

Skagen Fonder har under november köpt aktier i Ericsson. Motiveringen är att fondförvaltaren tror att den ökade mängden data vi konsumerar via video över 4G nätet kommer göra att Ericsson får fortsatt efterfrågan på servicedelen. Skagen tror att Ericsson kommer stå ca +30% högre om 2-3 år.

Swedish Match fortsätter skapa aktieägarvärden

Swedish Match har varit en stark aktie i min aktieportfölj i år med en uppgång på +22%. Ryktet på marknaden är att Swedish Match kommer att sätta cigarr- och piptobaksbolaget Scandinavian Tobacco Group (STG) på börsen. Sannolikt kommer det bli positivt för oss aktieägare i form av en större vinst eller andelar i STG vid börsnoteringen. Återstår att se hur det blir, ledningen i Swedish Match har historiskt varit snälla mot sina aktieägare.

Swedish Match aktie

Lämna en kommentar